avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul minim de cotizare pentru pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul minim de cotizare pentru pensionare

Sant pensionata pe caz de boala din 2008 . In vara acestui an mi s-a schimbat gradul de pensionare din 2 in 3 . Daca pana acum aveam o pensie de 479 ron acum am 315 ron . In noua decizie se specifica perioada stagiului de cotizare ca fiind 23 ani iar eu am 20 ani 1 luna 24 zile . Am mai multe nelamuriri : daca stagiul de cotizare este 23 ani si daca DA in baza carei legi m-a transferat pe mine , care am iesit la pensie in 2008 . Si inca ceva : sub DECIZIE NR .. PRIVIND ACORDAREA PENSIEI DE INVALIDITATE apare scris PENSIE DE ASIGURARI SOCIALE 315 RON . Deci este pensie de invaliditate sau pensie sociala . Va rog foarte mult sa-mi trimite-ti un raspuns . Va multumesc
Va reamintesc mesajul scris pe pagina anterioara, pe care se pare ca l-ati uitat:
Eu nu inteleg: cum sa i se taie unuia punctajul acordat anterior printr-o lege in vigoare la data pensionarii? Nicio lege nu poate actiona retroactiv, ci numai pt. viitor. Legea 263/2010 nu mai acorda punctaj pt. stagiul potential pt. bolile obisnuite, pe. pensia de invaliditate gradul III, dar nu poate actiona decat dupa data de 1.01.2011. Pana la data schimbarii gradului, punctajul potential trebuie sa se mentina. Actionati in judecata si invocati nelegalitatea art. 130, din Normele de aplicare de care au vorbit colegii mai sus, articol care contravine Constitutiei tarii. Va trebui sa consultati un avocat.

Nu reiau ceea ce am scris in mesajul meu anterior, pentru ca apreciez ca este lipsit de sens. Vad ca imi spuneti din nou ca Legea nr. 263/2010 s-a aplicat retroactiv intrucat "a anulat un drept castigat" iar apoi precizati ca nu sunteti de specialitate. :wassat:

Daca v-ati fi exprimat nedumerirea si nu ati fi dat sfaturi contrare prevederilor legale sau fara legatura cu legislatia in vigoare, mesajul meu nu ar fi existat. Va rog sa nu mai trimiteti pe nimeni sa se adreseze diverselor organizatii, acestea nu sunt raspunsuri, sunt mesaje contrare pct. 2.3 si pct. 2.4 din regulamentul de postare. De asemenea, va rog sa nu cautati avocat in forum, intrucat in forum nu se stabilesc relatii profesionale.

In privinta prevederilor legale in discutie, raspunsul este simplu, sec si clar, sper eu: prevederile HG nr. 257/2011 pot fi atacate pe calea contenciosului administrativ, iar prevederile din Legea nr. 263/2010 pot fi atacate prin invocarea exceptiei de neconstitutionalitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am trecut la gradul iii de invaliditate si nu am mai primit stagiu potential rdoro rdoro In ina 2003 am iesit la pensie pe caz de boala gradul doi. La stabilirea pensiei s-a luatin calcul ani efectiv lucrati si un \"stagiu potential \" stabilit la ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala florentina2014 florentina2014 buna ziua!numele meu este marilena,am 53 de ani.am o mare nelamurire,care sperrrrr sa ma ajutati sa scap de ea! am lucrat 17ani si 3 luni dupa care m-am ... (vezi toată discuția)
Cuantumul pensiilor de invaliditate sorinaga sorinaga In conformitate cu noile prevederi ale legii pensiilor, in situatia incadrarii in gradul II de invaliditate al unei persoane, cuantumul pensiei respective ... (vezi toată discuția)