Avand in vedere Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, actualizata prin Legea nr.370 si OG nr.13/2010, ceea ce sustineti dvs. nu se datoreaza decat faptului ca nu sunteti informat.
Medierea este o procedura amiabila, prin care partile implicate pot decide singure solutia, aceasta fiind consfiintita intr-un Acord de mediere, care are valoare de inscris sub semnatura privata.
Exista deja o practica unitara a instantelor, privind partajul succesoral consfiintit prin Acord de mediere.
Sunt surprinsa ca nu ati auzit de procedura medierii si de avantajele si beneficiile ei, dar pot sa va supun atentiei articolele de lege care va vor schimba opinia.
Art. 61
(1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii, solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc, din initiativa partilor ori la recomandarea instantei, acceptata de parti, cu privire la drepturi asupra carora partile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect solutionarea in tot sau in parte a litigiului.
(2) La inchiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, in toate cazurile, sa informeze, in scris, instanta de judecata, daca partile au ajuns sau nu la o intelegere in urma procesului de mediere.
Art. 62
(1) Pentru desfasurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de catre instantele judecatoresti sau arbitrale va fi suspendata la cererea partilor, in conditiile prevazute de art. 242 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedura civila.
(2) Cursul termenului perimarii este suspendat pe durata desfasurarii procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutita de taxa judiciara de timbru.
Art. 63
(1) In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2)
Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.
(3)
Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.
Acestea fiind spuse, credeti ca partile interesate in partajul succesoral merg la notar pentru a achita 3% din valoarea masei partajabile sau la mediator si apoi investesc instanta pentru a obtine o hotarare de expedient si astfel sa isi recupereze integral taxa de timbru de cateva zeci de mii de ron?
Nu exista, un singur exemplu de client, care a prezentat in instanta un Acord de mediere si a fost trimis catre notar......si sunt deja, sute de cazuri de partaje succesorale incheiate prin mediere.
Pentru a fi informat, va rog, lecturati urmatoarea hotarare judecatoreasca, data in urma prezentarii unui Acord de mediere:
[ link extern ] /