avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mediere-succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mediere-succesiune

Se poate face succesiunea prin mediator?
Daca da, ce acte sunt necesare?
Care sunt pasii?
Nu este nevoie de o a 3-a opinie, atata timp cat raspunsul se afla in una din cele doua variante! Eu de fapt am subliniat altceva, confuziunea dinte cele doua institutzii de drept, facuta de cei de la care justitiabilul asteapta un raspuns si nu, o parere!
Aşa cum frumuseţea stă în ochiul privitorului, confuziunea stă în mintea cititorului.

Am recitit topicul. Cred şi eu, ca şi domnia voastră, că se confundă dezbaterea succesorală (procedură constînd în stabilirea calităţii de moştenitor, a cotelor cuvenite moştenitorilor, a masei succesorale) cu partajul succesoral (care constă în atribuirea efectivă a bunurilor în proprietatea exclusivă unuia sau altuia dintre moştenitori precum şi a sultelor care urmează a fi plătite, sau, după caz, lotizarea imobilelor şi atribuirea loturilor ori vînzarea şi împărţirea preţului, toate acestea după dezbaterea efectiva a succesiunii).

Partajul succesoral poate fi realizat prin mediere. Dezbaterea succesorală nu.

Justiţiabilul a primit nu un răspuns, ci două. Întrebarea fiind aceea daca succesiunea poate fi făcută prin mediere şi cu ce costuri.

Rămîne ca el să aleagă. Părerea mea este aceea că succesiunea nu poate fi făcută prin mediator, dacă prin facerea succesiunii se înţelege inclusiv dezbaterea succesorală. Justiţiabilul poate încerca cealaltă variantă. Adică, marea cu degetul. Poate reuşeşte să-i dea de fund.

Ardeleneşte: no...

Buna ziua!

As fi dorit sa initiez si eu o postare pe aceasta tema a succesiunii prin mediere dar vad ca exista deja, drept pentru care as dori sa reactualizez discutia cu niste intrebari suplimentare. Anul 2014 a adus cu siguranta niste modificari de legislatie.
Situatia mea este urmatoarea: tatal meu a decedat si este singurul proprietar pe un teren cu casa si o masina. Eu si fratele meu suntem singurii mostenitori, tata fiind divortat si fara partaj cu mama.
Am vorbit cu doi notari si doi mediatori pentru ca vrem sa facem o succesiune cat mai ieftina. Al doilea notar a spus ca certificatul de mostenitor este acelasi lucru cu succesiunea, pe cand al doilea mediator a spus ca nu e adevarat. Deci prima intrebare pentru dumneavoastra, ca sa ma lamuresc: este succesiunea acelasi lucru cu certificatul de mostenitor?
Si a doua intrebare: este notarul obligat prin lege sa dea certificat de mostenitor fara succesiune (daca da, in ce conditii? la cererea clientului sau doar in vederea solutionarii litigiului in instanta?) sau notarul poate sa refuze pur si simplu pentru ca risca sa piarda clientul in favoarea mediatorului?
Mediatorul zicea ca notarul trebuie sa dea certificatul de mostenitor in primele 6 luni de la deces fara probleme, fara sa insiste asupra succesiunii prin intermediul sau.
Este vorba de bani pana la urma, si fiecare are interesul sa atraga clientul de partea lui, am inteles asta. Dar eu ma consider victima unor tentative de dezinformare si manipulare, prinsa la mijloc intre divergentele dintre notar si mediator: unul zice ceva, celalalt il contrazice. Apelez la dumneavoastra pentru ca nu aveti un interes direct si puteti da niste raspunsuri obiective, pentru care va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
RalucaPopan, utilizator
Spun o parere sau un sfat fiindca asta este fara actele pe birou si situatia juridica relatata concret si detaliat.
Asa ca doamna Raluca Popan,va indrum sa deschideti o actiune pe cale judecatoreasca.
De ce ?
Calea notariala poate ajunge in instanta in cazul dumneavoastra.
Din multe perspective :
1) Aveti un frate
2)Un divort fara partaj al parintilor
Daca nu va intelegeti cu unul dintre ei la impartirea mostenirii,mediatorul si notarul or sa va trimita la instanta.
Cum este mai ieftin?
Nu suntem noi in masura sa apreciem,deoarece fiecare mediator si notar are onorariul sau ca si noi.
Adevarat,exista taxe fixe stabilite prin lege + metode de calcul a lor in functie de situatie,dar pana acolo va impiedicati de onorarii mici sau mari(cum aprecieaza fiecare),ale mediatorilor/notarilor.
Pe calea intantei este cel mai sigur iar daca aveti venituri mici puteti face cerere/cereri de ajutor public judiciar(pt. taxa judiciara de timbru,avocat,expert,etc.)
Actiunea o puteti intitula Iesire din indiviziune(numele nu prea conteaza) doar punctele acesteia sa fie intrunite si anume cele mentionate de colegul themis(''stabilirea calităţii de moştenitor, a cotelor cuvenite moştenitorilor, a masei succesorale cu partajul succesoral care constă în atribuirea efectivă a bunurilor în proprietatea exclusivă unuia sau altuia dintre moştenitori precum şi a sultelor care urmează a fi plătite, sau, după caz, lotizarea imobilelor şi atribuirea loturilor ori vînzarea şi împărţirea preţului).
Toate in aceeasi actiune.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
:offtopic:Interventie moderator.
Avand in vedere ca ati postat intrebarea intr-un topic deschis in martie 2012 ( deci mai vechi de 3 luni) , acest topic va fi inchis, iar in masura in care mai aveti alte intrebari/nelamuriri legate de acest subiect, aveti posibilitatea sa dechideti un nou topic.
Multumesc penrtu intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)