avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul de a retine persoane
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul de a retine persoane

Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au dreptul de a retine persoane.

Exemplu clar: controlorii RATB nu au voie sa retina persoane decat daca in prezenta lor exista un politist care are aceasta autoritate. In caz contrar este privare de libertate, din cate am aflat.

Nu stiu cum sa caut pe google articolul si va rog pe dumneavoastra sa ma ajutati.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: silviu c , utilizator 11:08, 9 Noiembrie 2011
Buna dimineata.
Multumesc mult pentru raspuns.

Update :
Aseara dupa serviciu, am fost la politie pentru a depunde plangere impotriva celor 3.
In plagere, am mentionat ca proba, materialul video filmat de mine in momentul in care ii rugam sa-mi dea drumul din autobuz si refuzau.
Am adaugat in plangere ca eu am fost prima persoana care a alertat autoritatile pentru retinerea din autobuz si nu controlorii. Nu cunosc prea mult din procedura de incepere a urmariri penale, banuiesc ca se hotaraste de catre un procuror, in orice caz, cat mai repede am sa ma duc sa depun ca proba si filmul pe format CD.
Ma gandesc ca cei de la RATB nu le vor pune la dispozitie inregistrarea de pe camerele lor, de ce ar face-o.
2 din controlori deja au datele depuse la dosar, cu tot cu pozele lor.
Vreau sa va intreb, in cazul in care o sa se intenteze un proces si probele nu vor fi suficiente, pot pierde procesul banuiesc si o sa fiu nevoit sa achit cheltuielile de judecata? Daca da, la ce suma trebuie sa ma astept? As putea sa apelez la un avocat sau ma pot reprezenta si singur in astfel de situatii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
lucian333, utilizator
Nu se pune problema retinerii de catre controlor,chiar in cazul prezentei politiei.Codul de procedura penala reglementeaza clar cine si in ce conditii poate proceda la retinere.In cel mai rau caz ,in cazul in care nu aveti acte la dvs.sau refuzati sa va legitimati in fata politistului,acesta va conduce la sediul sectiei de politie,pentru identificare si aplicarea contraventiei.
Ai sa fim seriosi,ce lipsire de libertate,de unde...?!
Acei angajati ,aveau o calitate ,iar pentru ca dvs. ati incalcat o lege,era necesara identificarea dvs.
Acest lucru sa realizat odata cu interventia organelor de politie.
Sper ca controlorii ,vau aplicat si o sanctiune ,dupa ce sa facut identificarea...:)
,,Ai" sa explicam.

1.Ce intelegeti prin ,,ati incalcat o lege,era necesara identificarea dvs"? Ce lege am incalcat?
2.Identificarea mea S-A realizat dupa ce EU am chemat politia pentru a putea sa scap din acel autobuz.
3.Norocul meu ,,ca controlorii" NU mi-au intocmit proces verbal de contraventie sau ,,actul de constatare". :)

Pot sa presupun in proportie de 99.99% ca sunteti agent de politie sau aveti o meserie cu atributii asemanatoare cu cele ale institutiei din moment ce puteti sa va pronuntati. Eu lucrez ca ,,Administrator Retea de Calculatoare" si nu ma pot exprima, asa ca am sa las institutiile statului sa se pronunte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
lucian333, utilizator
andymaurul a scris:

Nu se pune problema retinerii de catre controlor,chiar in cazul prezentei politiei.Codul de procedura penala reglementeaza clar cine si in ce conditii poate proceda la retinere.In cel mai rau caz ,in cazul in care nu aveti acte la dvs.sau refuzati sa va legitimati in fata politistului,acesta va conduce la sediul sectiei de politie,pentru identificare si aplicarea contraventiei.

Masura aplicata de organele in drept nu trebuie sa depaseasca gravitatea faptei sau altfel spus, intre masura aplicata si consecintele faptei trebuie sa existe o proportionalitate justa.
In functie de fapta se poate aplica si o anumita masura.Daca masura nu se justifica in raport cu pericolul concret al faptei sau al faptuitorului deja se poate discuta despre abuz.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

> privare de libertate de catre controlori Diabolik_01 Diabolik_01 Salutare, Am si eu o nelamurire. Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)
Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)