Stiu ca mai exista subiecte deschise pe aceasta tema, am citit ce spune si contractul colectiv de munca, dar eu tot nu inteleg...
Deci, concret:
Daca eu am un salariu X/ora, respectiv un salariu Y/luna si intr-o luna lucrez 15 ore suplimentare, eu voi primi Y + 15*X (ora suplimentara platita cat o ora normala) sau Y + 15*2*X (ora suplimentara platita dublu decat o ora normala) in luna respectiva?
Domnule Rosu, subliniez din nou ca eu personal consider ca este interpretabil textul legii.
DIn art.122 din Codul muncii inteleg ceea ce am spus la inceput, ca in prima faza se face doar compensarea cu timp liber platit, acest "platit' reprezentand de fapt contravaloarea orelor suplimentare efectuate.
Practic, la locul de munca procedez asa cum sustineti dvs. si @ondino.
Tin sa precizez ca eu calculez salariile la firma unde lucrez de vreo 18 ani, din care timp de 15 ani am creat, intretinut si exploatat propriul program de calcul salarii al firmei (bineinteles in colaborare cu departamentul financiar, dupa citirea obligatorie a legislatiei aferente). Intotdeauna am calculat si platit asa cum e precizat clar in CCM-ul nostru: Plata orelor suplimentare se va face la lichidarea lunii respective (chenzina a-II-a) ca ore normale inclusiv sporurile prevăzute în Contractul individual de muncă şi se va acorda timp liber plătit, echivalent cu numărul de ore suplimentare efectuate (oră pentru oră), acordate în următoarele 60 de zile de la data efectuării
Din aceasta exprimare se intelege foarte bine modul de calcul: plata ca ore normale (+sporuri, daca exista !) + compensare cu timp liber platit. Nu acelasi lucru inteleg din articolul respectiv din Codul Muncii.
Mai precizez ca sunt adepta modului de plata practicat la locul meu de munca si chiar si eu mai beneficiez din cand in cand de el.
De ce nu se face legislatia noastra mai clara si mai putin incalcita? Asta e deja alta discutie...
Prevederi Codul Muncii privind lucrul in zilele de sarbatoare legala::
Art.139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Art. 140. [programul special de lucru în zilele de sărbătoare]
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 141. [continuitatea activitatii in cazuri speciale]
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare] (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru
Asadar,se recupereaza in urmatoarele 30 de zile,sau daca nu este posibil se platesc cu 200%
@ana-cer,
"Plata orelor suplimentare se va face la lichidarea lunii respective (chenzina a-II-a) ca ore normale inclusiv sporurile prevăzute în Contractul individual de muncă şi se va acorda timp liber plătit, echivalent cu numărul de ore suplimentare efectuate (oră pentru oră), acordate în următoarele 60 de zile de la data efectuării"
Pai nu prea este in acord cu prevederea reglementata de Codul Muncii...aceasta reglementare din ccm ul dvs.
Deci si platiti,la tarif normal ,dupa care acordati si liber platit,asta inseamna ca se platesc 200%acele ore.
"Plata orelor suplimentare se va face la lichidarea lunii respective (chenzina a-II-a) ca ore normale inclusiv sporurile prevăzute în Contractul individual de muncă şi se va acorda timp liber plătit, echivalent cu numărul de ore suplimentare efectuate (oră pentru oră), acordate în următoarele 60 de zile de la data efectuării"
Parerea mea:
-sunteti cel mai aproape de interpretarea alin. 2; asta ca sa nu fiu si mai categoric.
@ondino
Pai nu prea este in acord cu prevederea reglementata de Codul Muncii...aceasta reglementare din ccm ul dvs.
Deci si platiti,la tarif normal ,dupa care acordati si liber platit,asta inseamna ca se platesc 200%acele ore.
Parerea mea:
-daca CCM, oricare ar fi el, ar contine strict prevederile din Codul muncii atunci ce sens ar mai avea incheierea lui !?
-un contract colectiv de munca trebuie sa respecte drepturile din Codul muncii ca si nivel minim, negocierea fiind maniera prin care se pot obtine si alte niveluri plecand de la cele minime legale. In concluzie, CCM dupa care plateste @ana_cer este in perfect acord cu Codul muncii.
@delfin24
Banuiesc ca retroactiv nu se mai poate face nimic, dar poate macar de acum inainte...
Parerea mea:
-da, se poate introduce actiune in instanta pentru acele drepturi restante de la a caror nastere au trecut mai putin de 3 ani, in cazul in care angajatorul refuza recalcularea lor
La celelalte intrebari ati primit un raspuns destul de pertinent de la @ondino
Multumesc tuturor inca o data. Este oarecum imbucurator ce imi spuneti dvs. DAR mai am o problema.
Angajatorul meu nu vrea sa treaca orele suplimentare pe fluturasul de salariu ca ore suplimentare, ci, de fiecare data cand a fost cazul le-a trecut sub forma de prime. Exista vreo modalitate prin care il putem "obliga" sa le treaca sub forma de ore suplimentare? Precizez ca la noi exista cartele de pontaj, dar exista si munca de teren, pentru care nu dai cu cartela...
"Parerea mea:
-daca CCM, oricare ar fi el, ar contine strict prevederile din Codul muncii atunci ce sens ar mai avea incheierea lui !?
-un contract colectiv de munca trebuie sa respecte drepturile din Codul muncii ca si nivel minim, negocierea fiind maniera prin care se pot obtine si alte niveluri plecand de la cele minime legale. In concluzie, CCM dupa care plateste @ana_cer este in perfect acord cu Codul muncii."
art.132,Legea 62/2011:
Art. 132
(1) Clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.
In acest caz,prin respectivul ccm s-a reglementat o "metoda combinata de plata" a acestor ore,(platit in luna normal +liber platit normal),ca si drept salarial este in avantajul angajatului,,dar in opinia mea nu respecta conditia impusa de Codul Muncii ca mai intai sa se acorde liberul platit si numai daca nu este posbil in 60 de zile sa se plateasca cu sporul de min.75%(nivelul sporului este un element care se poate negocia de ex. legiuitorul indicand doar limita minima ),la asta m-am referit in comentariul meu.
Ore de munca
justmusy
Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare
lumifatu
Lucrez intr-o saptamana de la ora 8.00 la ora 14.00 de luni pana joi iar vineri lucrez de la ora 8.00 la ora 20.30. dupa calculul meu de luni pana joi se fac ... (vezi toată discuția)