Care ar putea fi motivele invocate pentru ca instanta sa admita custodia unica a mamei?Dupa noul cod civil, am inteles ca regula ar fi custodia comuna iar custodia unica ar putea fi admisa doar in anumite situatii.Care ar putea fi acestea?Multumesc
Sunteti atat de prinsa de ranile si dezamagirile din viata dvs. provocate de divort/fostul sot, incat UITATI CU DESAVARSIRE COPILUL. Tot vorbiti despre ce face el, cum se comporta cu dvs. insa uitati cu desavarsire ce faceti dvs., ce ati facut gresit. Gandind in felul in care scrieti, nici nu ma mir ca e greu de vazut "parul din ochi"
Nu s-a intors nimeni impotriva mamelor. Doar ca dvs. apreciati ca fiind normal ca mama (si doar ea) sa aiba grija de copil. Prin inlaturarea tatalui. Fals! Gresit! Noul cod, reglementeaza egalitatea de drepturi si obligatii a parintilor pentru copilul LOR.
Asociatiile gen TATA s-au nascut din discriminarile fata de tati care existau pana la 1 octombrie 2011. Discriminarii legale sau mai putin legale. Discrimanri provoate de mame si judecatoare care gandesc ca dvs.
Interventie moderator Am sters citatul care continea intregul comentariu caruia i se da replica. Era suficienta indicarea utilizatorului sau a unui pasaj relevant din comentariul acestuia.
"Sa incepem cu un exercitiu:
Sa presupunem ca luati (oricare dintre dvs. mama sau tata) o foaie A 4 si scrieti pe ea.
Ambii parintii suntem de acord:
1. sa nu expunem copilul la discutiile in contradictoriu dintre noi
2. sa nu punem copilul sa alega care dintre noi are dreptate
3. sa nu folosim copilul ca intermediar al mesajelor noastre
4. sa nu subminam autoritatea unul celuilalt in fata copilului deoarece cunoastem consecintele negative pentru educarea lui.
5. sa ... participam impreuna la serbarea de Craciun organizata de gradinita/scoala copilului"
Ce folos daca scriem si semnam, daca practica ne omoara .....
La nivel teoretic toate bune si frumoase. Practic, cum monitorizam respectarea acestei petitii ? Si daca prin absurd aceste lucruri s-ar putea monitoriza si observam nerespectarea acestor principii, cum pedepsim nerespectarea lor si cine pierde ?
Desi incerc sa evit discutiile in contradictoriu, vreau sa va spun ca si tatii trec prin situatii mult mai grave in incercarea de a avea o relatie normala cu copilul lor. Eu, vreau sa am posibilitatea de a-mi invata copilul, de a-mi petrece timpul cu el, de a calatorii liber cu acesta, de a ma ingriji de el, de a-i da sfaturi pentru viata. De a fi TATA in continuare chiar daca am divortat. In prezent, pot doar sa ii ofer bani, lucruri, sa achit pensie de intretinere si sa ma judec prin instante pentru dreptul de a fi TATA. COPILUL MEU NU VREAU SA TRAIESCA FARA TATA ASA CUM AM TRAIT EU.
Stiti ce primesc pentru toate eforturile mele: refuzurile mamei de a-mi vedea copilul, de a ma plimba cu el (atunci cand e la gradinita nu cand isi petrece timpul cu mama), sicanarile din partea ei , imposibilitatea de a pleca cu acesta in strainatate, imposibilitatea de a-i serba ziua de nastere, minciuni, abandonuri din partea mamei a copilulului, darea copilului, cand am dreptul de vizita, descult, dezbracat desi sunt 5 grade afara, etc.etc. Si, de ce? Intrucat am vrut sa divortez, pentru ca nu mai suportam sa imi vad copilul speriat de tipetele mamei, de violentele verbale si fizice asupra lucrurilor din casa, de jignirile si limbajul suburban al acesteia, de nemultumirile continue legate de esecurile ei profesionae si succesul meu continuu, de dorinta de a avea o viata normala.
Iar cand legea imi ofera posibilitatea de a lupta pentru a fi TATA, vine cineva cu mentalitatea dvs. sau a unora dintre judecatoare, care sutin ca:
"de ce sa oferim tatilor posibilitatea de a se implica in viata copiilor. Mai bine ne ocupam doar noi, ca ei sunt asa si pe dincolo. Ce conteaza copilul, NOI (MAMELE) stim doar suferinta noastra si doar atat ne intereseaza. Sufera si el! foarte bine. asa ii trebuie daca a divortat!
