avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cat este calculat anul in penitenciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cat este calculat anul in penitenciar

vreau sa stiu si eu daca anul din pedeapsa cu inchisoare se calculeaza de 8 luni?:">:">
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 19:11, 17 Februarie 2012
Nu poate „scoate” raportul.
Liberarea conditionata , in conditiile prev.de art.59-60 c.pen se acorda detinutlului care :
a/ a executat o parte din pedeapsa
b/ a fost staruitor in munca
c/ a fost disciplinat
d/ a dat dovezi temeinice de indreptare

Aveti mai jos continutul art.59/60 c.pen . care reglementeaza liberarea conditionata :

Liberarea conditionata
*Art. 59. - Dupa ce a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin trei patrimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei.
In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. 1 se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz insa, liberarea conditionatanu poate fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei cand aceasta nudepaseste 10 ani si a cel putin doua treimi cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
Cand condamnatul executa mai multe pedepse cu inchisoare care nu se contopesc, fractiunile de pedeapsa aratate la alin. 1 se socotesc in raport de totalul pedepselor.
In aplicarea dispozitiilor alineatelor precedente se are in vedere durata pedepsei pe care o executa condamnatul.
* Alin. 1 si 2 ale art. 59 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
Liberarea conditionata in cazul infractiunilor savarsite din culpa
*Art. 591. - Cel condamnat pentru savarsirea unei a sau mai multor infractiuni din culpa poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei, dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplineste si celelalte conditii, prevazute in art. 59 alin. 1.
Dispozitiile art. 59 alin. 2 se aplica in mod corespunzator, liberarea conditionata neputand fi acordatainainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin jumatate cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
In cazul in care pedeapsa ce se executa este rezultata din concursul intre infractiuni savarsite din culpa si infractiuni intentionate, se aplica dispozitiile art. 59.
Dispozitiile art. 59 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.
* Art. 591 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.
Liberarea conditionata in cazuri speciale
*Art. 60. - Condamnatul care, din cauza starii sanatatii sau din alte cauze, nu a fost niciodata folosit la munca ori nu mai este folosit, poate fi liberat conditionat dupa executarea fractiunilor de pedeapsa aratate in art. 59 sau, dupa caz, in art. 591, daca da dovezi temeinice de disciplina si de indreptare.
Cei condamnati in timpul minoritatii, cand ajung la varsta de 18 ani, precum si condamnatii trecuti de varsta de 60 de ani pentru barbati si de 55 de ani pentru femei pot fi liberati conditionat dupa executarea unei treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau a unei jumatati in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.
Persoanele prevazute in alin. 2, condamnate pentru savarsirea unei infractiuni din culpa, pot fi liberate conditionat dupa executarea unei patrimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau a unei treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.
Daca pedeapsa ce se executa este rezultata din concursul intre infractiuni savarsite din culpa si infractiuni intentionate se aplica dispozitiile privind liberarea conditionata in cazul infractiunilor intentionate.
Cand condamnatul executa mai multe pedepse cu inchisoare, care nu se contopesc, fractiunile de pedeapsa se socotesc in raport cu totalul pedepselor.
In toate cazurile, la calculul fractiunii de pedeapsa se tine seama de partea din durata pedepsei considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate.
Dispozitiile art. 59 alin. 4 se aplica in mod corespunzator.
*Art. 60 este reprodus astlel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Efectele liberarii conditionate
ca sa-si "scoata "raportul trebuie sa se evidentieze adica sa fie recompensat cu ridicarea masurii disciplinare aplicate anterior ,asa cum prevede legea 275/2006.
din 4 ani si 6 luni trebuie sa execute 3 ani din care se scad zilele considerate executate pe baza muncii prestate.
nu e bine ca i s-a schimbat regimul intr-unul mai sever. acum trebuie sa faca eforturi sa se evidentieze si sa treaca iar la semideschis dupa 6 luni .fiecare cum isi asterne asa doarme insa sa nu piarda din vedere ca la liberarea conditionata atarna mult ceea ce tine de conduita.
va multumesc din suflet.dar atunci cand o sa poata face cererea de li
berare conditionata banuiesc ca o sa fie anuntat de cei din penitenciar.credeti ca ar fii necesar sa angajam un avocat?va multumesc.
cand va fi analizat in comisia din cadrul penitenciarului va sti deoarece este obligatia penitenciarului de a-l prezenta in fata comisiei si va lua la cunostinta sub semnatura despre hotararea comisiei aceea de propunere ori de amanare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare detinut ancuta butnaru ancuta butnaru AM AUZIT CA PERSOANELE CONDAMNATE IN REGIM DE DETENTIE SEME-DESCHIS POT FI ANGAJATE DE S,C SI DE PERSOANE FIZICE .EU AM FIRMA CU MAI MULTI ANGAJATI DAR AM ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata-ralu lung.raluca lung.raluca Buna ziua am si eu o intrebare: sotul este detinut in penitenticiarul Gherla (regim semideschis) de aderare la grup infractional si pedeapsa este de la 5 la ... (vezi toată discuția)
Liberare conditionata - zile de munca, 3 rapoarte, calcul melinaR melinaR nepotul meu e inchis de 4 ani si are de facut 7,jumatate a fost un an si ceva pe regim semideschis el fiind pe regim inchis dar acum e dat iar pe regim inchis ... (vezi toată discuția)