Stiu ca mai exista subiecte deschise pe aceasta tema, am citit ce spune si contractul colectiv de munca, dar eu tot nu inteleg...
Deci, concret:
Daca eu am un salariu X/ora, respectiv un salariu Y/luna si intr-o luna lucrez 15 ore suplimentare, eu voi primi Y + 15*X (ora suplimentara platita cat o ora normala) sau Y + 15*2*X (ora suplimentara platita dublu decat o ora normala) in luna respectiva?
In situatii de exceptii, sunt de acord cu dvs ca se pot presta si ore suplimentare in week-end .. dar , raman la parerea mea ca regula este cea mentionata de mine ...
Stimata d-na Ondino, ma simt datoare cu o explicatie pentru faptul ca am afirmat ca dumneavoastra confundati orele suplimentare cu cele din weekend.
Inainte insa doresc sa va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra cu privire la alte teme, raspunsuri care pe mine m-au ajutat extrem de mult.
Rectific, dumneavoastra cunoasteti bine diferenta dintre ora suplimentara si ora prestata in weekend in timpul programului normal de lucru, insa in PLATA nu le diferentiati.
Ati scris ca unui salariat care presteaza 184 ore (in luna cu 168) i se plateste sal. pentru 168 ore si e compensat cu 16 ore libere platite in urmatoarele 60 zile.(mentionez ca acest salariat a prestat orele suplim. in cursul sapt. )
Alt salariat care presteaza 168 ore (adica program normal) din care 16 sunt efectuate samb. si duminica, caci lucreaza in ture, este platit cu salariu ca si primul si primeste 16 ore libere in urmatoarea luna (conform CCM nu se folos. spor ci liber platit ).
deci 1.sal incadrare + 16 ore libere platite
2 sal incadrare + 16 ore libere platite
Practic in plata nu se face nici o diferenta intre cei doi.
Noi il platim pe primul cu
salariu incadrare+ 16 ore (tarif normal) si 16 ore LP in urmat. 60 zile (deci ii platim 184 cat a prestat)
"Ati scris ca unui salariat care presteaza 184 ore (in luna cu 168) i se plateste sal. pentru 168 ore si e compensat cu 16 ore libere platite in urmatoarele 60 zile.(mentionez ca acest salariat a prestat orele suplim. in cursul sapt. )
Alt salariat care presteaza 168 ore (adica program normal) din care 16 sunt efectuate samb. si duminica, caci lucreaza in ture, este platit cu salariu ca si primul si primeste 16 ore libere in urmatoarea luna (conform CCM nu se folos. spor ci liber platit )."
1.Primul exemplu este pt. plata orelor suplimentare,art122CM
2.Al doilea exemplu ,nu cred ca imi apartine, insa se vrea pt. orele prestate s/d,deci privesc repaosul saptamanal,care este reglementat la art.137CM deci nu reprezinta ore suplimentare,iar modul de plata este diferit de al orelor suplimentare,altfel legiuitorul le-ar fi tratat intr-un singur articol si nu diferit.Aici nu vorbim despre compensare cu un liber platit ,ci despre faptul ca repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile decat s/d,iar orele prestate astfel primesc si un spor,pt. ca in loc sa stai acasa in weekend, lucrezi.(unele ccmuri prevad insa liber in locul sporului)
Deci programul suplimentar are un regim de plata,orele de s/d alt regim pt. ca nu sunt ore suplimentare.de aici si reglementarea separata.
Bună ziua, eu am urmăatoarea speţăpe luna mai 2013:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 - încetare cim
L CO CO L L L CO CO 8 8 8 L 9 CO CO CO: Având în vedere că ziua de 11 a fost sâmbătă şi nu a recuperat liberul respectiv (are spor de week-end) acea zi (9 ore) va fi plătită cu 175% - art. 138 alin. 1 şi alin. 2 Codul Muncii? Mulţumesc anticipat!
corect cred este :
Daca se plateste cu spor, primiti 15*X* inmultit cu (procentul stabilit in CCM pentru orele suplimentare - cel putin 75%) = 15X + 15X ori 0,75 , daca sporul de ore suplimentare este cel minim de 75 % prevazut in CM
iar pentru " Daca se compenseaza cu timp liber platit, castigati 15*X , inteleg ca se primeste concret 15x bani SI 15 ore libere platite alta data in programul normal de lucru
Ore de munca
justmusy
Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare
lumifatu
Lucrez intr-o saptamana de la ora 8.00 la ora 14.00 de luni pana joi iar vineri lucrez de la ora 8.00 la ora 20.30. dupa calculul meu de luni pana joi se fac ... (vezi toată discuția)