avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
@NCorina

Mergeti mai departe si cautati dreptatea.
La noi e diferit, am avut toate semnaturile vecinilor, avem procent pt tevile din casa care la unii sunt si izolate conform legii plus partea comuna pe scara, procent aprobat in unanimitate.
Nu cred ca tevile care trec pe la mine prin casa consuma 32 % din cat ar fi consumat 4 ca la lorifere. E strigator la cer. Dar nah, am acceptat.
Si nici asa nu e bine.
D-na Corina, eu cred ca daca dvs ati fi facut un compromis si ati fi stat la masa cu fei care se debranseaza, lucrurile poate ar fi stat altfel.
Doar ca oamenilor nu le pasa la unii de altii, in cazul dvs acestia fiind cei debransati care nu le pasa de dvs, cei bransati, iar in caul meu, cei bransati care nu le pasa deloc de mine cu toate ca sunt de acord sa platesc acel procent.

Referitor la redimensionarea instalatiei, tot la colterm mi s-a spus ca nu se face decat atunci cand 50+1 se debranseaza, altfel, pt un 10-20% debransati, nu are nici o relevanta redimensionarea.
Va sfatuiesc sa vb cu cineva care sa va zica exact cum stau lucrurile.
Sper sa rezolvati problema cat mai repede.
Melabella a scris:

Prosteala asta cu instalatia comuna care consuma dintr-o data aberant a fost inventata de ANRSC. Ea nu cedeaza mai multa caldura decat poate ceda conf. SET-ului ei.

Exact asa e. Am fost neoficial la colterm si am discutat cu o persoana intr-o functie de autoritate (nu dau detalii). Printre intrebarile mele, a fost si aceasta referitor la cresterea consumului pentru persoanele nedebransate in urma debransarii catorva locatari.
Raspunsul a fost clar : nicidecum.

Caldura se plateste la gigacalorie, nu la suprafata radianta, cum minte mister president la noi in scara.
Adica: fiecare scara are un ceas afara undeva prin care trece incalzirea. Ca si la gaz. Mi-a zis omul clar.
Coltermul vine, ia ceasul si face factura. Deci factura nu se face pe cati mp sunt pe toata scara. Daca se facea asa, atunci da, Coltermul nu scotea de la plata persoanele debransate.

Daca in casa stingi 3 becuri din 6, platesti mai mult curentul?

Este o minciuna cresterea consumului de gcal, lucru afirmat neoficial de persoana cu functie din cadrul Colterm.

Puneti-va centrala pe casa scari si plimbati o teava de 12 metri pe tur si 12 metri pe retur cu diametrul de 4 centrimetri pe coridor,ce ziceti ar consuma in plus gaz centrala dv daca ar da putina caldura pe casa scari?
Daca ai 6 becuri de 100w si pe 3 le schimbi cu putere de 40w asta este exempulul corect. Caldura din apartamente este data de calorifere si tevi pe langa pereti. Daca va opriti centrala si afara este - 20 grade la dumneavoastra in apartament va fi 8-14 grade de unde crede-ti ca aveti caldura? Un prieten de al meu care sta la casa ia ingetat toate tevile asta iarna fiinca nu a facut caldura si cand s-a dus la casa de la tara a gasit covoarele plutind. Crede-ti ca Dumnezeu da caldura numai la uni si la alti le ingheata tevile si le creaza inundateie? Crede-ti ca gratia divina selecteaza numai pe cei care stau la casa sa le sparga tevile si sa ii oblige sa isi goleasca instalatia sau sa isi puna centrala pe gaz sa functioneze de poamana?
Coltermul ar trebui sa vina si sa puna ceasuri care sa masoare caldura furnizata prin tevi la cei debransati. La noi in bloc din 44 apartamente sunt 7 debransate asta inseamna cel putin 70 metri de teava fierbinte pe tut si 70 metri pe retur de teava calda. La noi in bloc in baia este incalzita foarte bine de tevi care sunt la fel de groase ca si cele din camera si bucatarie. Acum imi spune-ti dumneavoastra ca ceasul nu inregistreaza caldura data de aceste tevi?
Pai persoana respectiva nu ar mai trebui sa lucreze in Colterm pentru ca nu isi merita salarul.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
NCorina, utilizator
Contractul – Cadru de furnizare a energiei termice, art. 3, anexa la Ordinul nr. 483/2008 al ANRSC: contractul se încheie pentru suprafaţa echivalentã termic, …
Anexa nr. II. 2 -Date caracteristice ale utilizatorului, are o rubrică: ”Suprafață echivalentă termic TOTALÃ în funcțiune la încheierea contractului… ”.

