avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea dialogului social,negociera CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea dialogului social,negociera CCM

Buna seara,va rog respectuos sa-mi raspundeti la o mica intrebare.Daca dupa declansarea negocierii CCM la nivel de unitate ,in prima sedinta avuta un sindicat afiliat la o federatie reprezentativa la nivel de ramura(si nu la nivel de sector)cum cere legea 62/2011 nu a fost primit pe acest considerent,urmand ca acesta sa o obtina sa zicem luna viitoare, acesta mai poate participa ulterior,la negocieri daca in urma primei sedinte sa incheiat un protocol numai cu reprezentantii alesi din unitatea respectiva. Va multumesc anticipat


Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 08:52, 3 Februarie 2012
Nu inteleg unde m-ati contrazis.
Aproape tot ce ati scris dumneavoastra am spus si eu:
-negocierea este obligatorie nu si incheierea contractului
-numarul minim de angajati pentru unitatile obligate sa negocieze contract este de 21 (deci nu >21)
-nu stiu ce mare efect are trecerea in contract a salariului minim pe economie intrucat el este dat prin lege general obligatorie si nerespectarea in plata lui este sanctionata in Codul muncii
In ceea ce priveste :
".... de cele mai multe ori nu se "pot inclina" ... sunt OBLIGATI - verde in fata - sa faca cum vor patronii !!! .. si daca scapi cu restructurarea ar fi ok ,...dar "zbori" din unitate pe te miri ce motive .... cu "acoperire" !!!

nimeni nu stie mai bine decat mine ce inseama asta.
In calitate de lider de sindicat am refuzat sa semnez un "monstru de ontract colectiv de munca la nivel de unitate" ce prevedea clauze sub cele minime garantate de :Codul muncii, CCMUNN, Contractul pe ramura a carei parte semnatara eram,etc.
A doua zi m-am trezit ca mi se schimba locul de munca la peste 35 km de unitatea centrala si ca "bonus" mi se diminueaza salariul cu 8 miloane de lei vechi (slava Domnului !) in urma unei "reorganizari a unitatii" din care doar liderul de sindicat a avut de pierdut.
Cu alte cuvinte, modificarea unilaterala a clauzelor esentiale ale CIM fara acordul angajatului.
Dupa un an si jumatate de procese am pierdut deoarece nu mi se poate aplica Legea sindicatelor (art. 10) "deoarece aceasta reprezinta o norma de favoare si ca orice norma de favoare.....(nota instantei)".
Daca tot au vazut ca merge treaba m-au si concediat ,numai ca aici am recuzat completul deoarece dosarul "nimerise exact la acelasi complet" si am castigat,
Ar mai fi multe de spus numai ca nu vreau aici sa-mi expun cazul, deoarece am facut-o la timpul potrivit, ci doar sa atrag atentia si altora asupra la ce li se poate intampla, apropo de societatea in care traim.

Eu stiu ca la societatile comerciale care au peste 21 salariati este obligatoriu incheierea CCM. In legea dialogului social sunt chiar trecute amenzi pentru SC care refuza incheierea acestor contracte colective de munca. Negociere se poate face cu sindicatul reprezentativ sau cu reprezentantii salariatilor in lipsa sindicatului.
Eu sunt reprezentant al salariatilor pe tara (impreuna cu inca doi colegi) si tocmai am semnat CCM-ul care a fost inregistrat vineri la ITM.


Nu a fost si nu este aceasta dispozitie legala.
Nu faceti confuzie intre negocierea si incheierea Contractului colectiv de munca la nivel de unitate.
Stiu ca pare putin cam aiurea sa fii obligat prin lege sa negociezi dar sa nu fii obligat sa inchei contractul.
O negociere fara incheiere pare un act .......fara finalizare, un fel de rima la "irigatia fara ploaie, e ca ..................."
De asemenea si unitatile cu 21 de angajati sunt obligate sa negocieze contract colectiv, nu numai cele cu peste 21.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negociere ccm la nivel de unitate nasale nasale Daca la nivelul aceleasi unitati, s-au constituit doua sindicate reprezentative, patronul este obligat sa negocieze semnarea CCM in acelasi timp cu amandoua ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara, Firma unde eu lucrez are un contract colectiv de munca semnat si inregistrat la ITM ce a expirat la finele lui 2013. De atunci alt contract nu a ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de unitate loredanaelena loredanaelena buna seara cat timp e valabil un contract colectiv de munca la nivel de unitate si cine trebuie sa il intocmeasca? multumesc (vezi toată discuția)