avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cont bancar asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cont bancar asociatie

sunt oblogate asociatiile de proprietari sa aibe cont curent bancar ,pt ca am incercat sa platesc intretinerea prin virament bancar si mi s-a spus ca nu au cont,,,
@elga50,
Daca occidentalii citesc mesajul de mai sus se vor rusina, se vor revolta ca, noi romanii, le-am luat-o inainte cu cativa ani. Spun asta pentru ca trebuie, totusi, sa vedem realitatea, sa traim cu picioarele pe pamant si sa nu credem ca toata lumea din Romania este ca unii dintre noi. Si-am sa punctez cateva chestiuni in sustinerea a ceea ce am scris:
- Ca toate bancile au conturi bancare, este adevarat, dar nu toate asociatiile au conturi bancare
- Administratorul, pe internet, cum spuneti, isi face un cont online la banca respectiva dar cu niste conditii greu de indeplinit pentru o parte din administratori: sa aiba un calculator, sa stie sa lucreze pe el, sa stie sa lucreze pe internet...
- Apoi in ce priveste depunerea de bani la banca, simplu, asa cum explicati, o pot face multi dar ca sa faci plati "de acasa prin calculator" este mult mai dificil in asociatii. De ce? Datorita controlului pe care vor sa-l aiba proprietarii, prin cei alesi si nu prin cei angajati (asa cum este administratorul), asupra sumelor ce ies din cont. Modul clasic, cunoscut de multi, inseamna ca o plata din contul bancar al asociatiei sa fie facuta de persoane autorizate, cu prima si a doua semnatura. Ori daca se face plata online, se face de cel care cunoaste parola si nu apar semnaturile (presedinte, vicepresedinte, administrator...)
- Asa cum "toate platile la furnizori se fac stand acasa pe scaun si butonand pe internet", acelasi om poate sa-si faca din contul respectiv si cumparaturile personale ori sa vireze intreaga suma ce o are asociatia in contul personal, in contul sotiei sau oriunde, ca nu-i trebuie nici o aprobare... Si-avem chiar aici pe forum cazuri de persoane (administratori, casieri) care-au sustras banii asociatiei.
- Ca locatarii pot face transferul din contul lor bancar in contul asociatiei tot prin internet banking, asa cum spuneti, este adevarat, adica pot, dar ar trebui sa aiba aceste conturi, sa aiba calculator, sa stie sa lucreze pe internet...
- Bancile impreuna cu specialistii in IT au facut posibil multe, dar oamenii, foarte multi au cu totul alte preocupari si cunosc multi oameni bine pregatiti in diverse domenii care nu fac operatiuni bancare pe internet. Progresam, este adevarat, mai ales in domeniul IT, dar si-acest domeniu nu este utilizat de tot poporul.
- Poate exagerez un pic, dar acum 150 de ani multi oameni incepeau sa conduca masini, acum 100 de ani multi pilotau avioane..., iar astazi nu putem spune ca toti cetatenii majori ai Romaniei au permis de conducere sau brevet de pilot.
Si va spun fara riscuri ca in cercul meu de cunostinte exista economist, avocat, profesor de matematica, expert contabil, profesor de sport, fost ofiter, medic, arhitect, preot, ca sa nu mai spun de strungar, mecanic auto, paznic... Este adevarat ca majoritate acestora sunt ceva mai in varsta (tineti cont ca sut totusi vreo 6 mil de pensionari, poate jumatate din populatia adulta), dar printre ei sunt si persoane in plina activitate.
Spun aceste lucruri fara riscul dea a fi citite de cei de care vorbesc, logic, pentru ca ei nu folosesc internetul, cu toate ca aici pe forumul avocatnet mai sunt cativa vecini de-ai mei ce au cont si activeaza, dar ei cunosc despre ce vorbesc.
Nu va suparati @adriantot, dar nu oricine poate intra in contul asociatiei la banca. Eu cand mi-am facut un asemenea cont am avut o parola de initiere data de banca prin care mi-am activat contul in internet banking. Deci nu oricine, ci numai acela imputernicit de asociatie si care impreuna cu banca deschid acest cont. Pentru asta primesti la banca, atunci cand prezinti imputernicirea de la presedinte, un digipass fara de care nu poti intra in cont de-acasa. Nu oricine poate obtine aceasta "cheie a contului".
Eu sunt inregistrata la banca cu specimen de semnatura. Deci sunt o persoana autorizata sa umble cu fondurile asociatiei. Sa depun bani si sa fac plati. Nu scot niciodata cash din banca, dar absolut niciodata.
Maturi si creioane le cumpar cu banii cash din casa.

