avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mediere-succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mediere-succesiune

Se poate face succesiunea prin mediator?
Daca da, ce acte sunt necesare?
Care sunt pasii?
Of ....
Multe pareri si informatii, din pacate desi aproape toate postarile au corespondent in realitate, daca informatiile nu sunt complete atunci pot fi inutile.

La mediator se poate ajunge la o intelegere cu privire la partajul succesoral, se incheie un acord de mediere care se depune la dosarul aflat pe rolul judecatoriei competente avand ca obiect dezbaterea succesiunii si partaj judiciar succesoral. Odata cu depunerea acordului se solicita instantei pronuntarea unei hotarari de expedient (art. 271(1) C.Pr.Civ.) in camera de consiliu in aceeasi zi (art. 271(3) C.Pr.Civ.) si restituirea taxei de timbru (art. 63(2) Legea 192/2006). Judecatorul va constata deschisa succesiunea, calitatea de mostenitori a partilor, cotele ce le revin fiecareia si va lua act de acordul care a intervenit intre parti cu privire la imparteala. In acest caz solutionarea succesiunii va fi la un cost cu mult mai mic decat orice alta varianta de solutionare. La dosarul cauzei se va depune: certificatul de deces, certificat fiscal pe rolul defunctului, anexa 23 si 24, actele de stare civila a partilor de unde sa rezulte calitatea de mostenitor, actele de proprietate asupra masi partajabile si incheierea de verificare a registrelor succesorale.

Foarte mult m-as bucura sa nu mai vad rautati ale avocatilor vis-a-vis de mediere, voi sarbatori ziua in care avocatii vor intelege sa conlucreze cu mediatorii. Din pacate avocatii se cam mananca intre ei, pe mediatorii ii devoreaza instantaneu (fara sa generalizez intrucat sunt si multi avocati cu o alta viziune).
divele a scris:
Care dintre cele 2 metode este mai rapida? mai practica ?

As zice ca procedura prin notariat e mai practica, mai rapida si nu mai scumpa - in loc sa platiti onorariu mediator platiti onorariu notar (poate ceva mai mare dar luati in calcul si deplasarea intre cele doua birouri, la instanta etc)
”Taxa pe mostenire” oricum se plateste.

Important: mergeti la notar daca si numai daca mostenitorii se inteleg cu privire la mostenire si nu sunt unii care pretind ca li se cuvine mai mult.
Notarul elibereaza cerificat de mostenitor (instanta da o sentinta) Notarul se va ocupa si cu intabularea pe numele mostenitorilor (taxa pentru aceasta nu e mare)

Cand mostenitorii nu se inteleg si exista speranta unora ca-i aduc pe ceilalti la sentimente mai bune se merge la mediator - dar nu e obligatoriu ca acordul sa fie si incheiat - cand partile nemultumite nu vor si nu vor.

In plus, notarul stie sigur si care sunt cotele in cazul mostenirii legale si cum se face impartirea pe clase de mostenitori.


Of... :)
La mediator se merge cand partile nu se inteleg, pentru ca atunci cand doi oameni se inteleg de ce mai e nevoie de un al treilea, ca sa-i impace? ”A media” inseamna a incerca sa faci niste oameni sa se inteleaga, iar daca ei nu se cearta...
De ce sa mai piarda timp (pana cand o fi sa-i dea termen, ca doar n-o rezolva pe loc) si bani (taxe de timbru si judiciare) cand se poate opri direct la notar?
divele nu s-a exprimat clar daca exista neintelegeri intre mostenitori sau ba.

Pentru a ramane la sensul juridic: succesiune prin mediator nu se poate face (dezbaterea mostenirii in fatza mediatorului nu – tot in fatza instantei). Rolul mediatorului este acela de a-i ajuta pe justitiabili sa se inteleaga frumos si in timp mai scurt. Ma insel?
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
trope_doi, utilizator
Doamnelor si domnilor, devorator de mediatori nu am fost niciodata, dar tin mult la ceea ce inseamna informatia clara, limpede, lipsita de ambiguitate.

Ceea ce spuneam eu este faptul ca dezbaterea succesiunii, stabilirea calitatii de mostenitor si a cotelor aferente din masa succesorala nu pot fi facute in fata mediatorului, care nu este investit cu solutionarea unor astfel de cazuri.

A, faptul ca mostenitorii carora li s-a stabilit aceasta calitate pot incheia o intelegere cu privire la partaj, e cu totul altceva.

Cotele in care succesibilii dobandesc succesiunea nu pot fi negociate intre ei nici la notar, nici in instanta, nici la mediator. Aceste cote sunt stabilite imperativ de lege, tot ceea ce pot face succesibilii fiind sa accepte sau sa renunte la succesiune (in integralitatea ei). Abia dupa ce li s-au stabilit calitatea si cotele (prin instanta sau la notar) pot solicita medierea, dar numai in privinta partajului.

De altfel, sentinta la care a facut trimitere doamna mediator (Birou_de_mediator) nu face decat sa ateste acest lucru. Calitatea de mostenitor, masa succesorala si cotele fiecarui mostenitor fusesera stabilite anterior, pe cale judecatoreasca.

Cam asta spuneam eu, mancatorul de colegi si devoratorul de mediatori.

Iar intrebarea din topic este limpede: se poate face succesiunea prin mediator? Iar raspunsul meu este transant: nu!

Sa nu confundam dezbaterea succesorala cu partajul succesoral.

:bow:
Asa cum bine a observat si Olimpia-Ilie si Themis, incheierea unui acord de mediere nu va scapa de vizita la notar sau la judecatorie. Legea 192 astfel cum a fost modificata, la art 58 spune ca ,, in cazul in care conflictul mediat vizeaza transferuri de drepturi de proprietate privata privind bunuri imobile, partile vor prezenta acordul redactat de catre mediator notarului public sau instantelor de judecata pentru indeplinirea conditiilor de fond si de forma impuse de lege sub sanctiunea nulitatii absolute"'. Succesiunea este si ea un transfer al dreptului de proprietate din patrimoniul defunctului in patrimoniul succesorilor, astfel ca veti trece obligatoriu pe la notar sau instanta. Actul de mediere nu ar caracterul unui titlu de proprietate astfel ca nu veti putea vinde, inchiria, inscrie pe rol etc bunurile imobile pe care le mosteniti. Tocmai am finalizat un proces de succesiune in care, initial, partile au incheiat un act de mediere pentru care au platit 700 ron. Au mers cu acesta la notariat pentru a instarina bunurile si au avut surpriza sa constate ca nu are nicio valoare, motiv pentru care s-au adresat instantelor de judecata, la recomandarea mea, unde am reusit sa le obtin si scutirea de taxele aferente. Mediatorul isi are rolul lui atunci cand doua parti nu se inteleg iar instanta ii trimite sa se certe in alta parte, nu in fata instantei pe parcursul a nenumarate termene. Insa dupa aceea , se intorc tot la instanta. Atentie, mediatorul nu are voie si nici calitatea de a va da sfaturi. El este doar persoana care redacteaza intelegerea.
Bravo Themis, bravo colega

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)