avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Esecuri culinare
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Esecuri culinare

In asteptarea unei retete in Ce va place sa gatiti? care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am gandit ca ar fi binevenite niste momente de sinceritate despre rateurile din bucatarie.

Prima mancare total busita a fost un pilaf de orez. Am pus 500 grame de orez, pentru ca asa scria in carte. Jur. Era probabil singura reteta gresita.

Am fost nevoita sa scot de 3 ori din boabe dar oricat scoteam el tot mirosea marginea cratitei din 5 in 5 minute. In final desigur s-a afumat si a trebuit sa il ascund sub gunoiul din galeata, ca sa nu se prinda proaspata mea jumatate ca a visat frumos daca s-a gandit ca o sa manance mai bine decat la cantina intreprinderii

Desigur ca mai am succesuri , da' va las si pe voi. Sper sa nu ma lasati singura in topicul asta :confused:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:03, 30 Ianuarie 2013
Acum cateva zile am primit "un semn". M-am intors acasa si am gasit wok-ul pe balatul din bucatarie, desi locul lui este impreuna cu alte tigai, pe perete, agatat.
Jumatatea mea legala era plecata, pisica nu are veleitati de alpinist si catelul mare nu ajungea......deci clar, era un semn ca trebuie sa gatesc meniu chinezesc.
Zis si facut.
Dupa ce verific prin pivnita care este "oferta", ma hotarasc la Furnici in copac si Pui cu urechi de lemn.
Sun o prietena ca sa o anunt de meniul zilei, si hotarat ii spun sa fie in maxim o ora la mine, ca sa fie toate calde.
Pun urechile de lemn intrun bol cu apa si soia, ca sa se hidrateze.
Termin furnicile in 15-20 minute si ma apuc de Pui.
"Arunc" cateva linguri de ulei de susan in wok si il incing.....miroase altfel decat stiu....opresc focul si spal wok-ul...gust uleiul din sticla, avea un gust ciudat.......arunc sticla la cosul de gunoi.
Hotarasc sa adaptez reteta si sa folosesc ulei din samburi de struguri, gandind ca nu o fi bai daca o sa aiba un gust chinezo-mediteranean :D
Pun uleiul, bucatile de pui, ceapa rosie, sosul specific obtinut din restul ingredientelor si amestec energic, pana suna telefonul, era sotu'.....las la foc mic, mic si ma uita Dumnezeu in discutia telefonica, pana cand suna soneria....ajunsese prietena mea.
Intram in casa si imi aduc aminte de pui...alerg la bucatarie si spre norocul meu nu era ars, dar era prajit pe o parte iar sosul se evaporase.....ca atare il elimin de pe lista.
Ne asezam la masa doar cu Furnicile in copac si cu salata de urechi de lemn.
Mancam pe indelete ca sa incantam papila gustativa si povestim la cafea despre gustul ciudat al uleiului de susan.

Uitasem de experienta cu uleiul de susan, pana cand astazi discut cu sotu' si imi aduc aminte.
Ce credeti ca imi spune?
- Normal ca avea alt gust, pentru ca am turnat eu peste el uleiul de nuci, ca mai era putin in sticla.
La fireasca intrebare de ce?, raspunde:
- Am vazut eu ca la salata de vinete oricum pui din fiecare, asa ca ti le-am amestecat eu.

Concluzia: nu gatiti de fata cu sotu', pentru ca ii vin idei :))




D-ale consoartei mele:
- mancare de varza proaspata: varza taiata, sare, amestecul proaspat obtinut omogenizat manual, calit, ulterior la fiert. Bucatelele afumate bine, puse impreuna si totul la cuptor. Rezultat: saramura.
- snitelele sunt pe masa. Usa de la intrare deschisa, incaperea nesupravegheata, farfuria este partial plina. Cele doua mici patrupede canine ((mama si fiu :) ) isi faceau siesta la soare.

D-ale mele:
- cimbru proaspat de toamna la friptura. Rezultat: amar cat cuprinde!
- felul doi a iesit semiciorba. Solutie: aproape tot sosul pus la fiert pana a mai ramas 1/4 si repus la locul lui.
Orez brun cu pui si ciuperci – reteta noua.

Am calit ceapa si usturoiul, am adaugat pieptul de pui taiat in bucati potrivite, am pus sare, piper, cimbru si acest amestec l-am tinut pe foc 5 min.
Am adaugat orezul, am pus vinul – bun si aromat - apoi ciupercile, ardeiul rosu taiat bucatele si supa de legume. Am gatit la foc mic 30-40 min.

Rezultat initial: orezul brun nefiert, celelalte ingrediente erau deja facute.
M-am hotarat sa ma abat de la reteta, asa ca nu am mai pus parmezanul ras, am adaugat supa de legume si am continuat fierberea inca 30 min.

Rezultat: orezul brun parca incepuse sa se inmoaie, celelalte ingrediente, cu putin efort, se puteau distinge.
Am adaugat din nou supa de legume, am continuat fierberea cca. 40 min.
Pentru aspect, am pus patrunjel tocat.

Rezultat final: orezul brun fiert pe jumatate, celelalte ingrediente, aproape dezintegrate, aspect frumos.

Solutie: data viitoare voi fierbe orezul brun in supa de legume pana va fi gata. Sa vedem atunci care pe care!
Cum s-ar putea rezolva "problema" cu fiertul orezului brun ?
Mi-am amintit cum faceau mama si bunica coliva, obicei testat si de sotia mea.
Se spala produsul (graul/ arpacasul/ si de ce nu - orezul brun, care este la fel de tare ca celelealte) in 3 jeturi de apa rece pentru a se indeparta impuritatile si surplusul de gluten.
Se lasa la muiat in apa rece, 2-3 ore, acoperind produsul din cratita cu 2 degete de apa rece.
Se pune un praf de sare grunjoasa si se da in fiert, la foc mare, apoi se lasa produsul la umflat, pana ce apa este absorbita de catre produs si bobul incepe sa se umfle.
Se acopera produsul cu apa calduta si se continua fierberea, la foc mic. Dupa caz, se completeaza cu apa calda si se continua fierberea pana se umfla bobul (sigur atunci este fiert). Fierberea poate dura 1-1,5 ore. Se supravegheaza cratita sa nu se prinda produsul de fund si sa arzi cratita.
Cu orezul gata fiert, puteti continua reteta preferata. Preparatul final, pe baza de orez, va iesi mult mai gustos daca se fierbe orezul inainte, in apa cu putina sare.
Mai stiu si alte trucuri, am si experiente personale, dar si cateva incercari in ale bucatarelilor. Daca curiozitatea va indeamna, accesati aici
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce va place sa gatiti? hanselline hanselline Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac? Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?) nucu$ nucu$ [b]Concluzie nutritionista[/b] Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii: (Este o usurare ... (vezi toată discuția)
Retete pentru baieti ContSters267790 ContSters267790 am un crap de...zic doua kile.. nu-l vreau prajit..mi-ar placea la cuptor! un coleg zice sa-l invelesc/umplu de sare...si apoi curat pielea cu tot cu sare si ... (vezi toată discuția)