avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot sa aflu daca angajatorul meu a platit toate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot sa aflu daca angajatorul meu a platit toate contributiile?

Cum pot sa aflu sau de unde pot sa aflu daca angajatorul meu a platit la stat toate contributiile pe care el mi le-a oprit?
kres a scris:

- plata retroactiva pe 5 ani (chiar si numai pe 6 luni), care este o tampenie, cat timp riscul asigurat nu apare in trecut ci numai in viitor. Un om daca doreste sa se asigure cu plata contributiei legale, incepand de maine, trebuie sa aiba aceasta posibilitate fara a fi pus pe drumuri;

Aici nu discutam despre riscul asigurat,ci despre faptul ca omul avea obligatia de a se asigura,cf. legislatiei.
Daca nu poate sa faca dovada platii contributiei,se considera ca este dator la fondul de sanatate,iar daca discutam despre o datorie fata de stat,se cunoaste ca termenul la care ne raportam ,respectiv termenul de prescriere este de 5 ani.
kres a scris:

MARE dreptate aveti!!! :vishenka: Sunt intru totul de acord cu postul dvs. Va multumesc! Credeam ca sunt singura care gandesc asa. M-am nascut in Romanikk dar nu mai vreau sa fiu cetatean roman!

@ondino,

Stimata doamna,

Principiul oricarei asigurari este sa platesti o suma de bani, drept prima de asigurare, in prezent, ca sa beneficiezi de un serviciu (in acest caz, cel medical) in cazul aparitiei unui risc in viitor, in niciun caz in trecut.

Este o ineptie sa fii obligat sa platesti pentru un risc care nu a aparut, doar cu justificarea ca bugetul asigurarilor de sanatate e in criza de bani.

Nu e normal deci sa fii obligat sa platesti azi, pentru un risc care nu a aparut in cursul ultimilor 5 ani (ca daca ar fi aparut si nu ai fi fost la zi cu platile, oricum nu ai fi beneficiat de servicii medicale)

Din punctul meu de vedere, legislatia asigurarilor de sanatate este in acest moment abuziva din motivele indicate mai sus respectiv:

- orice asigurare se face pentru viitor nu pentru trecut (adica pentru riscurile care apar de azi inainte)

- orice om are dreptul (ar trebui sa aiba dreptul) la asigurare daca doreste acest lucru, incepand de maine, platind suma prevazuta de lege (restrictionarea accesului la serviciu pe motiv de retroactivitate - este ilegala si abuziva)

- solicitarea ca omul sa vina cu dovada de plata, dupa ce a platit, ca sa poata beneficia de servicii medicale, este o tampenie (asta e de fapt rostul Casei de Asigurari, ca sa dovedeasca ca omul e asigurat, in relatia cu prestatorul de servicii medicale)
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
kres, utilizator
Principiul enuntat de catre dvs. este f.corect ,numai ca justificarea pt.solicitarea platii retroactiv este faptul ca exista nascuta o datorie dintr-o obligatie legala neindeplinita ,(atata timp cat asigurarea este obligatorie)care trebuie achitata,ca orice alta datorie....
@bobman

revenind la intrebarea initiala:

Pentru a a afla daca angajatorul dvs. a platit sau nu contributiile pentru dvs. trebuie mers la Casa de Pensii si la Casa de Asiguari de Sanatate.

Cei de la Casa de Pensii sunt relativ bine organizati dpdv. informatic, adica au o situatie la zi a platilor, daca angajatorul v-a platit CAS-ul si a depus declaratiile. Puteti solicita, contra cost (cca. 15-20 lei) o adeverinta cu plata contributiilor si stagiul de cotizare si in aceea apar venitul dvs. brut, pe fiecare luna si contributia platita, la zi, daca angajatorul a procedat corect.

La Casa de Sanatate nu stiu ce sa va spun... E in general haos si cozi interminabile dar daca reusiti sa ajungeti la un ghiseu, sa discutati cu un functionar al Casei, cred ca va poate spune daca angajatorul v-a platit contributiile si a depus declaratiile. In privinta statutului de asigurat la Sanatate, am spus mai sus - toti cetatenii Romaniei sunt numiti "asigurati" dpdv al Legii dar ei nu pot beneficia de servicii medicale, decat daca sunt cu plata la zi, adica daca au platit continuu in fiecare luna, indiferent de statutul pe care l-au avut (conform legii actuale sunt obligati la plata lunara la sanatate si somerii si pers fara venit... toata lumea)... daca nu ai achitat o luna, nu mai esti "asigurat - beneficiar de servicii medicale" in termenii Casei si poti redobandi acest statut numai platind din urma cu tot cu majorari de intarziere.

Alte discuții în legătură

Exista posibilitatea ca angajatorul sa opereze in carnetul de munca dar cas sa nu fie platita catre stat? ciprianSTOICA ciprianSTOICA exista posibilitatea ca in cartea de munca sa fie operat de catre angajator dar CAS sa nu fie platit catre stat?cum pot verifica?MULTUMESC (vezi toată discuția)
Calculare pensie romandaniela romandaniela Cat % din salariu se calculeaza la pensie? Va rog sa-mi raspundeti si va multumesc. (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pensie confirmat de casa de pensii niccu niccu Buna ziua, asta spune legea:Art. 50 (1) Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de CNPP si de casele de pensii ... (vezi toată discuția)