Cand se incheie de catre Asociatie contractul de furnizare al energiei termice cu CET-ul, Asociatia trebuie sa declare cati m.p. de SET in functiune are. Mai pe romaneste, cata instalatie are in functiune, in conditii de functionare non stop, cu caloriferele deschise la maxim.
De ex (cifrele sunt sunt cu titlu de exemplu, de principiu, nu spun ca sunt exacte):
Asociatia declara ca are 1000 m.p. de SET toata instalatia blocului (calorifere si tevi). Pe baza acestei informatii, CET-ul calculeaza ca ar fi nevoie de 120 de Gcal consum total, in luna ianuarie.
Daca 60% din calorifere se inchid, (prin debransare sau robinete termostatice), economia de energie pe bloc se va reduce doar cu echivalentul consumului de Gcal a 30% calorifere inchise, nu a 60%.

Agentul termic aferent celorlalte 30% din caloriferle inchise va circula in surplus in restul instalatiei in functiune si se va inregistra pe contorul de bloc. Contorul de bloc inregistreaza "contabiliceste" consumul, in functie de cati litri sau m.c de agent termic trec prin el intr-o luna.
In acest fel, contorul va inregistra nu doar agentul termic necesar celor nedebransati, ci si o parte din agentul termic care a fost pompat de CET pentru functionarea caloriferelor inchise.
CET-ul nu stie ca s-au facut debransari sau cate, pentru a reduce cantitatea de energie termica contractata.

La impartirea efectiva a costurilor, va aparea o majorare de costuri. In practica, acel surplus fata de necesarul celor nedebransati, se aloca fie la consumul individual, fie la cel comun, in functie si de curentul la moda promovat de ANRSC.

Mellabela
Notiunea de surplus se raporteaza la necesarul de agent termic pentru SET ramasa in functiune.!!
Omul simplu, ignorant, are impresia ca prin inchiderea caloriferelor se reduce proportional consumul inregistrat pe contorul de bloc, la fel ca si la apa calda sau rece, sau la inchiderea becului. Instalatia de incalzire are un specific de functionare fata de cea de apa calda sau rece, in sensul ca permanent, o parte din instalatie este deschisa.
darida, utilizator
Daca nu este asa, atunci cum explicati ca in luna aprilie cand lumea nu a dat drumul la calorifere am platit infinit mai putin decat cu o luna in urma, cand marea majoritate a proprietarilor a avut caloriferele in functiune?
Daca la contorul de bransament nu s-ar inregistra consumul celor din condominiu, atunci ce rost ar mai avea acest contor de bransament, daca tot ne livreaza furnizorul caldura in functie de maximul necesar?

Undeva nu se leaga logica dv. cu realitatea din facturi.
@elga50

"Costul facturii este determinat de numarul de Gcal care sunt citite la contorul de bransament."

Este corecta afirmatia, dar incompleta. Numarul de Gcal depinde de presiunea si debitul de agent termic.

Puterea termica a unui m.p. de SET este stabilita in anumite conditii standard, valabile la nivel international.
Unele dintre conditii este presiunea si debitul agentului termic ce il traverseaza.
Inclusiv Standardul românesc SR-EN 834: 2002 Repartitoare prevede la Pct. 4.1 una din Condiţile de referinţă pentru un radiator agentul termic (debitul de apă traversând radiatorul).
La pct. 5.4, 5.9, 5.14, 10.4. din standard se mai prevede: "in conditiile de debit prevazute la Pct. 4.1"

Si daca se ia SET criteriu de impartire a costurilor, vor aparea erori intr-o instalatie cu debransari. Se va imparti o cantitate prea mare de agent termic fata de necesarul pt functionarea acelei SET nedebransata.

Caldura emisă de corpurile de încălzire scade si in functie de temperatura agentului termic. In lunile mai calde, CET-ul scade temperatura agentului termic, tinind cont de temperaturile exterioare.
1000 m.p de SET va ceda o caldura mai mare in ianuarie fata de aprilie, din cauza scaderii temperaturii agentului termic. Prin inchidere, va scadea si mai mult consumul.
Nu e tot una sa inchizi acelasi nr de calorifre in ianuarie sau in aprilie.
Un litru sau m.c. de agent termic va ceda mai multa caldura in ianuarie decat in aprilie, din cauza temperaturii crescute a agentului termic.
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)