Am si eu o mare nelamurire si ma chinui sa inteleg dar nu reusesc nicicum, poate ma ajuta cineva. Pe scurt, sotia mea are o firma mica (2 angajati) si de bun inteles ca a angajat un contabil . Toate bune si frumoase, pana la controalele celor de la Garda financiara , care au aplicat "amenda prieteniei" adica din ce am inteles eu , esi corect sau nu esti corect , tot platesti amenda cea mai mica . Sotia mea se straduieste sa fie cat mai corecta (adica toata marfa este trecuta prin acte, nu jongleaza cu adausori sau cheltuieli fictive pentru deduceri), ne dorim amndoi sa respectam legislatia (care inte noi fie vorba este f. stufoasa , alambicata si uneori fara logica sau degeaba), dar nici eu nu am timp sa studiez toate aspectele, si sotia nici pe atat. Asta inseamna probabil un contabil mai bun decat cel pe care-l avem acum (chiar daca onorariul ar fi mai mare se compenseaza cu amenzile luate degeaba cu actualul contabil) , si din pacate am fost sfatuiti "du-te la x , are spate si nu o sa mai luati amenzi".Nu vreau genul asta de contabil , vreau genul de contabil istet , care cunoaste legislatia si opereaza CORECT , pe langa asta daca se mai poate sa te sfatuiasca cum sa-ti gestionezi capitalul , cum sa-ti faci investitiile samd .Credeti ca existat asa ceva , si daca da , cum poate fi gasit ? Ce nu inteleg : cand va fi posibil sa colaborezi cu o firma de contabilitate care sa-si asume raspunderea pentru situatiile incheiate ? Mai mult de atat : de ce bilantul sau ce o fi , trebuie semnat de expert contabil sau cum se numeste ? Daca bilantul este semnat de un expert contabil acesta preia raspunderea veridicitatii datelora asupra sa ??? Daca da , este ok , atunci sa platesca el amenda daca nu e bine intocmit , daca nu -de ce-l mai semneaza???? O mie si una de documente , semnaturi , care de fapt se dovedesc a fi FARA valoare , vine garda , iti intocmesc PV contraventional , si culmea - tot ei nici macar nu compl. registrul unic de control , chiar daca au intocmit PV in acea zi ? Trebuiesc declarati banii personali zilnic , chiar daca esti administrator si lucrezi in firma ta? Ce logica poate fi si asta ? Eu nu-mi numar banii care-i am la mine nicioda . De ce daca merg la firma trebuie sa-i socotesc , si de ce daca intr-o zi nu am indeplinit formalitatea de a trece in registru acest lucru (ca treci 0 lei ,100, sau 1000, tot aia e , nu te va cauta nimeni in buzunare ) trebuie sa iau amenda ? Imi cer scuze m-am lasat dus de val , revin , vreau contabil BUN , se poate gasi ?
D-nule Trifu vedeti site-ul [ link extern ]
Sunt 13 consultanti activi din Slobozia si daca nu gasiti pe cineva cu care sa va rezolvati problema, mai discutam.
Oricum din 2010 este obligatoriu colaborarea cu un consultant fiscal, poate il gasiti acum in localitatea dumneavoastra.
Va rog frumos explicati-mi doua probleme daca aveti un picut de timp:
- ce inseamna acest "raport de gestiune zilnic" pe care trebuie sa il faca patronul? adica el trebuie sa faca inventar zilnic si zcest rap. sa corespunda cu stocul?
- mai este inca de actualitate "caietelul" in care se trec banii vanzatorului sau ai patronului,adica ai cui sta la vanzare? am inteles ca s-a desfiintat......sau nu am inteles bine articolul?:hm:
Va multumesc mult pentru ajutor!!!!
Dl. maccount a facut referire la "raportul de gestiune zilnic" - eu faceam referire la raportul Z - banuiesc ca este acelasi lucru , adica banii incasati in zi raportati la vanzazarile din acea zi (nu vad cum sa faci zilnic inventarul), noi am facut raportul cand au venit Garzariotii, casa de marcat fiscala arata ca s-au incasat x bani din vanzari , iar noi aveam in firma tot x bani, admin/vanzator - la sfarsitul zilei verifica eventuale diferente intre vanzari incasari....
Din nefericire doar acum nu mai este de actualitate, si doar pentru cei care au case de marcat fiscale sau cum se spune.
Vad ca raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care contine in mod detaliat date ce se vor inregistra in memoria fiscala ca date de sinteza pe termen lung, o data cu emiterea acestui raport. Am spus ca eu nu am facut referire la "raportul de gestiune zilnic" si ca tot veni vorba , acum vad ca :se intocmeste in 2 exemplare de catre gestionar, ptr fiecare gestiune in parte. Dupa reportarea soldului din ziua precedenta, in coloanele de "marfuri" si "ambalaje" se inscriu in ordinea intocmirii lor documentele de intrari din ziua respectiva. La sfarsitul zilei se stabileste totalul intrarilor plus soldul, dupa care se inscriu datele privind vanzarile si alte iesiri de marfuri si se totalizeaza. Se determina, apoi, soldul scriptic de marfuri si ambalaje la sfarsitul zilei. In raportul de gestiune se inscriu atat cumpararile si vanzarile de marfuri la pretul de vanzare cu amanuntul, cat si alte intrari sau iesiri de marfuri si ambalaje, care au ca efect modificarea in plus sau in minus a soldului de marfuri sau ambalaje, cum ar fi: modificarile de pret, transferul intre gestiuni, distrugerea marfurilor degradate. Documentele pe baza carora se intocmeste raportul de gestiune pot fi: NIR, monetar, inventar de schimbare de pret, proces verbal de scadere din gestiune, etc. Exemplarul 2 al raportului de gestiune ramane in carnet, iar exemplarul 1 se trimite la compartimentul financiar-contabil, unde se verifica si se confrunta cu datele din evidenta analitica. Eventualele erori se comunica gestionarului pentru a le rectifica si a pune de acord soldul scriptic din evidenta operativa cu cel din evidenta contabila. Din ordinul 1850/2004 mie nu-mi rezulta ca raportul de gestiune zilnic ar fi un document obligatoriu.