Mi-a placut finalul discutiilor, ca un fel de concluzie al celor scrise pana atunci.
Cum eu am descoperit doar de 2 zile aceasta sectiune, m-am gandit sa reactivez cateva discutii mai vechi.
Incep prin a scrie cateva cugetari de-ale mele, de la coada tigaii si manerele de ebonita ale cratitei. Nu ma supar daca le completeaza cineva cu ale lui/ ale ei.
-Ce fel de bucatar este acela care se lauda ca nu a dat rateuri niciodata ?
-Insistenta ta de bucatar si ingaduinta celor pentru care gatesti stau la aceeasi masa.
-Incearca, insista, inoveaza - sunt cei trei "I" din bucataria personala. Daca nu incerci, nu ai caderea sa te pronunti asupra unei retete. Daca nu insisti, inseamna ca ti-a iesit reteta din prima si le-a placut celor care au servit-o la masa. Cu inovarea este ceva mai greu, trebuie indeplinite mai multe conditii in prealabil: tu bucatarul, te-ai plictisit deja sa faci intocmai aceiasi pasi; ai impresia ca ceva nu se mai potriveste cu gusturile celorlalti (nu te mai lauda ca in trecut, desi mananca in continuare cu placere); tie personal incepe sa nu-ti mai placa vechea reteta si atunci inovezi, la inceput cate ceva si in final schimbi total reteta, pastrand doar ingredientul principal (sa zicem carnea).
-Cand esti in dubiu asupra unui preparat, trebuie sa iei o decizie care de multe ori nu este in spiritul bucatariei traditionale. Exemplificand, sa zicem ca pregatesti cozonac. De vreo 3-4 ori, desi ai respectat intocmai reteta bunicii (a nu se uita - folosind ingrediente cumparate la data prepararii, nu de aceeasi calitate cu cele folosite de bunica), ai obtinut niste cozonaci mici, necrescuti suficient, dar foarte gustosi. Intr-un final (in zilele actuale, cand ingredientele au inceput sa fie si de calitate), ai reusit sa faci niste cozonaci uriasi, cat tava si crescuti sa dea pe dinafara (adica bine crescuti), aratosi si destul de dulci. Parerea unanima: erau mai buni cozonacii aia de ii faceai tu cand eram noi mici. :(( Mai am un exemplu: de ce galustele tale de acuma sunt asa de moi si se rup usor, cu lingura. Alea mari si tari puteai sa le tai cu cutitul. #-o
Uneori curiozitatea va poate oferi surprize. aventuri in bucatarie si de-ale copiilor puteti vedea aici
[ link extern ]