avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul de a retine persoane
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul de a retine persoane

Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au dreptul de a retine persoane.

Exemplu clar: controlorii RATB nu au voie sa retina persoane decat daca in prezenta lor exista un politist care are aceasta autoritate. In caz contrar este privare de libertate, din cate am aflat.

Nu stiu cum sa caut pe google articolul si va rog pe dumneavoastra sa ma ajutati.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: silviu c , utilizator 11:08, 9 Noiembrie 2011
GabrielaA a scris:

J H a scris:

De fapt care e baza legala care permite unei persoane sa retina o alta persoana care a comis o infractiune?
Eu unul nu stiu...


Este in art. 465 Cod procedura penala. Cand infractiunea este flagranta, persoana care a comis o infractiune poate fi retinuta de oricine si sa fie predata autoritatilor.
Predarea autoritatilor este conditie pentru ca privarea de libertate sa aiba un caracter legal.
Caracter legal au si: carantina, militarii din cazarma, restrangerea libertatii copiilor de catre parinti etc.
Mai mult, asa cum procedura contraventionala poate fi asimilata procedurii penale, din perspectiva articolului 6 din Conventie, parerea mea este ca este perfect legala retinerea si conducerea in fata autoritatilor a contravenientului care nu doreste sa se legitimeze.
Vezi articolul dnei Beatrice Ramascanu [ link extern ] .


Multam Gabriela, cred ca asta-i raspunsul!=D>=D>=D>
De asa ceva este nevoie... eu n-am mai avut in ultimii ani (vreo 9!) de-a face cu codul de procedura penala, asa ca si ce stiam am cam uitat!

Aici avem un text de lege... asa ca nu este nevoie de alte artificii juridice.
Pentru ca nu trebuie sa uitam ca vrand nevrand, prin impiedicarea unei persoane de a cobora dintr-un mijloc de transport in comun libertatea acelei persoane este ingradita!
Iar din punctul de vedere al legii penale, orice lipsire de libertate "in mod ilegal" constituie o infractiune.
Doar in cazul in care periclolul social concret este redus nu se aplica o pedeapsa penala ci una administrativa, a carei aplicare, daca nu ma insala memoria, este obligatorie!!!

Or, in art 465 alin 3 avem exact ceea ce lipsea: un text de lege potriivit careia lipsirea de libertate nu mai este ilegala ci este legala!
Iar despre aplicabilitatea lui, si paralela intre contraventie si infracitune sta destul in materialul citat!
Uite ce simplu e... chestia e ca trebuie doar sa stii unde sa cauti!

Inca odata Gabriela, multumesc mult! :))
am incercat sa strabat documentul acela de 160 de pagini si cum nu sunt un priceput, nu-mi dau seama unde este acel fragment care spune ca poti fi retinut conform legii.

trebuie sa arat cuiva cat mai clar.

multumesc frumos pentru lamuriri.
Pai asa de clar nu scrie..
Se interpreteaza, art 465 cod procedura penala, impreuna cu unele principii de drept!
E vorba de primul material cel despre contraventii, etc...
Art 280 c.proc penala (procedura plangerii prealabile in cazul infractiunii flagrante) – in caz de infractiune flagranta (...) organul de urmarire pen e obligat sa constate (...) chiar in lipsa plangerii prealabile...
Art 279 a) (...) cand faptuitorul e necunoscut, pers vatamata se poate adresa organului de cercetare penala pt identificarea lui.
Concluziile pot fi suficient de clare? Cum pot avea succes cu o plangere prealabila daca las hotul sa plece, dupa ce l-am prins in casa mea? Da, o pot face, dar nu am sanse mai mici de a recupera prejudiciul? Cum ar fi sa il prinzi pe acela care ti-a furat telefonul mobil, sa il duci la politai, sau sa ii chemi pe ei sa ia hotul, iar acestia sa spuna: „Da, multumim, un caz rezolvat... Acum, d-ta vii cu noi, pt ca ai lipsit de libertate aceasta persoana, ai incalcat dispozitiile art. ics”. Reactia ta ar fi, bineinteles: „Sigur, am incalcat legea, merit sa stau ceva ani dupa gratii...”
Calatorul fara bilet – ca tot se discuta despre acesta – nu e altceva decat un „hot” pt regiile de transport, iar controlorul e reprezentantul partii vatamate care tb sa depuna o plangere prealabila pt ca acel calator sa se legitimeze si sa isi achite amenda prevazuta pt fapta sa.
P.S. Am observat ca art 465 l-ai gasit, asa ca am scurtat acest mesaj
J H a scris:

Pai asa de clar nu scrie..
Se interpreteaza, art 465 cod procedura penala, impreuna cu unele principii de drept!
E vorba de primul material cel despre contraventii, etc...


JH, nu are treaba art 465 c. pr. pen. cu situatia calatorului fara bilet pt ca fapta nu este infractiune, ci contraventie.
Deci, nu se poate aplica in speta noastra.
Nu am citit materialul (cel putin deocamdata, dar pare interesant) si astept sa imi indici si mie noi elemente care sa imi starneasca curiozitatea ca are legatura cu cazul nostru.
Poate ai amabilitatea sa citezi ceva relativ sau sa indici o pagina din articolul scris ca sa putem citi si noi.
Faptul ca este interesant nu inseamna ca este aplicabil in speta noastra.Cel putin pe mine nu m-ai convins deloc.;)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

> privare de libertate de catre controlori Diabolik_01 Diabolik_01 Salutare, Am si eu o nelamurire. Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)
Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)