Copilul poate fi fericit daca e cu tatal, daca are ambii parintii aproape. Nu ma intereseaza! eu sufar!"
parca sunteti un copil careia vrea cineva sa ii ia jucaria. Ei bine, Stimabila, COPILUL NU E O JUCARIE!
Postam acum cateva zile o modalitate de a avea custodie comuna, prin drepturi si obligatii comune ale ambilor parinti.
Pentru cei care vad raporturile dintre parinti si copilul lor ca pe o "batalie" asupra cine trebuie sa aiba copilul, pentru cei care vor sa aiba o relatie normala dupa divort, pentru cei care se gandesc la binele copilului lor, pentru cei care vor sa fie parinti in continuare (in fapt) ar trebui sa experimenteze aceasta modalitate, pe care o exemplific mai jos:
CUSTODIE COMUNA.
O luna copilul sta la mama. In acesta luna, tatal e obligat sa achite pensie de intretinere si are dreptul de a-l ridica de la domiciliul mamei, alternativ in wk-end, de vineri de la ora 20,00 pana Duminica, orele 20,00.
In luna urmatoare, copilul sta la tatal. in aceasta luna, mama are obligatia de a achita pensie de intretinere si are dreptul de a-l ridica de la domiciliul tatalui alternativ in wk-end, de vineri la ora 20,00 pana duminica la ora 20,00.
pensia de intretinere se achia intr-un cont deschis de fiecare parinte in parte, pe numele copilului.
In vacante, custodia se modifica in felul urmator: alternativ, de la an la an, de Craciun sta cu tatal 1 saptamana si de revelion cu mama 1 saptamana, indiferent de la cine trebuia sa locuieasca copilul in luna decembrie. Urmatorul an, se schimba.
De vacanta de Paste (sau in timpul srabatorilor pascale, daca copilul nu e la scoala), alternativ de la an la an, sta cu tatal iar anul viitor cu mama, indiferent de luna la care dintre parinte trebuia sa stea.
In vacantele de vara, sta o luna - (iulie sau august) la tata, fara posibilitatea mamei de a-l lua in wk-end-uri, pentru a da posibilitatea parintelui de a petrece vacanta cu acesta in mod liber. In luna urmatoare, copilul sta la mama, fara posibilitatea tatalui de a-l lua in wk-enduri, asa cum se intampla in restul anului.
In situatiii de urgenta, care presupun cheltuieli mari (boala, scoala privata scumpa, etc.), ambii parinti sunt obligati sa contribuie in mod egal, indiferent de pensia de intretinere.
Deciziile legate de copil, privind gradinita/scoala de urmat, se iau in comun de parinti. In caz de dezacord, parintii se vor adresa instantei. Pana la solutionarea din partea instantei a diferendului (in cazul in care va dura in timp o asemenea situatie), copilul urmeaza a efectua propunerea tatalui/mamei (cum se decide de parinti sau instanta la data stabilirii custodiei).
In caz de boala a copilului sau in anumite cazuri exceptionale privind viata acestuia (dezamagiri psihice, amoroase, intelectuale, etc.) parintele la care nu se afla copilul in acel moment are dreptul de a-l vizita la domiciliul celuilalt parinte si de a avea legaturi persoanale cu acesta (plimbari, discutii, vizionarea unui film, etc), pentru perioada cat dureaza situatia exceptionala din viata copilului.
Parintii au dreptul de a decide impreuna un altfel program pentru copilul lor, oricand fara a fi limitati de prezenta custodie
am incetat sa mai comentez pe subiect pentru devenisem " personala " ;acum inteleg de ce asa multa inversunare in a combate ideea , preconceputa ce-i drept , ca mama e cea mai in masura sa educe un minor ; din punctul meu de vedere experienta dsv. personala va marcheaza prea mult pentru a fi impartial ; aveti ceva impotriva mamelor. punct . ca sa nu jignesc, necunoscandu-va cacracterul , si sa spun ca in momentul asta aveti ceva cu femeile.
niciodata un parinte ( in sensul normal si uman al cuvantului ) nu sacrifica copilul pentru a-si satisface nevoile/orgoliile personale . eu asa procedez , probabil asa procedati si dvs. intodeauna parintii se sacrifica pe sine pentru binele copilului . asa am vazut parintii mei procedand , asa m-au educat pe mine , asa fac si eu . dar din pacate ... cealalta jumatate probabil nici nu stie ca noi suntem asa inversunati pe forumul asta
imi pare rau ca va aflati in situatia asta si va sustin moral .
eu am reusit sa obtin confirmarea tatalui ca va veni la serbarea de craciun . acolo macar sa putem sa-i fim parinti
cu respect,