J H a scris:
Avocat Lascoschi: ideea cu lipsa de pericol social e buna, insa nu cred ca merge suta la suta...
Pentru ca atunci cand se da o solutia pe lipsa de pericol social aplicarea unei sanctiuni este administrative este obligatorie!
Iar controlorul ratb (sau alta societate) isi face doar jobul iar pentru asta sa fie amendat?
Nu merge...
Iar cu trope-doi sunt in principiu de acord...
Cu mentiunea ca, jurist fiind si luand in consideratie faptul ca este incalcat un drept fundamental al persoanei e nevoie de o baza legala clara! Altminteri risti ca mai devreme sau mai tarziu sa ti se dea peste nas...
De fapt care e baza legala care permite unei persoane sa retina o alta persoana care a comis o infractiune?
Eu unul nu stiu...
Iar intre mersul fara bilet si comis o infractiune exista o diferenta majora: "infractiunea!"
Despre alte tari... aproape in toate exista un text in codul de procedura penala care da oricarei persoane dreptul de a retine o alta persoana atunci cand aceasta a savarsit o infractiune! Iar mersul fara bilet, in anumite conditii poate fi chiar infractiune! Deci alte tari au o situatie juridica clara!
Insa intrebarea este, care e situatia juridica in Romania?
Mai intatai ii raspund lui Trupe_doi.Eu asta fac in Romania de ani de zile.Nu ma judeca in stil pur romanesc si instantele sunt interesate de procese diferite de plictiseala cotidiana.
Judecatiile se desfasoara bine in cele ce vad dar parchetul decide, nu instanta in acest caz.
Daca se va face plangere instanta va respinge plangerea.
Se poate judeca in civil pt daune morale sau materiale daca exista.
JH, ideea este buna si aplicabila.Cat de just ar fi sa fie condamnat penal un controlor RATB in circumstantele descrise ?
Mersul fara bilet in Romania nu constituie infractiune, ci contraventie.In vechiul sistem sanctionator cu aplicarea unei inchisori contraventionale eram apropiati ca legislatie de o infractiune, ideologic vorbind, pt ca din punct de vedere juridic nu exista nicio legatura de natura juridica intre contraventie si infractiune.
Un alt aspect ar fi acela ca, in fapt, nu este cu adevarat o retinere in sensul Cod. pr. pen.
S-ar putea discuta daca nu ar fi ceva de genul unei retineti administrative, desi chiar si aceasta retinere trebuie sa fie conforma cu legea.
Strict legal cred ca este ca in ipoteza data controlorul RATB sa cheme politia care ce ar face ?
L-ar legitima.Daca nu are acte de identitate ce face ?
Il ia la sectie.
Eu nu am o opinie clara deoarece pot sustine cu argumente puternice si un punct de vedere si altul.
Legal nu este sa fie luat fara voia lui, dar nici sa fie condamnat penal controlorul Ratb nu ar fi just si nici legal.Opinia mea este undeva la mijloc in acest moment deoarece nu reprezint pe nimeni in mod concret.
Interventia politiei nu este bazata pe dispozitiile codului de procedura penala, ci pe retinerea administrativa din alt act normativ.
avocat Claudiu Lascoschi