avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord vecini inchiriere spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord vecini inchiriere spatiu comun

Buna ziua,
Doresc obtinerea acordului vecinilor in vederea inchirierii spalatorului de pe scara. Ambii proprietari ai apartamentului invecinat cu acest uscator sunt decedati iar apartamentul este locuit de unul dintre cei doi copii ai acestora, fara a avea insa succesiunea facuta. Care este calea de rezolvare legala in aceasta situatie, avand in vedere ca am nevoie de acordul vecinilor direct afectati de vecinate?
Am rasfoit putin legile care reglementeaza inchirierea unui spatiu comun si am ramas cu cateva nelamuriri.

Lege 170/2010:
Art. I. - La articolul 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 in 3 martie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alineatele (3)-(7), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
...
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.

Lege 230/2007 - Lege privind asociatiile de locatari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Si acum nelamuririle:
- Este nevoie de acordul a doua treimi sau a majoritatii locatarilor?
- Este obligatoriu sau optional acordul vecinilor direct afectati de vecinatatea spatiului?
- Ce inseamna despagubire justa (alineat 5 din lege 170/2010) in cazul inchirierii respectivului spatiu?
Domnule, instrainare inseamna una si inchiriere (temporara) inseamna altceva, trebuie sa faci aceasta deosebire, ca altfel nu ne intelegem deloc.
Daca vrei sa cumperi acel spatiu, sigur ca se aplica prev. L 170/2010 - adica trebuie acordul a 2/3 dintre proprietari si nu cu 100% cum era inainte de modificare.
Cu privire la vecinii care nu au votat sau au fost impotriva : au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.

Pe mine personal nu ma multumeste deoarece, de obicei aceste spatii se vand sau se concesioneaza pe o perioada de 49 ani in schimbul unei sume de bani destul de consistenta, dar pe care proprietarii o folosesc pentru efectuarea unor reparatii capitale la lift, casa scarii, instalatiile de apa-canal sau incalzire, efectuare termosistem pe suprafetele comune - deci acei bani nu intra in buzunarul vreunui proprietar (in acest caz suma ar trebui impozitata cu 16%). Deci daca se hotaraste ca sa se vanda acel spatiu, de obicei se hotaraste si ce se va face cu acei bani. Ei, in aceste conditii cum ramane cu ”au dreptul la o despagubire justa...” ? Pai nu s-a reparat si pentru acel proprietar care a votat impotriva? De aceea, legiuitorul zice bine ”.... stabilita pe baza conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca”.
Mai nashpa este, ce te faci daca judele zice -functie de pretul obtinut, trebuie sa-l despagubesti pe cetatean cu suma de ... ? Pai daca asa zice legea! Practic pot fi tot felul de situatii. Nu stiu daca esti multumit de raspuns - aceasta fiind opinia mea, desigur.


Vanzarea unui spatiu nu se mai poate face cu acordul a 2/3 dintre proprietari.
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale acele articole de lege care permiteau asta.
Ca sa nu mai lungim mult vorba, cititi aici, in acest topic, la sfarsitul lui se clarifica acest subiect:
www.avocatnet.ro/content/for...
Imi cer scuze pentru neintelegere. Nu am fost suficient de clar. Exclud varianta cumpararii. Pe mine ma intereseaza inchirierea spatiului respectiv. S-a pomenit mai sus despre concesionarea respectivului spatiu. Ma puteti lamuri in privinta avantajelor si dezavantajelor celor doua variante?
Pai dumneavoastra parca ati postat gluma cu Legea 170/2010 si de aceea s-a raspuns pentru a lamuri ca nu este reglementata vanzarea.

Acum cu privire la inchiriere sau concesionare.
Inchirierea se face pe maxim 10 ani iar concesionarea pe maxim 49 dde ani. Alegeti varianta ce mai avantajoasa.
Daca vreti sa aduceti modificari constructive acelui spatiu, modificari ce necesita avize si proiect, in cazul inchirierii nu o sa obtineti avizele, dar in cazul concesionarii puteti face proiect si obtine avizele necesare modificarilor constructive.
Or mai fi si altele dar acestea le am acum la indemana.

Alte discuții în legătură

Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Chirie perceputa de proprietari de la asociatia de proprietari care foloseste o incapere comuna din scara blocului hhs hhs Ce trebuie sa declare proprietarii apartamentelor dintr-un bloc daca percep o taxa de folosinta a unei incaperi comune ? Ce consecinte legale sunt? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Uscatorul de la bloc violetasaramet violetasaramet Stau la parter si langa mine este uscatoria care nu se foloseste ca uscator ci ca magazie de cateva apartamente. Blocul are 19 apartamente iar proprietarii de ... (vezi toată discuția)