avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... atribuire drept de vizitare copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

atribuire drept de vizitare copil minor

Subiectul pe care vreau sa-l abordez a mai fost discutat, dar cum fiecare subiect are particularitatile lui... nu am reusit sa ma regasesc in niciunul din cazuri.
Am divortat in urma cu un an invocand culpa comuna fara motivare de cauze, prin aceasta actiune atribuindu-mi-se si custodia copilului (10 ani) si stabilind de comun acord un cuantum de pensie alimentara. In realitate au existat motive: fostul sot parasise domiciliul deoarece avea o relatie cu o colega. Timp de cca 8 luni nu a solicitat sa vada copilul decat de 2 ori si ii telefona destul de des. In urma cu 3 luni i-am solicitat verbal majorarea pensiei de intretinere, a fost de acord conditionandu-ma sa las copilul 2 weekend-uri pe luna sa locuiasca la domiciliul concubinei. Nu am fost de acord si in scurt timp mi-a inaintat proces de stabilire program de vizita: 2we complete la domiciliul concubinei si vara 2 saptamani, invocand o serie de motive mincinoase: ca nu ma implic suficient in educatia copilului, ca nu am lasat copilul in concediu cu el, etc. Am facut actiune de intampinare prin care am adus dovezi ca situatia copilului la invatatura este excelenta si ca a participat la tot felul de concursuri si am avut un inscris de la el prin care imi spunea ca anul acesta nu a avut concediu si, in plus i-am propus si eu un program de vizitare, destul de flexibil, dar fara dormit peste noapte.
Mentionez ca nu m-am opus niciodata ca fostul sot sa mentina relatii firesti cu copilul lui, chiar daca suferintele mele ca sotie au fost mari si s-a purtat cu mine sub orice critica. Ca tata nu am avut foarte multe sa-i reprosez.
As vrea sa stiu daca am vreo sansa sa obtin programul de vizita fara ramas peste noapte la domiciliul acelei femei, avand in vedere ca in wend copilul face cursuri de lb. straine si pe masura ce va creste probabil vor urma meditatii la diverse materii, iar spatiul meu locativ este net superior fata de cel in care locuieste fostul sot. Mentionez ca s-a dispus ancheta sociala la domiciliul unde vrea sa duca copilul.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: anne_david , utilizator 16:08, 24 Octombrie 2008
Domnule avocat,
Atata vreme cat tatii nu-si respecta obligatiile de ce au pretentie la drepturi?
Ce inseamna ca nu-si respecta obligatiile ?

Daca va referiti la plata pensiei de intretinere in mod normal acest aspect este independent din punct de vedere obiectiv, juridic, de dreptul la vizita.
Mama are caile legale de constrangere a executarii obligatiei.

Exista tati care isi executa cu buna-credinta obligatiile de intretinere si tot au probleme si opozitie din partea mamelor.Acest lucru nu este in interesul suprem al minorului.Si jurisprudenta CEDO este in aceeasi privinta.
Daca tatal de buna-credinta este obstructionat in exercitarea drepturilor sale va fi tentat sa devina de rea-credinta si acest lucru nu este in folosul nimanui.Problemele se vor aplifica si se va ajunge la noi si noi litigii.

Cat priveste situatia refacerii vietii sotului despartit nu se poate spune ca o alta femeie este mai rea in relatia cu tatal minorului.
Relatia exista intre tata si minor si nu intre concubina si minor.
Depinde si minorul cum percepe relatia cu tatal sau.Daca exista o relatie de afectiune mai mare sau mai mica.Oricum implicarea mamei peste limitele rezonabile tinde sa devina deosebit de daunatoare pt minor si pentru relatia dintre tata si minor.
Racirea relatiei dintre ei nu este in interesul suprem al minorului.Spun acest lucru in mod obiectiv.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Inteleg de la Dvs. ca nu prea am sanse sa se aprobe programul propus de mine. Eu m-am gandit strict la dorinta copilului de a nu petrece noptile acolo, nu la mine personal. daca nu m-am facut inteleasa eu nu m-am opus niciodata ca fostul sa aiba relatii personale cu copilul nostru, numai ca nu as vrea sa-l duca din casa in casa. El se plictiseste repede intr-o relatie. A mai fost casatorit si mai are 2 copii din casatoria anterioara, iar unul din motivele fostului divort a fost faptul ca nu se ocupa de educatia copiilor si nu contribuia material la nevoile familiei. Acest proces este o satisfacere doar a orgoliului personal pentru ca stie ca pentru mine copilul este totul Daca il interesa numai copilul nu cred ca mai era nevoie sa ceara cheltuieli de judecata.
anne_david a scris:

. Chiar e normal ca o mama care-si creste singura copilul, cu toata grija din lume, sa fie obligata de legi stupide sa isi lase copilul cu tatal care este intr-o relatie cu cine stie ce individa? Ar trebui facut ceva in acest sens.

Da doamna. Ar trebui facut ceva ...cu dumneavostra. Pentru ca atunci cand copilul dvs. o sa va reproseze "grija" asta... care nu e decat un egoism ce nu izbuteste nici macar sa se deghizeze ... sa nu va mirati de unde va vine.

Semnat: fost copil din parinti despartiti.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Aysha a scris:

Inteleg de la Dvs. ca nu prea am sanse sa se aprobe programul propus de mine. Eu m-am gandit strict la dorinta copilului de a nu petrece noptile acolo, nu la mine personal. daca nu m-am facut inteleasa eu nu m-am opus niciodata ca fostul sa aiba relatii personale cu copilul nostru, numai ca nu as vrea sa-l duca din casa in casa. El se plictiseste repede intr-o relatie. A mai fost casatorit si mai are 2 copii din casatoria anterioara, iar unul din motivele fostului divort a fost faptul ca nu se ocupa de educatia copiilor si nu contribuia material la nevoile familiei. Acest proces este o satisfacere doar a orgoliului personal pentru ca stie ca pentru mine copilul este totul Daca il interesa numai copilul nu cred ca mai era nevoie sa ceara cheltuieli de judecata.

Nu zic ca nu aveti sanse pt ca este posibil orice.Judecatile sunt destul de imprevizibile pentru previziunile mele.Se poate orice.
Problema este ca poate ca nu este tocmai bine pt minor sa fie asa cum vreti.Pe de alta parte, poate ca ar fi bine.
Nici macar instantele nu cred ca stiu foarte bine cum ar fi mai bine.Ele cred intr-un fel sau in altul.
Faptul ca el se plictiseste de copil repede nu va deranja cu nimic pt ca va disparea si lucrurile se vor rezolva de la sine in acest caz.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Ce patesc daca nu il las sa vada copilul? criss_nst criss_nst am mare nevoie de un raspuns!am divortat in luna aprilie 2008,divortul s-a facut din culpa comuna,pe cale amiabila.s-a stabilit in hotararea care a devenit ... (vezi toată discuția)
Cum poate tatalsa obtina custodia copilului? Bbk Bbk Buna ziua! As dori sa ma ajutati daca se poate cu cateva raspunsuri privind un caz un pic dificil din punctul meu de vedere. Cunosc un ... (vezi toată discuția)
Program de vizita minor iulia_cc iulia_cc buna ziua..prietenul meu a ajuns intr-o situatie foarte neplacuta din cauza unei femei care i-a facut un copil, o fetita, fara a avea acordul acestuia..el a ... (vezi toată discuția)