In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Aveti grija si cum formulati actiunea, cum stabiliri cadrul procesual, obiectul, partile. Practic dvs sunteti nemultumita de costul incalzirii. Puteti contesta lista de plata in instanta, caz in care aveti sarcina probei. Daca platiti doar o parte din costul incalzirii, Asociatia va da in judecata si are sarcina probei, e mai usor pt dvs.
Cand va aparati aveti si dvs obligatia de a proba cele afirmate. Dovedirea debransarilor naste prezumtia erorilor costurilor. Asociatia contracteaza agent termic pentru toata instalatia in functiune, iar prin debransare nu se poate reduce proportional consumul, fara echilibrare hidraulica. Dvs faceti astfel o plata nedatorata.
Daca ii chemati in judecata pe toti debransatii va complicati. Fiecare poate sa-si ia avocat, sa genereze o gramada de cheltuieli.
Va urez succes.
Daca deschideti proces impotriva asociatiei pentru ca a scazut de la cheltuieli pe cei care s-au debransat si eronat au fost incarcati la plata ca si cand ar consuma caldura prin calorifere, trebuie sa luati in considerare ca acestia nu au consumat dar au fost obligati sa plateasca ceva ce nu au consumat. Discutabile sunt cheltuielile comune ale cladirii la care trebuiau toti proprietarii trebuie sa participe.
Asa este. In situatia aceasta sunt eu.
Sunt debransata tot cu buna stiinta a presedintelui asociatiei, iar acum, pt ca nu am primit aviz pozitiv de la colterm, s-a intors stimabilul presedinte.
Pe langa faptul ca nu a respectat hotararea adunarii generale in care s-a hotarat de comun acord procentul pt partile comun si ne-a pus incalzirea 100% la plata, nu ne ia nici banii pt celelalte cheltuieli: apa rece, gunoi, etc.
Ce are a face una cu alta?
El a crezut ca s-a intalnit hotul cu prostul. Las ca ii oblig sa plateasca pe prosti chiar daca nu mai consuma incalzire de la stat.
Ei, s-a gresit prostul pt ca nu platesc absolut nimic. Astept sa ma dea in judecata pe banii asociatiei si ma voi duce cu avocat si martori ca efectiv nu a vrut sa imi ia banii.
Ce am ajuns in tara asta...fenomenal. Vii tu, oricine ai fi, si ma comanzi pe mine, pe banii mei, ba mai mult, ma si furi.
:stunned:
Pe de o parte, e vorba de faptul ca Asociatia a contractat agent termic pentru TOATA instalatia IN FUNCTIUNE, adica si pentru cei care se debranseaza, in folosul lor. Prin debransare nu se poate reduce consumul de agent termic propportional cu debransarile, o parte din el se inregistreaza in continuare pe contorul de bloc.
Cei nedebransati cu atat mai putin au obligatia de a plati agent termic contractat de Asociatie pentru cei debransati, care au obligatia de a plati acel surplus.
De aceea, Ordinul nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică prevede:
Art. 246 Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:
a) să se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act adiţional, la solicitarea reprezentantului legal al asociaţiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului;
Cei debransati CONSUMA caldura indirect, prin transfer termic prin pereti, iar evitarea unor cheltuieli reprezinta IMBOGATIRE FARA JUSTA CAUZA conf. Codului civil, astfel ca pot fi obligati la plata.
Prosteala asta cu instalatia comuna care consuma dintr-o data aberant a fost inventata de ANRSC. Ea nu cedeaza mai multa caldura decat poate ceda conf. SET-ului ei. Problemele prezentate mai sus se incerca a fi ascunse prin umflarea consumului instalatiei comune. Cel mult, si prin ea circula mai mult agent termic din cauza debransatilor.
In cazul de fata se pune problema daca proprietarul a consumat sau nu. Faptul ca asociatia contracteaza mai multa cantitate de agent termic, nu poate fi vina acelui proprietar. Odata cu inceperea unui nou sezon de incalzire, unii ar trebui sa i-si desprinda fundul de pe scaune si sa mearga pe teren sa vada realitatea.