Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Autorizatia de traducãtor expirã dacã nu devin PFA?
Discuție deschisă în Traduceri

Autorizatia de traducãtor expirã dacã nu devin PFA?

Buna ziua, as vrea sa-mi obtin si eu autorizatia de traducator(fiind absolvent al Facultatii de Litere), dar nu vreau sa prfesez pentru moment, motiv pentru care as prefera sa nu devin P.F.A. Intrebarea mea este: ce se intampla daca trimit actele necesare autorizatiei de traducator, merg la tibunal pentru a fi luata in evidenta,dar nu merg la financiar...autorizatia o vreau in ideea ca-mi poate fi de folos vreodata in profesia mea, si nu vreau sa platesc niste taxe avand in vedere ca n-o sa am niciun venit.
Buna ziua. Am o situatie speciala. Sunt interpret autorizat pt lb. romana la o instanta in strainatate. Am incercat sa recunosc calitatea de interpret pt limba straina la Min Justitiei din Romania care m-a tot plimbat pe usi si a cerut zeci de traduceri in lb romana a actelor din strainatate fara a primi un raspuns concret. In final, dupa luni de asteptari si un tratament indecent al functionarelor de acolo am decis sa sustin examenul la Min Culturii si obtinerea autorizatiei pe Romania prin procedura detinerii certificatului de traducator de la Min Culturii. Am trecut cu excelent examenul respectiv de vreme ce fac traduceri aici de circa 5 ani. In zilele urmatoare o sa iasa autorizatia de la Min Justitiei. Eu sunt PFA in strainatate, tara membra UE, si deci pot profesa meseria asta aici. In acelasi timp nu pot fi PFA in doua state UE deoarece nu cetatean UE face declaratie financiara intr-un singur stat.
De asemenea, maine merg aici la Sectia Financiara si modific la raza de activitate unde scrie doar schimburi comerciale interne voi modifica si voi trece UE, schimburi comerciale in interiorul UE. Deci de aici voi avea voie sa emit chitanta pentru un cetatean din Romania. In Romania in schimb nu stiu cum stau lucrurile.
In ce conditii pot efectua si semna traducerile in Romania?
Inregistrez chitanta din UE pe legalizarea de la notar?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
absolventa3, utilizator
@absolventa3
Am postat intrebarea dvs. in topicul de mai jos unde puteti vedea un raspuns oferit de un consultant fiscal.
www.avocatnet.ro/content/for...
In ceea ce priveste realizarea traducerilor, semnarea acestora si legalizarea lor la un notar in Romania presupune desfasurarea activitatii in Romania dupa ce veti primi autorizatia.
Nefiind rezident in Romania, va recomand sa lecturati informatiile de mai jos si sa intrebati acest aspect in topicul de mai sus, in care se discuta despre declararea veniturilor nerezidentilor:
[ link extern ]
Dupa obtinerea autorizatei va trebui sa informati Ministerul Justitiei ca nu profesati in Romania, nefiind rezident aici.
Atentie:
XII. DESFêURAREA ACTIVITÃŢII
PROCEDURA ÎNREGISTRÃRII LA ORGANELE FISCALE

Din dispoziţiile legale rezultă că o persoană fizică, în scopul desfăşurării activităţii de traducător şi interpret autorizat în condiţiile Legii nr. 178/1997, se poate înregistra la organele financiar-fiscale ca persoană fizică autorizată (PFA).
Potrivit art. 6 alin. (7) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 178/1997 pentru autorizarea şi plata interpreţilor şi traducătorilor folosiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti, de birourile notarilor publici, de avocaţi şi de executori judecătoreşti, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 1054/2005, listele cuprinzând traducătorii şi interpreţii autorizaţi vor fi comunicate şi Ministerului Finanţelor Publice, în vederea impozitării persoanei fizice autorizate.

[ link extern ]
L.C.
Cum adica nu sunt rezident?? Am buletin de Romania, am domiciliul in Romania. Nu sunt Cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Am resedinta in strainatate si buletin de Romania.
Stiu traducatori care sunt autorizati in strainatate, au autorizatia de la Min Just. si efectueza traduceri cu facturi emise din strainatate.

Ideea este ca emit chitanta din UE pentru cetateanul roman din Romania. Prin scimburi comerciale in UE am dreptul sa am clienti cu adresa si domiciliul in UE iar acesta poate pune la cheltuieli chitanta de prestari servicii emisa de mine.

Este logic ca un traducator PFA in UE nu poate efectua declaratii financiare ori sa fie impozitat in 5 state daca e autorizat pe 5 limbi straine..... Si atunci???

Cred ca o sa imi vad de treaba si merg cum am mers pana acum ca si altii...

[Aveti dreptul sa spuneti orice cat timp cat tineti seama de regula de baza a forumului: respectul fata de participantii la discutii.]
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
Admin, administrator
Actualizez discutia cerand si eu un sfat. Sunt oarecum in situatia persoanei care a deschis acest subiect. Am terminat facultatea, am obtinut autorizatia de traducator de la Ministerul de Justitie dar nu am vrut sa profesez asa ca am pus-o in dosar si acolo a ramas timp de 6 ani. Acum mi-am dat seama ca ar putea sa inceapa sa imi fie de folos si as vrea sa imi fac un PFA. Pot sa imi fac acum un PFA in baza unei autorizatii vechi de 6 ani, avand in vedere ca nu am facut nici o declaratie anterioara la finante?
Ultima modificare: Marți, 23 August 2016
flores1914, utilizator
flores1914 a scris:

... Pot sa imi fac acum un PFA in baza unei autorizatii vechi de 6 ani, avand in vedere ca nu am facut nici o declaratie anterioara la finante?


Ce declaratie sa depuneti daca nu ati avut activitate independenta?...
Daca fiscul are ceva de obiectat, sunt datori sa arate dovada obiectiilor, nu va faceti griji, in baza lor de date probabil ca figurati cu venituri salariale sau nu figurati deloc daca nu ati avut venituri...eventual obtineti o adeverinta de venituri pe ultimii 6 ani din care se va vedea din ce surse ati avut venituri...nimeni nu este obligat sa profeseze imediat ce a obtinut un atestat/diploma...etc.. chiar si Ministerul Justitiei doar a recomandat un termen de 6 luni...
Traducatorul autorizat desfasoara activitatea ca Profesie liberala asa ca va trebui sa va inregistrati la Adm. Financiara de care apartineti cu viitorul sediu pe care il declarati, completand formularul 070, si , de asemenea, trebuie sa va inregistrati la Tribunalul local in Registrul traducatorilor. (gasiti in topicul de Traduceri procedura)
Din punct de vedere fiscal va trebui sa respectati normele pentru PFA.
Succes!
L.C.

Alte discuții în legătură

Traducator autorizat DASY DASY As vrea sa stiu pentru ce domeniu trebuie sa sustin examenul de traducator autorizat pentru a utea colabora (on line) cu un birou de traduceri autorizate? (vezi toată discuția)
Pfa cursuri, meditatii. autorizatie traducator mj. CGL CGL Buna ziua, As dori sa stiu care e calea de urmat pentru urmatoarea situatie: - am autorizatie de la Min. Justitiei ca traducator autorizat -doresc sa ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat de ministerul justitei, pot profesa fara a fi inregistrat la administratia financiara ? horhiana horhiana Sunt traducator autorizat de Ministerul Justitiei. Am stampila si autorizatia, insa nu am profesat pana acum. Intrebarea mea este daca pot presta servicii fara ... (vezi toată discuția)