avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot sa aflu daca angajatorul meu a platit toate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot sa aflu daca angajatorul meu a platit toate contributiile?

Cum pot sa aflu sau de unde pot sa aflu daca angajatorul meu a platit la stat toate contributiile pe care el mi le-a oprit?
Buna ziua.
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema.
Sotul meu, cetatean strain, cu carte de rezidenta temporara din 2006 ( un an) , apoi in 2007 cu drept de sedere pe 5 ani -expira in 2012). Sotul a decedat in luna octombrie a anului trecut,intr-un accident rutier , in timpul serviciului ( sofer taxi). Dupa cum stiti, permisul de rezidenta nu se acorda de ORI decat ca urmare a platii asigurarilor sociale pentru persoana respectiva cu pe o perioada de 5 ani anterior datei depunerii cererii de eliberare permis rezidenta , ceea ce sotul meu a si facut pentru fiecare dintre permise.
In toti acesti ani, sotul meu a lucrat la diferite firme, nu intotdeauna cu contract de munca, insa din ce mi-a mai povestit el de-a lungul odiseei cu permisele de rezidenta, unele i-au platit asigurarile sociale.
Ma gasesc in situatia in care am 3 copii mici sub 7 ani, si nu stiu incotro sa ma indrept pentru a afla situatia platilor sociale pentru sotul meu, multe dintre firmele unde sotul meu a lucrat nici nu stiu cum se numesc si unde se afla.
Mentionez ca inainte de accident, incepusem demersurile pentru permisul de rezidenta permanenta, si apucase sa plateasca la Casa de Sanatate niste asigurari - nu stiu exact ce, nu am gasit hartia.
Ultima firma la care a lucrat (cea de taxi), nu a dat nici un semn pana acum, sunt in demersuri pentru a afla unde exact lucra (se pare ca este o firma mica, care inchiriase masini la o alta firma, masinile fiind in final colantate la o firma mare de taxi din Bucuresti). Banuiala mea este ca ori nu avea contract de munca, ori era intocmit pentru 2 ore pe zi ( desi lucra minim 12h).
Am nevoie de situatia platilor sociale ale sotului meu pentru a incerca sa depun actele pentru pensie de urmas.
Mentionez ca dovada platilor sociale pe 5 ani in avans, catre CNAS si alte institutii, a fost de fiecare data depusa in original la ORI.
Va rog din suflet sa ma ajutati, moartea sotului meu a fost un mare soc pentru mine si copii, am platit atatia bani statului roman pentru servicii de care sotul meu nu a beneficiat, si acum suntem in situatia de a trai doar din salariul meu. Va multumesc in avans.
1. - Daca aveti codul numeric personal (CNP) al sotului mergeti la Casa de Pensii de care apartineti cu domiciliul si rugati sa va rezolve problema.
- Pe baza CNP il cauta in evidenta electronica si vede ce contributii a platit la pensie.

2. Apoi, tot la Casa de Pensii intrebati si cum sa procedati pentru pensia de urmas a copiilor.
Buna dimineata, intr-adevar, a fost un inceput bun. Am fost astazi la Casa de Pensii. Am primit o adeverinta cu stagiul de cotizare, si doamnele de acolo au avut amabiliatea si sa-mi explice cu ce trebuie sa vin pentru pensie de urmas.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista posibilitatea ca angajatorul sa opereze in carnetul de munca dar cas sa nu fie platita catre stat? ciprianSTOICA ciprianSTOICA exista posibilitatea ca in cartea de munca sa fie operat de catre angajator dar CAS sa nu fie platit catre stat?cum pot verifica?MULTUMESC (vezi toată discuția)
Calculare pensie romandaniela romandaniela Cat % din salariu se calculeaza la pensie? Va rog sa-mi raspundeti si va multumesc. (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pensie confirmat de casa de pensii niccu niccu Buna ziua, asta spune legea:Art. 50 (1) Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de CNPP si de casele de pensii ... (vezi toată discuția)