Si la mine in asociatie putina lume, proportional vorbind, foloseste internet bankingul, desi ar putea mult mai multi, dupa estimarile mele cel putin 80% ar putea sa faca transferul sumei de plata la intretinere prin internet. Putini o fac fata de cati ar putea. De ce? Habar n-am. Dar eu am abordat problema ca o posibilitate in plus pentru cei care nu au timp sa vina in programul de incasari sa-si plateasca datoria. E bine ca oamenii sa aiba la dispozitie toate mijloacele pentru a putea plati, inclusiv un telefon la 10 seara si intalnirea la scara pentru schimbul chitanta-bani.

Cumparaturi nu se fac din cont, daca esti corect, pentru ca ai un caine de paza, daca il ai....pe cenzor sau pe presedintele asociatiei, care vede extrasul de cont si in care se vad miscarile banilor. Bun, daca vrei sa folosesti banii asociatiei pentru cumparaturi, o poti face si cu cashul din casa, nicio problema....:) Banii se pot sustrage si daca stau in buzunarul administratorului, cred ca imi dati dreptate. Ii strange la salteluta si intr-o buna zi se duce si si-i baga in contul personal si a si zburat cu ei.
Eu vorbeam aici despre modalitatea civilizata de a lucra cu banca, nu ce intentii ai. Adica plec de la prezumtia de corectitudine.
Un extras de cont partial (raport de tranzactie) din banca care sa dovedeasca o plata facuta la furnizor are aceasi valoare ca si chitanta de la furnizor sau un bon de casa, cum e cazul daca platesti la aparatele montate in multe magazine pentru plata facturilor.

Pai daca administratorul nu poate lucra cu banca, atunci de ce mai este administrator? Sa faca presedintele pe administratorul, sa manevreze el banii, sa faca el platile, sa stea cu "scaunul" pe contul bancar al asociatiei si sa-l stranga la piept....:)) Nu credeam sa-mi puneti o asemenea problema.:)
Acum, serios vorbind, daca ar trebui sa lucrez intr-o asociatie in care presedintele ar tine "cheia" la conturile asociatei, eu neputand sa depun bani si sa fac plati din cont, va spun drept ca nici n-as mai discuta.
Sunt de acord, daca vrea, sa-i arat in fiecare zi soldul din banca, dar nu sa mi se spuna ca am treaba numai cu cashul si cu drumurile pe la furnizori.
Ma uimiti! :)

Pentru oamenii in varsta sau care nu au preocupari internaute, stam la dispozitie la casierie, nu-i pune nimeni sa umble brambura prin conturi bancare si conturi online....:)

Da, in concluzie, e foarte frumos, foarte interesant, foarte placut si foarte eficient ca asociatia sa aiba cont in banca si sa se lucreze cu banii prin acest cont. Progresam! Si vreau sa cred ca este o tendinta, nu un moft. :)


Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
elga50, moderator
@adriantot
Este corect ca banii asociatiei sa se afle in buzunarul administratorului? Fondurile asociatiei unde sunt tinute? Sunt asociatii care obtin venituri, din chirii de exemplu, banii sunt la administrator?
In asociatie locuiesc si tineri care au un program prelungit la servici si nu pot veni in orele fixate de administrator sa-si achite intretinerea, pentru care este comod sa-si achite intretinerea online. Interesul asociatiei este de a-si incasa intretinerea la timp, fapt usurat de existenta contului bancar.
Platile se fac cu O.P. semnat de doua persoane, fapt care implicit duce si la o verificare a platii respective, nu este doar administratorul singur sa poata face ce vrea. Se pot pune de catre asociatie anumite conditii care sa nu il lase pe administrator singur sa isi faca de cap, asa cum se intampla in multe asociatii.
Cunosc o asociatie unde administratorul isi platea ratele cu banii asociatiei, in loc sa ii depuna in cont la banca.
@elga50,
Nu m-ati inteles, dar mergem inainte. Chiar daca discutam doar intre noi, administratori, presedinti, cenzori..., cei care avem cont pe avocatnet si tot constatam ca sunt unii care nu se descurca in acte, in contabilitate, in registre, in relatia cu banca, furnizorii.. Dar noi discutam aici si pentru asociatiile a caror administratori, presedinti, cenzori.., nu lucreaza pe calculator si pe internet si sunt convins ca acestia reprezinta majoritatea in Romania.
Noi avem cont bancar, facem multe plati catre furnizorii de utilitati si servicii de pe calcualtorul din asociatie sau de acasa. Eu am explicat care sunt motivele (si inca mai sunt si altele), de ce multe asociatii nu lucreaza cu banca prin intermediul internetului.

