avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Esecuri culinare
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Esecuri culinare

In asteptarea unei retete in Ce va place sa gatiti? care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am gandit ca ar fi binevenite niste momente de sinceritate despre rateurile din bucatarie.

Prima mancare total busita a fost un pilaf de orez. Am pus 500 grame de orez, pentru ca asa scria in carte. Jur. Era probabil singura reteta gresita.

Am fost nevoita sa scot de 3 ori din boabe dar oricat scoteam el tot mirosea marginea cratitei din 5 in 5 minute. In final desigur s-a afumat si a trebuit sa il ascund sub gunoiul din galeata, ca sa nu se prinda proaspata mea jumatate ca a visat frumos daca s-a gandit ca o sa manance mai bine decat la cantina intreprinderii

Desigur ca mai am succesuri , da' va las si pe voi. Sper sa nu ma lasati singura in topicul asta :confused:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:03, 30 Ianuarie 2013
Mai intai Manuela iti multumesc de invitatie si pentru increderea pe care mi-o acorzi in ce priveste gatitul insa cine nu greseste nu invata.
Acum vreo 11 ani cand m-am casatorit sotul meu cum era indragostit nebuneste nu-i pasa ce are in farfurie, pilaf in sange sau friptura crocanta, azi zice ca nu m-ar schimba nici cu bucatarul de la Hilton iar Clara fiica mea a venit cu o propunere '' N-ar fi mai bine sa ne deschidem un restaurant mami? Am fi milionari la cum gatesti tu.''
Insa lucrurile nu stau intotdeauna minunat asa ca pe masura ce imi amintesc am sa contribui cu cateva retete de ''succes''
Vin cu o reteta de linte:
Se ia lintea (150 gr) se curata de imperfectiuni si se lasa in apa rece cca 2-3 h, dupa care se pune la fiert, lintea are acelasi tratament la ora de gatit ca si fasolea romaneasca, separat se curata o ceapa si se taie marunt, doi cartofi mijlocii curatati, spalati si taiati cubulete, doua rosii coapte deasemenea taiate cubulete si 2-3 catei de usturoi.
Se lasa lintea la fiert cca 1,5 h in functie de felul in care fierbe (mai repede sau mai incet) cand este fiarta intr-un vas separat se incalzesc 2-3 lingui de ulei se caleste ceapa, usturoiul o lingurita de faina si rosiile taiate cubulete. La lintea fiarta se adauga cartofii cubulete si cand s-au fiert ceapa si rosiile calite.
Se condimenteaza dupa gust si... Pofta buna!
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Iti multumesc, ma bucur ca te-am sensibilizat si pe tine :D
Cat despre linte, pana acum nu am facut dar e gustoasa asa ca o sa o agat mai des.

Daca nu ti-ai adus aminte din prima de esecuri inseamna ca n-au fost memorabile; intreaba-l totusi pe sotul tau, as fi curioasa :rolleyes:
Daca nici el nu isi aduce aminte, atunci fara suparare locul tau e la Ce va place sa gatiti.
Mi-a placut finalul discutiilor, ca un fel de concluzie al celor scrise pana atunci.
Cum eu am descoperit doar de 2 zile aceasta sectiune, m-am gandit sa reactivez cateva discutii mai vechi.
Incep prin a scrie cateva cugetari de-ale mele, de la coada tigaii si manerele de ebonita ale cratitei. Nu ma supar daca le completeaza cineva cu ale lui/ ale ei.
-Ce fel de bucatar este acela care se lauda ca nu a dat rateuri niciodata ?
-Insistenta ta de bucatar si ingaduinta celor pentru care gatesti stau la aceeasi masa.
-Incearca, insista, inoveaza - sunt cei trei "I" din bucataria personala. Daca nu incerci, nu ai caderea sa te pronunti asupra unei retete. Daca nu insisti, inseamna ca ti-a iesit reteta din prima si le-a placut celor care au servit-o la masa. Cu inovarea este ceva mai greu, trebuie indeplinite mai multe conditii in prealabil: tu bucatarul, te-ai plictisit deja sa faci intocmai aceiasi pasi; ai impresia ca ceva nu se mai potriveste cu gusturile celorlalti (nu te mai lauda ca in trecut, desi mananca in continuare cu placere); tie personal incepe sa nu-ti mai placa vechea reteta si atunci inovezi, la inceput cate ceva si in final schimbi total reteta, pastrand doar ingredientul principal (sa zicem carnea).
-Cand esti in dubiu asupra unui preparat, trebuie sa iei o decizie care de multe ori nu este in spiritul bucatariei traditionale. Exemplificand, sa zicem ca pregatesti cozonac. De vreo 3-4 ori, desi ai respectat intocmai reteta bunicii (a nu se uita - folosind ingrediente cumparate la data prepararii, nu de aceeasi calitate cu cele folosite de bunica), ai obtinut niste cozonaci mici, necrescuti suficient, dar foarte gustosi. Intr-un final (in zilele actuale, cand ingredientele au inceput sa fie si de calitate), ai reusit sa faci niste cozonaci uriasi, cat tava si crescuti sa dea pe dinafara (adica bine crescuti), aratosi si destul de dulci. Parerea unanima: erau mai buni cozonacii aia de ii faceai tu cand eram noi mici. :(( Mai am un exemplu: de ce galustele tale de acuma sunt asa de moi si se rup usor, cu lingura. Alea mari si tari puteai sa le tai cu cutitul. #-o
Uneori curiozitatea va poate oferi surprize. aventuri in bucatarie si de-ale copiilor puteti vedea aici [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
VladP, administrator
Copiii astia...
Al meu a zis acum o saptamana, cand am luat sparanghel pentru prima data si l-am facut pe grill, ca probabil n-am citit eticheta si am luat bambus :rolleyes:

Am vrut sa il ''trag la tigaie'' ca la Masterchef insa al meu sot l-a vrut dietetic, nu in unt, asa ca urgent am dat vina pe el pentru ca a fost imposibil de mestecat.
Sparanghelul este in culpa, nu a fost fraged, de obicei nu presupune nici o dificultate la gatit.
Eu am comis-o saptamana trecuta. Am pus sare la ciorba de os afumat, si pentru ca mi s-a parut ca am pus putina am mai pus si o lingurita de delikat.
Rezultatul = catelusul nostru a gustat-o si a ramas uitandu-se la castron, si apoi la mine, dupa care ne-a intors spatele si mie si castronului de ciorba dezinteresat.
:sticktongue:

Alte discuții în legătură

Ce va place sa gatiti? hanselline hanselline Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac? Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?) nucu$ nucu$ [b]Concluzie nutritionista[/b] Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii: (Este o usurare ... (vezi toată discuția)
Retete pentru baieti ContSters267790 ContSters267790 am un crap de...zic doua kile.. nu-l vreau prajit..mi-ar placea la cuptor! un coleg zice sa-l invelesc/umplu de sare...si apoi curat pielea cu tot cu sare si ... (vezi toată discuția)