Sant pensionata pe caz de boala din 2008 . In vara acestui an mi s-a schimbat gradul de pensionare din 2 in 3 . Daca pana acum aveam o pensie de 479 ron acum am 315 ron . In noua decizie se specifica perioada stagiului de cotizare ca fiind 23 ani iar eu am 20 ani 1 luna 24 zile . Am mai multe nelamuriri : daca stagiul de cotizare este 23 ani si daca DA in baza carei legi m-a transferat pe mine , care am iesit la pensie in 2008 . Si inca ceva : sub DECIZIE NR .. PRIVIND ACORDAREA PENSIEI DE INVALIDITATE apare scris PENSIE DE ASIGURARI SOCIALE 315 RON . Deci este pensie de invaliditate sau pensie sociala . Va rog foarte mult sa-mi trimite-ti un raspuns . Va multumesc
Eu nu inteleg: cum sa i se taie unuia punctajul acordat anterior printr-o lege in vigoare la data pensionarii? Nicio lege nu poate actiona retroactiv, ci numai pt. viitor. Legea 263/2010 nu mai acorda punctaj pt. stagiul potential pt. bolile obisnuite, pe. pensia de invaliditate gradul III, dar nu poate actiona decat dupa data de 1.01.2011. Pana la data schimbarii gradului, punctajul potential trebuie sa se mentina. Actionati in judecata si invocati nelegalitatea art. 130, din Normele de aplicare de care au vorbit colegii mai sus, articol care contravine Constitutiei tarii. Va trebui sa consultati un avocat.
Pentru @ raser
Nu s-a aplicat retroactiv Legea 263/2010, decizia de pensie a fost emisa in baza noii legi, cand s-a stabilit incadrarea in alt grad de invaliditate.
La schimbarea gradului de invaliditate, dupa data de 1 ianuarie 2011, trebuia emisa o noua decizie de pensie. Aceasta noua decizie nu putea fi emisa in baza Legii nr.19/2000 intrucat Legea nr.19/2000 a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.263/2010( Art.196 din lege), iar in noua lege nu exista nicio prevedere potrivit careia la schimbarea gradului de invaliditate s-ar mentine acelasi stagiu potential, acordat in baza Legii nr.19/2000.
Conform Art.132 alin. (2) din H.G.nr. 257/2011, stagiul potential in situatia schimbarii gradului de invaliditate, dupa data de 1 ianuarie 2011, se stabileste potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010. Fiind vorba despre gradul III de invaliditate Art.76 alin. (1) din Legea 263/2010 stabileste ca:,, In situatia gradului III de invaliditate, stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) se acorda numai persoanelor prevazute la art. 74. "
Se poate invoca exceptia de nelegalitate a unui articol dintr-o hotarare de guvern, dar daca vorbiti despre articole care contravin Constitutiei, va puteti referi doar la articole dintr-o lege sau ordonanta de urgenta. Cineva cu studii juridice va poate ajuta mai mult decat mine sa intelegeti cum si cand se poate invoca o exceptie de nelegalitate, iar sfatul dvs. de a consulta un specialist este un sfat bun.
pt. m-cristina
La data iesirii la pensie de invaliditate grad II, pensia a fost calculata pe baza urmatorului punctaj: a-punctaj efectiv realizat, b-punctaj stagiu potential de la iesirea la pensie pana la 1.01.2011, c-punctaj potential de la 1.01.2011 pana la extinderea stagiului potential acordat in functie de varsta si de anii lucrati. Bineinteles ca in decizie b si c nu sunt separate.
Dupa schimbarea gradului II in III - la jumatetea anului 2011, a primit decizia cu recalcularea pensiei, recalculare facuta numai pe baza punctajului a. Ce lege pemite taierea punctajului b, un drept castigat pe vechea lege, cand legea 263 nu intrase in vigoare?. Aici este nedumerirea mea si sustin ca s-a aplicat retroactiv. In situatia asta sunt zeci de mii de pensionari. Este, iarasi, un abuz similar cu cazul CASS. Multumesc!
V-am prezentat prevederile legale aplicate la emiterea deciziei de pensionare, cand s-a facut incadrarea in alt grad de invaliditate, si care au fost respectate de catre casa de pensii.
Despre drepturi castigate si care apoi s-au taiat, ar fi multe de spus. Daca considerati ca s-a incalcat Constitutia, va puteti adresa instantei si poate veti castiga, pentru dvs. si pentru altii aflati in aceeasi situatie. Privind Art. 132 din H.G. nr. 257/2011, prin mesajul meu, am vrut doar sa va atrag atentia ca o hotărâre a Guvernului nu poate constitui obiect al controlului exercitat de Curtea Constituţională.
Mult succes!