In cazul in care inchei un antecontract de v-c la un notar pe jumatate din suma negociata pentru cumpararea imobilului, achit niste taxe notariale la valoarea prevazuta in act. Daca inchei contractul de vanzare cumparare la acelasi notar taxele notariale se vor calcula la valoarea totala platita pentru imobil sau la valoarea care a mai ramas de platit (jumatate)?
Va rog ajutati-ma intr-o problema legata de achizitionarea unei garsoniere de catre tatal meu.A semnat initial un contract/precontract bilateral de vanzare-cumparare,garsoniera fiind in bloc nou,nefinalizat.A platit integral suma garsonierei iar taxele notariale pe care le-a platit atunci au fost in valoare de aprox 1600 de lei.Acum,dupa ce s-a finalizat constructia blocului si a primit garsoniera "la rosu" s-a dus cu dezvoltatorul sa incheie contractul de vanzare-cumparare si sa faca intabularea(se astepta sa plateasca doar intabularea).A platit intabularea in valoare de 200 de lei si i s-au mai cerut inca 1100 de lei alte taxe ale incheierii contractului.E normal asa ceva?sau e abuziv?Eu acum doi ani pentru un apartament cu 2 camere,prima casa,in valoare de 38000 Euro,am platit un total de aprox 2200 de lei taxe notariale iar tatal meu ar da pentru o garsoniera in valoare de 29000 Euro un total de aprox 2900 de lei.Ma repet,e normal asa ceva?sau e abuziv?Va multumesc.
Da, e normal.
Si logic.
Tatăl dvs a plătit în prima fază taxele aferente încheierii antecontractului.
Ulterior s-a încheiat contractul de vânzare cumpărare propriu zis, care este un alt act, iar taxele se percep la valoarea totală de achiziție.
Si cand spun taxe, ma refer la onorariul notarial + tva si intabularea contractului la Cartea Funciară (0,15% din valoare).
Faptul că tatăl dvs a achitat din prima toată suma, este doar vointa dansului.
Dar notarul lucrează 2 acte, care se achita distinct.
imi cer scuze ca intervin, dar nu pot fi de acord cu dvs. chiar daca nu am studii juridice, din ce am citit mai sus reiese clar ca notarul si-a incasat onorariul complet la incheierea antecontractului, (29000 x4.65=134850 lei x 1% =1348 +256 = 1604 lei)... logic era sa incaseze acum intabularea, asta daca nu cumva a platit altceva sau notarul lucreaza cu onorariu de 2 % din valoarea tranzactiei...in concluzie, matematica este grea pentru notari si culmea este ca trebuie sa faca multe calcule!(si sunt si secretosi, cine nu vrea sa vada cum 2+2 = 5?)
Va 'inflamati" degeaba.
Este perfect legal modul in care s-a perceput onorariul.
Ordinul ministrului Justitiei nr.46/C privind onorariile notariale (in gasiti la un search pe Google, deci nu e nici un secret), specifica la Anexa nr.2, punctul XII, lit a "promisiuni bilaterale sau unilaterale de vânzare-cumpărare prin care se confirmă şi primirea preţului în parte
sau în integralitatea sa, onorariul se stabileşte la 1% din valoarea achitată, dar nu mai puţin de 150 lei;
Deci s-au achitat 29.000 euro x 4,65 lei, inseamna 134.850 lei
1% din 134.850 lei, egal 1.348 lei + tva 19% = 1.604 lei.
Repet: este strict problema cumparatorului ca a dorit sa achite tot pretul la incheierea antecontractului. La fel de bine ar fi putut achita un avans mult mai mic.
Si la fel, este strict problema partilor ca nu au dorit sa perfecteze direct contractul de vanzare cumparare.
Notarul nu avea de ce sa perceapa taxa pentru intabulare, pentru ca antecontractul este doar o promisiune de vanzare- cumparare. Din moment ce nu a operat transferul dreptului de proprietate, ce sa se intabuleze?
Contractul de vanzare cumparare este un alt act, care are alt mod de taxare (pe care il regasiti in Ordinul indicat mai sus)
Sunt 2 operatiuni, 2 acte, se munceste de 2 ori.
Stiu, cel mai bun notar, in viziunea dvs e cel care ar munci gratis.
Cat priveste "comisionul", ati sesizat cat percep agentiile imobiliare sau bancile? Nu pareti a fi la fel de intransigent.