avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul minim de cotizare pentru pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul minim de cotizare pentru pensionare

Sant pensionata pe caz de boala din 2008 . In vara acestui an mi s-a schimbat gradul de pensionare din 2 in 3 . Daca pana acum aveam o pensie de 479 ron acum am 315 ron . In noua decizie se specifica perioada stagiului de cotizare ca fiind 23 ani iar eu am 20 ani 1 luna 24 zile . Am mai multe nelamuriri : daca stagiul de cotizare este 23 ani si daca DA in baza carei legi m-a transferat pe mine , care am iesit la pensie in 2008 . Si inca ceva : sub DECIZIE NR .. PRIVIND ACORDAREA PENSIEI DE INVALIDITATE apare scris PENSIE DE ASIGURARI SOCIALE 315 RON . Deci este pensie de invaliditate sau pensie sociala . Va rog foarte mult sa-mi trimite-ti un raspuns . Va multumesc
Multumesc mult pentru ajutor! Sper ca discutia noastra a fost urmarita si de cea care a deschis-o: mimika. Succes si Dvs. si tuturor in situatia comentata!
@raser


Afirmatiile dvs. sunt in dezacord cu prevederile legale in vigoare si cu principiile generale ale dreptului. Potrivit art. 1 din noul Cod civil, principiile generale de drept sunt izvor de drept.

Legea nr. 263/2010 nu se aplica retroactiv si nici nu s-ar putea aplica retroactiv. In privinta aceasta isi gaseste aplicabilitatea principiul aplicarii imediate a legii civile noi. Un act normativ abrogat ultraactiveaza (adica produce efecte dupa ce a fost abrogat) numai in cazul unor situatii determinate, prevazute expres in legea noua.

In cazul in speta Legea nr. 263/2010 nu prevede acordarea in continuare a stagiului potential celor care s-au pensionat de invaliditate inainte de 1 ianuarie 2011 si nici nu dispune ca prevederile din Legea nr. 19/2000 sa ultraactiveze in situatia beneficiarilor de pensie de invaliditate gradul III. Dimpotriva, art. 132 din HG nr. 257/2011 dispune foarte clar ca, in aceste cazuri si cand se schimba gradul de invaliditate, pensia aferenta noului grad de invaliditate se stabileste potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010.

Faptul ca dvs. aveti o parere proprie depre principiile generale de drept, parere care nu are nicio legatura cu aceste principii, nu ar fi o problema intr-o societate cum este cea romaneasca. Problema apare atunci cand dati sfaturi fara sa cunoasteti notiunile despre care vorbiti. Sfaturile in vadit dezacord cu prevederile legale nu au ce sa caute aici intrucat ii pot prejudicia pe cei care intreaba. Prin urmare, va rog sa interveniti atunci cand puteti ajuta si numai in domenii pe care le stapaniti.
Pt. Gabriela Pintea
Am spus numai ce nu inteleg EU: cum poate legea 263 sa anuleze un drept castigat, stagiul potential si, respectiv, punctajul acordat inainte de intrarea ei in vigoare (1.01.2011)? Deci, nu a actionat retroactiv? Si ce puteti spune de aspectul discriminarii: cum sa ti se anuleze punctajul acordat anterior datei de 1.01.2011, daca ti s-a schimbat gradul dupa aceasta data, fata de cei carora li s-a schimbat gradul pana in 31.12.2010? Si ce mai spuneti despre asigurarea protectiei sociale si a unui trai decent? Sunt drepturi fundamentale ale omului si drepturi asigurate si de constitutia noastra.
Eu nu pot sa dau sfaturi, nu sunt in specialitate, sunt numai utilizator, nu consultant sau moderator. Am dat un singur sfat: sa se adreseze instantei, dupa procedura contestatiei.
Acum mai pot, totusi, da un sfat: toti cei in situatia "mimikai", sa se adreseze FACIAS - Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului, in indrumarea juridica. Datele sunt pe internet, pe siteul: www.facias.org. Poate ne ajuta si un avocat de pe acest forum.
Nu vreau sa supar pe nimeni, nici pe Dvs. Eu nu v-am contrazis, am cerut numai ajutor in indrumarea noastra pentru a ne castiga drepturile anulate abuziv. De aceea, va rog insistent sa nu-mi stergeti mesajul, care este un strigat de ajutor pentru cei obiditi. Cu respect!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
raser:
1. Opinia noastra este una iar textul de lege este alta chiar daca noua nu ne convine si il consideram incorect, din punctul nostru de vedere.

2. - Nici un avocat nu poate sa schimbe interpretarea legala a unui text de lege.
- Poate sa va ajute, in cadrul unui proces, sa solicite ca un anumit text de lege sa fie declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.

tudorvaleriu,
Multumesc frumos! Tocmai asta caut: un avocat care sa ma ajute, sa-mi corecteze chemarea in judecata pe aspectul respectiv. Mai incerc. Daca asteptam sa ne pice din cer, nu vor veni decat precipitatii.
Cu bine!

Alte discuții în legătură

Am trecut la gradul iii de invaliditate si nu am mai primit stagiu potential rdoro rdoro In ina 2003 am iesit la pensie pe caz de boala gradul doi. La stabilirea pensiei s-a luatin calcul ani efectiv lucrati si un \"stagiu potential \" stabilit la ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala florentina2014 florentina2014 buna ziua!numele meu este marilena,am 53 de ani.am o mare nelamurire,care sperrrrr sa ma ajutati sa scap de ea! am lucrat 17ani si 3 luni dupa care m-am ... (vezi toată discuția)
Cuantumul pensiilor de invaliditate sorinaga sorinaga In conformitate cu noile prevederi ale legii pensiilor, in situatia incadrarii in gradul II de invaliditate al unei persoane, cuantumul pensiei respective ... (vezi toată discuția)