avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mediere-succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mediere-succesiune

Se poate face succesiunea prin mediator?
Daca da, ce acte sunt necesare?
Care sunt pasii?
Domnul Ciobanu imi spune ca succesiunea se poate face si la mediator.

Mediator_Bacau imi spune ca nu.

Astept cea de-a treia varianta! :duh:

Si inca ceva. Transmisiunea dreptului de proprietate asupra bunurilor din patrimoniul defunctului nu se realizeaza nici prin certificatul de mostenitor, nici prin sentinta pronuntata de instanta.

Atat certificatul de mostenitor, cat si sentinta, nu fac decat sa constate calitatea de mostenitor. Mostenitorul dobandeste dreptul de proprietate de la data deschiderii succesiunii, ope legis.

PS Nu am niciun fel de resentimente nici in privinta mediatorilor, nici in privinta procedurii medierii.

Intre timp a aparut comentariul domnului Ciobanu. Dezbaterea despre care vorbim noi aici nu este o chestiune de semantica, domnule Ciobanu. Continutul acestei dezbateri (vorbim despre dezbaterea succesorala, ca ansamblu de proceduri, si nu despre discutii in contradictoriu), precum si competenta privind dezbaterea succesorala, sunt stabilite de lege.

Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
themis, utilizator
@themis
Cred ca nu am fost inteles:
-era vorba de "dezbaterea mostenirii la mediator" si nu de contextul dezbaterii de fata!
In postul de mai devreme am explicat cum se poate face "dezbaterea succesiunii prin apelare la mediator".
Se poate discuta si in contradictoriu, elegant, cu argumente si...in spiritul topicului!
Daca nu este cu suparare, as apela la d-na Romascanu, pentru moderare, avand in vedere ca a mai existat un asemenea topic anul trecut, topic pus in discutie de o colega mediator, care era foarte suparata pe notar ca nu i-a pus la dispozitie date solicitae.
Ciobanu vasile a scris:

@themis
Cred ca nu am fost inteles:
-era vorba de "dezbaterea mostenirii la mediator" si nu de contextul dezbaterii de fata!
In postul de mai devreme am explicat cum se poate face "dezbaterea succesiunii prin apelare la mediator".
Se poate discuta si in contradictoriu, elegant, cu argumente si...in spiritul topicului!
Daca nu este cu suparare, as apela la d-na Romascanu, pentru moderare, avand in vedere ca a mai existat un asemenea topic anul trecut, topic pus in discutie de o colega mediator, care era foarte suparata pe notar ca nu i-a pus la dispozitie date solicitae.

Sublinierea imi apartine.

Si eu vorbeam despre aceeasi dezbatere, domnule Ciobanu. Cea succesorala, aceea fiind cea de fata, cea despre care discutam aici. Si spuneam ca nu poate fi facuta prin mediere. Calitatea de mostenitor o stabileste legea, nu succesibilii, care nu pot tranzactiona asupra unor aspecte cum ar fi venirea la succesiune a unor succesibili din clase diferite (cu exceptiile prevazute de lege) sau cum ar fi cotele legale sau nedemnitatile succesorale.

Raman la parerea ca, exceptand o intelegere asupra partajului, procedura succesorala iese din sfera intelegerilor in fata mediatorului. Fratele nu poate veni la succesiunea legala a defunctului alaturi de descendentul acestuia (e doar un exemplu) oricat de mult ar dori cei doi si oricate juraminte ar face in fata mediatorului pentru a-si intari acordul. Iar cotele in care se defera mostenirea (un alt exemplu) nu sunt subiect de intelegere intre mostenitori.

As conchide ca vorbim discutii, dar nu ar fi nici in contradictoriu, nici elegant, nici cu argumente, asa ca ma abtin.

scuze ca intervin!
vad ca atzi inceput discutzia despre succesiune si atzi incheiat-o despre partajul succesoral !
sunt lucruri distincte, fapt pentru care atzi lasat omul nestiutor mai in ceatza decat era la inceput !
Stimate coleg avocat&mediator, promptitudinea cu care aţi intervenit în topic este de invidiat.

:ok:

Cred că nici userul care a iniţiat topicul nu mai aştepta, după un an de la ultima postare, vreun semn de lumină.

S-au emis două opinii. Una potrivit căreia dezbaterea succesorală nu poate avea loc prin procedura medierii (pe care o susţin în continuare), alta contrară.

A lămuri userul ar fi însemnat ca repondenţii să cadă de acord: da sau ba. Ceea ce, după cum sper că aţi sesizat, este imposibil.

Poate că o a treia opinie ar risipi ceaţa despre care vorbiţi. Una care să se detaşeze de cele expuse pînă acum.

O aveţi?

Bănuiam eu că nu, deoarece, între da şi nu, latinii din care se spune că ne-am trage izvoarele (şi nu numai cele ale dreptului) aveau o vorbă: tertium non datur.

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)