avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
elga50 a scris:

Costul facturii este determinat de numarul de Gcal care sunt citite la contorul de bransament.

In condominiu, intre proprietari, acest cost se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, daca nu exista informatii asupra SET-ului din fiecare apartament....sau in functie de consumul aratat de repartitoare. Pe instalatia comuna consumul este repartizat tot in functie de SET-ul acesteia, daca exista informatii in urma vreunui inventar.

Nu va minte nimeni, important este sa intelegeti ce va spune cel pe care il intrebati daca considerati ca este o persoana care stie.

Nu amestecati Gcal cu SET-ul, partile comune cu consumul individual, ca iese o mare varza.



Eu m-am referit strict la felul in care se face factura de catre Colterm, nu la repartizarea in condominiu.

Cand am zis ca ne minte presedintele asociatiei, m-am referit la faptul ca el sustine sus si tare ca factura de catre Colterm se face in functie de suprafata radianta nu de numarul de Gcal de la contor (adica coltermul stie ca apart meu are 50 mp, si asa face factura, ba mai mult de atat, ne spune si sustine ca, Coltermul imparte direct costul pentru fiecare apartament in parte si il trimite la asociatie, iar el doar il afiseaza). Persoana de la Colterm mi-a spus ca acestea sunt aberatii.
Factura pt fiecare apart in parte se face de catre Colterm doar in cazul in care exista repartitoare.

Da, stiu ca repartizarea in condominiu se face in functie de cota parte indiviza si e normal sa fie asa.
darida a scris:

Contractul – Cadru de furnizare a energiei termice, art. 3, anexa la Ordinul nr. 483/2008 al ANRSC: contractul se încheie pentru suprafaţa echivalentã termic, …
Anexa nr. II. 2 -Date caracteristice ale utilizatorului, are o rubrică: ”Suprafață echivalentă termic TOTALÃ în funcțiune la încheierea contractului… ”.

Cand se incheie de catre Asociatie contractul de furnizare al energiei termice cu CET-ul, Asociatia trebuie sa declare cati m.p. de SET in functiune are. Mai pe romaneste, cata instalatie are in functiune, in conditii de functionare non stop, cu caloriferele deschise la maxim.
De ex (cifrele sunt sunt cu titlu de exemplu, de principiu, nu spun ca sunt exacte):
Asociatia declara ca are 1000 m.p. de SET toata instalatia blocului (calorifere si tevi). Pe baza acestei informatii, CET-ul calculeaza ca ar fi nevoie de 120 de Gcal consum total, in luna ianuarie.
Daca 60% din calorifere se inchid, (prin debransare sau robinete termostatice), economia de energie pe bloc se va reduce doar cu echivalentul consumului de Gcal a 30% calorifere inchise, nu a 60%.

Agentul termic aferent celorlalte 30% din caloriferle inchise va circula in surplus in restul instalatiei in functiune si se va inregistra pe contorul de bloc. Contorul de bloc inregistreaza "contabiliceste" consumul, in functie de cati litri sau m.c de agent termic trec prin el intr-o luna.
In acest fel, contorul va inregistra nu doar agentul termic necesar celor nedebransati, ci si o parte din agentul termic care a fost pompat de CET pentru functionarea caloriferelor inchise.
CET-ul nu stie ca s-au facut debransari sau cate, pentru a reduce cantitatea de energie termica contractata.

La impartirea efectiva a costurilor, va aparea o majorare de costuri. In practica, acel surplus fata de necesarul celor nedebransati, se aloca fie la consumul individual, fie la cel comun, in functie si de curentul la moda promovat de ANRSC.

Mellabela
Notiunea de surplus se raporteaza la necesarul de agent termic pentru SET ramasa in functiune.!!
Omul simplu, ignorant, are impresia ca prin inchiderea caloriferelor se reduce proportional consumul inregistrat pe contorul de bloc, la fel ca si la apa calda sau rece, sau la inchiderea becului. Instalatia de incalzire are un specific de functionare fata de cea de apa calda sau rece, in sensul ca permanent, o parte din instalatie este deschisa.




Ok, si credeti ca procentul de 32 % care il platim noi ce debransati, in cazul meu, nu e relevant pentru consumul care nu scade echivalent cu nr de calorifere oprite?
Pai cat ar trebui sa platesc? 80 % din cat consuma cei bransati? ...
Si atunci cum explicati faptul ca in luna aprilie am avut o factura la incalzire de 1310 lei, cand nu s-a dat drumul la calorifere decat pe ici pe colo .... in luna anterioara, martie, factura a fost de 9423 lei, luna in care s-au folosit caloriferele destul de mult sau februarie cu un cost al caldurii de 16.294, cand caloriferele au fost folosite aproape de maxim?
Aprilie a fost caldura numai pe jumatate de luna, dar chiar si asa, facura este, daca am dubla=o pe o luna intrega, mult mai mica decat cu o luna sau doua inainte.