@LocatarB,
- Nu este corect ca banii asociatiei sa stea in buzunarul administratorului.
- Intrebati presedintele unde sunt tinute fondurile asociatiei dumneavoastra. In asociatia noastra, evidenta fondurilor este in "Registrul de evidenta a fondurilor" iar banii sunt in contul bancar sau in casierie.
- Banii incasati din veniturile pe chirii sunt in casierie sau in contul bancar, nu la administrator.
Sunt de acord cu afirmatia dv cu privire la faptul ca tinerilor le este comod sa faca plati online, iar interesul asociatie este firesc.
De acord si cu felul de a se face platile in asociatia dv, cu OP semnat de doua persoane.La noi platile numerar se fac la casieria furnizorilor sau cu factura in mana la ghiseul bancii de catre casier. Platile din contul bancar prin internet se fac de catre o singura persoana de pe calculatorul din asociatie.
Administratorul acela care-si plateste ratele personale din banii asociatiei, o sa fie depistat, mai ales ca-l stiti, asa cum spuneti si nu-i va fi usor.
Credeti ca majoritatea administratorilor nu lucreaza pe calculator? V-as intreba ce va face sa credeti asta, in conditiile in care, la mine in bloc, asta ca sa facem o statistica ad-hoc, numai vreo 14 apartamente din 170 nu au internet, nu zic de calculator, ca acum s-a ajuns la realitatea ca daca ai un calculator, oricat de amarat este el, ai si conexiune la internet.

Sigur ca nu toti ne descurcam in acte, registre si alte alea, eu as fi ultimul om care s-ar putea lauda cu asta, dar eu sustineam beneficiile unui cont bancar, ce presupune asta, cum se poate lucra cu un cont bancar.
Sunt administratori sau chiar presedinti care nu accepta sa lucreze prin banca, nu pentru ca nu au internet sau calculator, ci pentru ca nu vor sa iasa din situatia ancestrala de dus banii cu sacosa la furnizor. Eu personal cunosc un asemenea om. Spune ca ii place sa se plimbe si cu aceasta ocazie face si platile la furnizor. Poftim de vezi! Cand l-a intrebat cineva de cont ca sa depuna suma acolo pentru ca nu reusea sa ajunga la casierie si ramanea mereu restant, i s-a raspuns de acelasi om ca ...contul asociatiei este secret si el nu-l da la nimeni (!!!). I-am atras atentia ca tocmai a emis o "enormitate" si mi-a trebuit mai bine de cateva luni ca sa-l fac sa inteleaga ca acel cont nu e secret, ci dimpotriva, el trebuie afisat cu litere mari la avizier. A facut-o pana la urma...si cine vrea depune acolo intretinerea si o si fac oamenii. Acum se lauda ca noi lucram prin contul bancar, aratand care avizier...:)

Si la urma-urmelor nici nu trebuie sa ai calculator ca sa respecti o cerinta obligatorie: aceea de a avea cont bancar, ca persoana juridica ce te afli. Iar cu banca de langa casa, nu trebuie sa lucrezi prin internet, daca nu te pricepi, dar cont bancar tre' sa ai si sa faci platile prin el, depunand incasarile inainte, fireste.

Utilizatorii, simpli proprietari pun problema ca nu li se spune contul bancar ca sa poata depune acolo intretinerea. Unii administratori sau presedinti considerandu-l secret de stat, iar altii l-au infiintat si asa a ramas, nefolosit.
Oamenii acestia trebuie sa se modernizeze, sa lucreze cu ce se cere de lucrat, nu putem sa ramanem in epoca de piatra.

Alte discuții în legătură

Plati catre radet doru barbu doru barbu Asociatia de locatari are cont curent in BCR.Plata facturilor RADET se face prin BCR si numai prin BCR( pe factura scrie contul asociatiei la BCR).Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Intretinere depusa la cec prin virament goby goby Buna ziua! Un proprietar motivand ca nu ajunge la timp sa plateasca intretinerea conform orarului de incasari, solicita sa i se dea contul asociatiei de la ... (vezi toată discuția)
Comision bancar marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata ... (vezi toată discuția)