avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul de a retine persoane
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul de a retine persoane

Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au dreptul de a retine persoane.

Exemplu clar: controlorii RATB nu au voie sa retina persoane decat daca in prezenta lor exista un politist care are aceasta autoritate. In caz contrar este privare de libertate, din cate am aflat.

Nu stiu cum sa caut pe google articolul si va rog pe dumneavoastra sa ma ajutati.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: silviu c , utilizator 11:08, 9 Noiembrie 2011
Mie nu mi-au palcut si nu imi vor placea vreodata controlorii RATB dar asta e situatia.
JH, asta e traba, legea si practica sunt destul de diferite.In SUA situatia ar fi alta.Dar ne aflam in Romania...

avocat Claudiu Lascoschi
Pe langa subiect!
Aud si citesc cam peste tot: „Asta e, traim in RO”; „Asa e in RO, nu e ca in UE sau SU(I)A”... De ce nu facem sa fie ca in locurile unde ne place? Dar, aveti idee cat de greu se obtine in SUA o licenta pt a putea vinde alcool? Aici vinde alcool te miri cine si te miri unde. In SUA, minorii nu au ce cauta in baruri de noapte si nu li se vand tigari si alcool... Se intampla aici aceasta? Are acest aspect de a face cu RO sau cu oamenii care nu isi fac datoria, cu adultii care permit minorilor sa bea si sa fumeze inclusiv in curtea scolii? Daca s-ar „lua” de ei ar putea ajunge cu ochii mari si vineti... Politistii nu se baga, cetatenii de rand nu se baga, nimeni nimic, dar toti: „Aici nu e ca in batatura la unchiul Sam”! E usor sa ne plangem, dar e greu sa facem si altceva....
Ce vina au controlorii? Castiga si ei o paine! Cei care „sar calul” sunt exceptiile – si uscaturi gasim pretutindeni, indiferent ce... nationalitate are padurea!
Cetatenii statelor la care „ravnesc” unii considera sub demnitatea lor sa fie prinsi in autobuz fara bilet: li se ofera un serviciu si ei platesc. Si in Italia sunt controlori in mijloacele de transport in comun...
Avocat Lascoschi: ideea cu lipsa de pericol social e buna, insa nu cred ca merge suta la suta...
Pentru ca atunci cand se da o solutia pe lipsa de pericol social aplicarea unei sanctiuni este administrative este obligatorie!
Iar controlorul ratb (sau alta societate) isi face doar jobul iar pentru asta sa fie amendat?
Nu merge...

Iar cu trope-doi sunt in principiu de acord...
Cu mentiunea ca, jurist fiind si luand in consideratie faptul ca este incalcat un drept fundamental al persoanei e nevoie de o baza legala clara! Altminteri risti ca mai devreme sau mai tarziu sa ti se dea peste nas...

De fapt care e baza legala care permite unei persoane sa retina o alta persoana care a comis o infractiune?
Eu unul nu stiu...
Iar intre mersul fara bilet si comis o infractiune exista o diferenta majora: "infractiunea!"

Despre alte tari... aproape in toate exista un text in codul de procedura penala care da oricarei persoane dreptul de a retine o alta persoana atunci cand aceasta a savarsit o infractiune! Iar mersul fara bilet, in anumite conditii poate fi chiar infractiune! Deci alte tari au o situatie juridica clara!

Insa intrebarea este, care e situatia juridica in Romania?
J H a scris:

De fapt care e baza legala care permite unei persoane sa retina o alta persoana care a comis o infractiune?
Eu unul nu stiu...

Este in art. 465 Cod procedura penala. Cand infractiunea este flagranta, persoana care a comis o infractiune poate fi retinuta de oricine si sa fie predata autoritatilor.
Predarea autoritatilor este conditie pentru ca privarea de libertate sa aiba un caracter legal.
Caracter legal au si: carantina, militarii din cazarma, restrangerea libertatii copiilor de catre parinti etc.
Mai mult, asa cum procedura contraventionala poate fi asimilata procedurii penale, din perspectiva articolului 6 din Conventie, parerea mea este ca este perfect legala retinerea si conducerea in fata autoritatilor a contravenientului care nu doreste sa se legitimeze.
Vezi articolul dnei Beatrice Ramascanu [ link extern ] .
J H a scris:

Avocat Lascoschi: ideea cu lipsa de pericol social e buna, insa nu cred ca merge suta la suta...
Pentru ca atunci cand se da o solutia pe lipsa de pericol social aplicarea unei sanctiuni este administrative este obligatorie!
Iar controlorul ratb (sau alta societate) isi face doar jobul iar pentru asta sa fie amendat?
Nu merge...

Iar cu trope-doi sunt in principiu de acord...
Cu mentiunea ca, jurist fiind si luand in consideratie faptul ca este incalcat un drept fundamental al persoanei e nevoie de o baza legala clara! Altminteri risti ca mai devreme sau mai tarziu sa ti se dea peste nas...

Eu unul nu stiu...
Iar intre mersul fara bilet si comis o infractiune exista o diferenta majora: "infractiunea!"

Despre alte tari... aproape in toate exista un text in codul de procedura penala care da oricarei persoane dreptul de a retine o alta persoana atunci cand aceasta a savarsit o infractiune! Iar mersul fara bilet, in anumite conditii poate fi chiar infractiune! Deci alte tari au o situatie juridica clara!

Insa intrebarea este, care e situatia juridica in Romania?

Mai intatai ii raspund lui Trupe_doi.Eu asta fac in Romania de ani de zile.Nu ma judeca in stil pur romanesc si instantele sunt interesate de procese diferite de plictiseala cotidiana.
Judecatiile se desfasoara bine in cele ce vad dar parchetul decide, nu instanta in acest caz.
Daca se va face plangere instanta va respinge plangerea.
Se poate judeca in civil pt daune morale sau materiale daca exista.

JH, ideea este buna si aplicabila.Cat de just ar fi sa fie condamnat penal un controlor RATB in circumstantele descrise ?
Mersul fara bilet in Romania nu constituie infractiune, ci contraventie.In vechiul sistem sanctionator cu aplicarea unei inchisori contraventionale eram apropiati ca legislatie de o infractiune, ideologic vorbind, pt ca din punct de vedere juridic nu exista nicio legatura de natura juridica intre contraventie si infractiune.

Un alt aspect ar fi acela ca, in fapt, nu este cu adevarat o retinere in sensul Cod. pr. pen.
S-ar putea discuta daca nu ar fi ceva de genul unei retineti administrative, desi chiar si aceasta retinere trebuie sa fie conforma cu legea.
Strict legal cred ca este ca in ipoteza data controlorul RATB sa cheme politia care ce ar face ?
L-ar legitima.Daca nu are acte de identitate ce face ?
Il ia la sectie.

Eu nu am o opinie clara deoarece pot sustine cu argumente puternice si un punct de vedere si altul.

Legal nu este sa fie luat fara voia lui, dar nici sa fie condamnat penal controlorul Ratb nu ar fi just si nici legal.Opinia mea este undeva la mijloc in acest moment deoarece nu reprezint pe nimeni in mod concret.
Interventia politiei nu este bazata pe dispozitiile codului de procedura penala, ci pe retinerea administrativa din alt act normativ.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

> privare de libertate de catre controlori Diabolik_01 Diabolik_01 Salutare, Am si eu o nelamurire. Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)
Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)