tudorpavel a scris:
Inteleg ca intr-un proces sunt implicate doua parti, aflate in mod obligatoriu in contradictoriu!
Una dintre ele are cu siguranta dreptate, este cea care isi bazeaza actiunile pe adevar, dreptate si crede in aceste idei.
Adevarul este insa doar unul!
Fals!
Adevărul şi minciuna se conţin reciproc.
Noţiunea de
probă din dreptul procesual mă anunţă deja că
adevărul este rezultatul unei munci de verificare (nici in matematică lucrurile nu stau altfel).
Adevărul stă în capătul unui lanţ de înscrisuri doveditoare, mărturii şi mărturisiri. Nu e în pre-posesiunea cuiva. Eu, avocatul impregnat cu ceva ştiinţă juridică, voi
percepe în relatările clientului meu şi în dosarul lui din faţa mea,
în funcţie de nivelul puterii mele de judecată, de cât am fost de instruită şi de educată, un …
ceva ce nu-mi creează gălăgie interioară, un ceva ce pune de acord „realitatea” lui cu discursul meu interior (juridic, etic, etc.). ªi vom numi acest acord ca fiind adevărul (adevărul ca …
pretenţie, căci aţi observat probabil ce termeni „absoluţi” i-am pus drept referinţă). Cealaltă parte va avea şi ea adevărul ei. (Te minţi singur cititorule dacă zici că nu e posibil, căci unicitatea adevărului este minciuna).
E de ajuns o singură îndoială pentru ca totul să se clatine şi să-şi dovedească precaritatea. Ce facem cu amănuntele care şubrezesc adevărul? Le trecem sub tăcere (minciuna prin omisiune). Ce facem cu mărturia apărută în ultimul moment care clatină adevărul
constituit cu atâta muncă de sistematizare? (NU, n-a existat avertizare asupra ei, caci spiritul de minciună al omului e atât de amestecat în cercetarea adevărului, încât nu poate fi desprins de aceasta asemenea cămăşii lui Nesus care s-a lipit arzând de statura umană). Avocatul va decide să stingă deasupra ei fascicolul luminos pe care îl va plimba aprins în pledoaria sa asupra amănuntelor care îi confirmă adevărul său pretenţie (un joc al accentuărilor şi omisiunilor voite) Adică va folosi cea mai perfidă formă de minciună: minciuna cea mai aproape de adevăr,
minciuna care se crede în serviciul adevărului.
Pledoaria finală nu va fi altceva decât efortul unuia de a prezenta judecătorului drept credibilă
revelaţia sa asupra adevărului şi de a critica revelaţia celuilalt. „Adevărul” final va fi …autoritate: autoritatea Verbului.
Un om citit e un om minţit cu har de mulţi romancieri care au creat personaje „neadevărate” şi un complex de planuri de „adevăruri” pur estetice. Nu le-aţi perceput ca minciuni, nu-i aşa? Pentru că erau în acord cu autenticitatea sensibilităţii dvs. Adevărul este un acord între spirite.
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
tudorpavel a scris:
Ati incercat vreodata sa va puneti in locul unui Judecator?
Suficient de des incat sa-mi dau seama ca in acele cazuri in care...
...sunt implicati oameni reali, sentimente, legaturi parinte-copil, lucruri care evolueaza de la zi la zi.
judecatorul va alege solutia care nu-i crează LUI acea galăgie interioară despre care vorbeam mai sus.
Daca tot aveti darul vorbirii, de ce nu incercati o intelegere (mediere). In aceste cazuri, în care sunt implicate sentimente, interese, nevoi (mai mult decât incrisuri în alb şi negru) o intelegere strâmbă e mai bună decât o judecată dreaptă.
Apropo, judecătorul nu face dreptate. El aplică legea (uneori nedreaptă)