Ciobanu vasile a scris:
@themis
Cred ca nu am fost inteles:
-era vorba de "dezbaterea mostenirii la mediator" si nu de contextul dezbaterii de fata!
In postul de mai devreme am explicat cum se poate face "dezbaterea succesiunii prin apelare la mediator".
Se poate discuta si in contradictoriu, elegant, cu argumente si...in spiritul topicului!
Daca nu este cu suparare, as apela la d-na Romascanu, pentru moderare, avand in vedere ca a mai existat un asemenea topic anul trecut, topic pus in discutie de o colega mediator, care era foarte suparata pe notar ca nu i-a pus la dispozitie date solicitae.
Sublinierea imi apartine.
Si eu vorbeam despre aceeasi dezbatere, domnule Ciobanu. Cea succesorala, aceea fiind cea de fata, cea despre care discutam aici. Si spuneam ca
nu poate fi facuta prin mediere. Calitatea de mostenitor o stabileste legea, nu succesibilii, care nu pot tranzactiona asupra unor aspecte cum ar fi venirea la succesiune a unor succesibili din clase diferite (cu exceptiile prevazute de lege) sau cum ar fi cotele legale sau nedemnitatile succesorale.
Raman la parerea ca, exceptand o intelegere asupra partajului, procedura succesorala iese din sfera intelegerilor in fata mediatorului. Fratele nu poate veni la succesiunea legala a defunctului alaturi de descendentul acestuia (e doar un exemplu) oricat de mult ar dori cei doi si oricate juraminte ar face in fata mediatorului pentru a-si intari acordul. Iar cotele in care se defera mostenirea (un alt exemplu) nu sunt subiect de intelegere intre mostenitori.
As conchide ca vorbim discutii, dar nu ar fi nici in contradictoriu, nici elegant, nici cu argumente, asa ca ma abtin.