GabrielaA a scris:
J H a scris:
De fapt care e baza legala care permite unei persoane sa retina o alta persoana care a comis o infractiune?
Eu unul nu stiu...
Este in art. 465 Cod procedura penala. Cand infractiunea este flagranta, persoana care a comis o infractiune poate fi retinuta de oricine si sa fie predata autoritatilor.
Predarea autoritatilor este conditie pentru ca privarea de libertate sa aiba un caracter legal.
Caracter legal au si: carantina, militarii din cazarma, restrangerea libertatii copiilor de catre parinti etc.
Mai mult, asa cum procedura contraventionala poate fi asimilata procedurii penale, din perspectiva articolului 6 din Conventie, parerea mea este ca este perfect legala retinerea si conducerea in fata autoritatilor a contravenientului care nu doreste sa se legitimeze.
Vezi articolul dnei Beatrice Ramascanu [ link extern ] .
Multam Gabriela, cred ca asta-i raspunsul!=D>=D>=D>
De asa ceva este nevoie... eu n-am mai avut in ultimii ani (vreo 9!) de-a face cu codul de procedura penala, asa ca si ce stiam am cam uitat!
Aici avem un text de lege... asa ca nu este nevoie de alte artificii juridice.
Pentru ca nu trebuie sa uitam ca vrand nevrand, prin impiedicarea unei persoane de a cobora dintr-un mijloc de transport in comun libertatea acelei persoane este ingradita!
Iar din punctul de vedere al legii penale, orice lipsire de libertate "in mod ilegal" constituie o infractiune.
Doar in cazul in care periclolul social concret este redus nu se aplica o pedeapsa penala ci una administrativa, a carei aplicare, daca nu ma insala memoria, este obligatorie!!!
Or, in art 465 alin 3 avem exact ceea ce lipsea: un text de lege potriivit careia lipsirea de libertate nu mai este ilegala ci este legala!
Iar despre aplicabilitatea lui, si paralela intre contraventie si infracitune sta destul in materialul citat!
Uite ce simplu e... chestia e ca trebuie doar sa stii unde sa cauti!
Inca odata Gabriela, multumesc mult! :))