Pentru mine, ca utilizator de caldura in sistem centralizat, masurata cu repartitoare de costuri, aceste sume sunt foarte graitoare, dincolo de orice consideratiuni tehnice.
NCorina a scris:


Pai persoana respectiva nu ar mai trebui sa lucreze in Colterm pentru ca nu isi merita salarul.


D-na Corina, din pacate asta e adevarul, care mi l-a spus persoana respectiva. Acelasi lucru i s-a spus si unui alt vecin de al meu, tot debransat, de catre un director de la Colterm cand a fost in audienta, dar tot neoficial, pentru ca fiecare tb sa isi duca painea acasa la copii si nu risca sa isi piarda postul.

Noi argumentam aici una alta, fiecare cu partea lui mica de dreptate, dar un singur lucru e clar: Coltermul de pe spatele nostru traieste foarte bine!

Buzunarul nostru se goleste tot mai mult in fiecare an, iar eu nu mai vreau sa platesc si sa intretin functionarii de la Colterm.

Am optat pentru centrala ca sa imi reduc costurile pt ca viata este grea. Nu mi s-a parut normal sa platesc incalzire 2 milioane pe luna in lunile de vara, iunie, iulie august (diferenta pt lunile trecute februarie, martie, aprilie), iar iarna platesc 3 milioane pe luna sau 3 mil. jumate.
Calculat 3 mil + 2 mil de pe timpul verii = 5 mil pe luna doar incalzirea, nu mai vb de apa calda, apa rece si toate cele.

Daca stau cu 25 de grade in casa iarna cu centrala, nu platesc gazul mai mult de 3 mil jumate, iar vara nimic.

Asta a fost logica mea si a tuturora care si-au pus centrala.


Sunt de acord cu tevile, platesc 32 %, cred ca este suficient.
Cu toate ca as prefera sa vina o firma specializata si sa calculeze caldura data de tevi ca sa fie toata lumea linistita.
Plus de asta, le pot izola cu material special (nu stiu acum cum ii spune), prin care sa nu radieze caldura, iar in cazul asta nu mai platesc nimic, doar caloriferul din uscatorie care nici nu e la noi in scara. Asa spune legea.

Asa ar fi normal sa se faca. Dar nimeni nu are interesul acesta, nici Coltermul, nici asociatia, si uite asa se arunca mata de la unii la altii, dar Coltermul tot castiga.

Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
Melabella, utilizator
Melabella

N-am spus ca ar trebui sa platiti mai mult.
Problema este ca nu se prezinta corect situatia. Cand v-ati debransat, o parte din agentul termic s-a redistribuit in surplus in instalatie atat in instalatia comuna, cat si in cea individuala. De aceea a spune ca doar tevile consuma atat este o alta prostie. Acel procent ar trebui defalcat, pentru a intelege omul: o parte este costul caldurii propriu zise care o dau tevile in mod normal, iar restul surplus de agent termic, care circula atat in tevile comune, cat si in restul instalatiei.
Daca s-ar face echilibrarea hidraulica ar disparea facturile aberante atat in ce priveste instalatia individuala, cat si cea comuna. Facturile exagerate, extremele n-au ce cauta in nici o categorie de instalatie. In Romania s-a pendulat intre umflarea facurilor la incalzirea individuala si umflarea facurilor la instalatia comuna, mai ales in cazul montarii repartitoarelor, pentru a acoperi costul agentului termic peste necesar.

elga 50

In luna aprilie au fost mai multe motive de reducere:
- scaderea temperaturii agentului termic- un nr mai mic de Gcal
- s-a furnizat caldura numai pe jumatate de luna
- nu s-a dat drumul la calorifere decat pe ici pe colo
- timpul de folosire /zi a scazut,
- robinete partial deschise

Eu nu am zis ca nu se fac reduceri la nivel global, pe bloc si in unele situatii la nivel individual, prin inchiderea robinetelor, ci ca nu se fac la nivelul procentului inchiderilor.
Problema este ca apar facturi mari la nivel individual, pentru o parte din proprietari, cei care se incalzesc.
De ex in Iasi, la un camin de nefamilisti, cu repartitoare,in luna martie au existat facturi de 900 lei pt 16 m.p. de garsoniera., facturi mai mari decat in ianuarie sau februarie. Am vazut la stiri.
La dvs in bloc, probabil mai toti proprietarii si au inchis caloriferele in aprilie. In plus, aveti partial facuta echilibrarea hidraulica (la bransament) si efectele sunt mai reduse ca in cazul in care nu este efectuata deloc.

Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)