avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Card bancar pe PFA folosit la cumparaturi personale
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Card bancar pe PFA folosit la cumparaturi personale

Buna ziua,

un PFA, la norma de venit, poate folosi cardul bancar pe contul de PFA pentru cumparaturi? e nevoie de ceva document justificativ sau se pot face orice cumparaturi folosind cardul de pfa?
E mai bine sa se faca transfer bancar din contul de PFA in contul de PF pentru a folosi bani sau sa se foloseasca cardul?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: anamaris , utilizator 16:11, 22 Ianuarie 2013
Domnule draga chiar daca PFA nu are personalitate juridica este o entitate distincta cu drepturi si obligatii diferite de ale unei persoane fizice. Va rog nu confundati merele cu perele.
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, prevede :
ART. 2 În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
g) întreprindere individuală - întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică;
h) întreprindere familială - întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică împreună cu familia sa;
i) persoană fizică autorizată - persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă;
ART. 22 Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.
ART. 30 (1) Întreprinderea familială nu are patrimoniu propriu şi nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.
Daca, pentru celelalte două forme mai complexe decat pfa (întreprindere individuală, întreprindere familială) prevăzute de OUG nr. 44/2008 se consemneaza expres ca sunt fără personalitate juridică, pentru PFA nu se mai precizeaza acelasi lucru. Probabil, nu s-a mai facut expres precizarea, considerandu-se ca acest lucru rezulta din insasi denumirea de ,,persoana fizica,, si nu juridică.
Deci, sa inteleg ca recunoasteti ca afirmatia pe care ati facut-o ca PFA este o persoana juridica a fost neintemeiata!
In ceea ce priveste "merele si perele" trebuie, de asemeni, sa recunoasteti ca nu era vorba despre PF si PFA ci despre banii cistigati de o PFA, care nu au nici o "restrictie la cumparaturi" cind sunt cheltuiti de o PF, pt. ca activitatea desfasurata de catre o PFA produce 100% venituri pentru PF. Si acest lucru va rog sa-l contraziceti cu articole de lege si nu doar cu vorbe.
De altfel, daca priviti "Bilantul" de sfirsit de an al unei PFA, adica Declaratia 200 - Declaratia privind veniturile realizate din Romania, contribuabilul se identifica cu CNP si nicidecum cu Codul Fiscal, pentru ca tot venitul net realizat ca PFA este venitul PF-ului.
Deci mere = pere

@ adolfina pop
Nu s-a facut precizarea pt. PFA pt. ca nu era nevoie. Ca forma de organizare si baza legala de functionare, exista la momentul Ordonantei 44. Au fost facute precizari doar pt. ceea ce a aparut ca noutate prin acea Ordonanta.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
livis, utilizator
Daca PFA-ul este al dumneavoastra puteti face ce vreti cu banii. Si daca aveti o firma dumneavoastra puteti cumpara ce vreti cu acel card - mancare - juca la ruleta - sunt nanii dumneavoastra. Cat timp nu treceti pe cheltuieli chestii nedeductibile, va platiti darile, tineti contabilitatea bine, nu o sa aveti probleme.
Dincolo de discutii eu va propun o solutie practica si absolut legala: pentru PFA, II sau AF nu este necesar cont bancar. Eu imi folosesc propriul cont (de persoana fizica) si pentru incasari sau plati pt I.I., fiind doar atenta sa le trec la rubrica potrivita in Jurnal. (asta fiindca sunt in sistem real). Dvs, la norma de venit, chiar nu are rost sa aveti cont pt. PFA, fiindca oricum nu aveti nevoie de evidenta cheltuielilor (sa zicem ca la asta v-ar fi ajutat un cont separat).
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
neutra, utilizator

Alte discuții în legătură

Cont bancar pfa anamariamorogan anamariamorogan Buna, De curand am devenit PFA. Va rog sa imi spuneti daca prin lege sunt obligata sa am un cont bancar pe persoana fizica sau juridica. Ma gandesc ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Caut raspuns de un an: impozitul se plateste doar cand banii ajung in contul bancar? raduma raduma Am o intrebare la care nu am primit inca un raspuns definitiv. Am intrebat mai multi contabili. Sunt PFA, si in 2010 am primit bani pe contul meu Skrill. ... (vezi toată discuția)
Transfer de valuta pfa -> pf amatei amatei Buna ziua, Am doua conturi in EUR - unul pe PFA (unde fac incasari) si unul pe PF. Am incercat sa fac un simplu transfer de valuta din contul de PFA in ... (vezi toată discuția)