avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxe notariale antecontract si contract v-c imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxe notariale antecontract si contract v-c imobil

Buna seara

In cazul in care inchei un antecontract de v-c la un notar pe jumatate din suma negociata pentru cumpararea imobilului, achit niste taxe notariale la valoarea prevazuta in act. Daca inchei contractul de vanzare cumparare la acelasi notar taxele notariale se vor calcula la valoarea totala platita pentru imobil sau la valoarea care a mai ramas de platit (jumatate)?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:23, 7 Iunie 2018
nu m-am inflamat dar stau bine cu logica asa cum am demonstrat eu, nu mai era nevoie sda reluati calculul, cand a intocmit precontractul, a incasat onorariul pentru pret intreg, ca asa a platit omul... ceea ce este corect, din ambele parti... problema era alta, de ce a mai cerut 1100 lei la intocmirea contractului final, din moment ce erau incasate taxele, mai era de platit doar intabularea...
deci da, este un abuz savarsit de notar, putea sa faca si cinci acte dinstinctive, suma totala se compune din suma pentru fiecare act intocmit si nu poate depasi 1 % din valoarea specificata in contractul de vanzare -cumparare sau suma din ghid... etc...
nu am nimic cu notarii, numai ca pe orice forum intri si ceri o relatie referitor la preturi, se fac ca ploua, tocmai din cauza ca nu practica preturile minimale care sunt destul de mari pentru puterea noastra de cumparare...
Suma la care s-au perceput taxele pentru antecontract a fost 29.000 lei.
Suma la care se calculează taxele pentru contractul de vânzare cumpărare este tot 29.000 lei.

Dacă dvs cumpărați maine o casa cu 50.000 euro nu puteti avea pretentia absurdă să încheiati ulterior si un contract de închiriere și o procura de administrare si o declarație de luare in spatiu și o procura pentru semnarea contractului de furnizare a energiei electrice și alte 10 acte privind acelasi apartament GRATIS doar pentru că ați achitat deja o dată prețul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e vorba ca se fac ca plouă, dar oamenii se așteaptă să primească răspunsuri ca la piata, la intrebari precum "cât costă o mostenire?", "cât costă un contract de vânzare cumpărare?" etc etc, aspecte care depind de n factori.
În primul rând poate nu sunt in regula actele, ceea ce înseamnă că nu îți poți lua angajamentul să închei un act fără să fi văzut, de exemplu, daca exista acte de proprietate (oamenii numesc acte de proprietate și chitantele de la primarie).
În al doilea rând, taxele depind de valoarea bunurilor. Un act în care vinzi o vila din caramida in Primăverii + 5000 m.p este mai meticulos și evident, costa mai mult decat daca vinzi un bordei din chirpici la Adunatii din Vale. Verbal, totul este rau si nasol, totul pica, e o casa mică acolo, de 20 m.p. Cand ajungi sa vezi actele constati ca e o casa cu etaj de 250 m.p, ca de fapt casa e a parintilor, care au murit, ca nu are moștenirile facute, ca vrea sa vândă numai o bucată de teren nu tot și trebuie incheiat un act de dezmembrare inainte, si atunci intervine "da mi-ati spus inițial ca ma costa 1000 lei. Si acum imi spuneti 2500". Deci, mai bine nu ii spui.
În al treilea rand, există clienții de tipul "as face/n-aș face", care ies la cumpărături și dacă tot au ieșit la plimbare, ia sa intre puțin și pe la notariat să obțină niste informatii gratis, pentru că nu-i asa? De ce sa nu tii notarul la vrajeala o oră, discutând discutii ipotetice "sa zicem ca vreau să vand. Cam cât m-ar costa, asa"?
De ce m-as obosi sa incep a face un calcul de 15-20 de minute pentru un act ipotetic pe care nu ai sa il faci de fapt niciodată, calcul care pe mine mă face să pierd un timp prețios, pentru că tu in final sa întorci spatele și să pleci?
nu asta era ideea, vad ca aveti cunostinte juridice sau asa pretindeti,... pacat... nu stiu daca le si folositi, dupa raspunsuri nu cred... noi vorbeam de o speta, respectiv un contract de vanz-cumparare cu un antecontract la care notarul si-a incasat onorariul inca de la intocmirea acestuia la valoarea totala de vanzare ... ulterior, acesta trebuia sa incaseze doar banii pe intabulare si nimic altceva... daca se incheiau prin absurd, 3-4 antecontracte, notarul incasa conform legii 1% din valoarea data ca avans, nu mai putin de 150 de ron la fiecare, iar in final calcula onorariul la toata suma din care scadea ce a incasat la antecontracte... restul e tam-tam... sau can-can...sau vrajeala de notar...
Sau vrajeala de client "inocent".
Domnul meu, nu are nici o importanta faptul că la antecontract părțile au decis să se achite un avans de 1 leu , de 5 lei sau toată suma.
S-au dat toti banii din prima, doar pentru o promisiune de vânzare? Nasol! Asta tine de....prostia cumpărătorului, care a achitat tot, fără să și cumpere legal bunul.
Pana la urma nu inteleg rațiunea pentru care nu a fost incheiat direct contractul de vânzare cumpărare.
Încheierea unui antecontract și ulterior a unui contract de vânzare cumpărare este cât se poate de logica si fireasca, este întocmirea a doua acte distincte, cu clauze și efecte juridice diferite, pe care părțile și-au asumat-o cand au decis să procedeze astfel.
Munca, hartia, curentul electric și oboseala aferente lucrării a doua acte se plătesc. Nu l-a obligat nimeni pe cumpărător să dea tot prețul.
Putea sa achite un avans minim, ca să nu mai aibă această "stupoare" de a achita doua înscrisuri.

Alte discuții în legătură

Am achizitionat 2 garsoniere pe numele meu, la contractul vc ... dayana7 dayana7 Am achizitionat 2 garsoniere pe numele meu, la contractul VC platesc onorariul notarial ( plus intabularea) pt fiecare in parte sau doar unul singur? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc sa cumpăr un imobil in val de 92000 euro. ... ancamate ancamate Buna ziua, Doresc sa cumpăr un imobil in val de 92000 euro. Anul trecut am făcut un antecontract și am plătit un avans de 77000 euro, urmând ca acum sa ... (vezi toată discuția)
Am semnat un precontract de vanzare cumparare la notariat cu ... MihaelaGruia MihaelaGruia Am semnat un precontract de vanzare cumparare la notariat cu un dezvoltator imobiliar, precontract pentru care am platit taxe notariale. Dupa un am incheiat ... (vezi toată discuția)