Melabella a scris:
Prosteala asta cu instalatia comuna care consuma dintr-o data aberant a fost inventata de ANRSC. Ea nu cedeaza mai multa caldura decat poate ceda conf. SET-ului ei.
Exact asa e. Am fost neoficial la colterm si am discutat cu o persoana intr-o functie de autoritate (nu dau detalii). Printre intrebarile mele, a fost si aceasta referitor la cresterea consumului pentru persoanele nedebransate in urma debransarii catorva locatari.
Raspunsul a fost clar : nicidecum.
Caldura se plateste la gigacalorie, nu la suprafata radianta, cum minte mister president la noi in scara.
Adica: fiecare scara are un ceas afara undeva prin care trece incalzirea. Ca si la gaz. Mi-a zis omul clar.
Coltermul vine, ia ceasul si face factura. Deci factura nu se face pe cati mp sunt pe toata scara. Daca se facea asa, atunci da, Coltermul nu scotea de la plata persoanele debransate.
Daca in casa stingi 3 becuri din 6, platesti mai mult curentul?
Este o minciuna cresterea consumului de gcal, lucru afirmat neoficial de persoana cu functie din cadrul Colterm.
Puneti-va centrala pe casa scari si plimbati o teava de 12 metri pe tur si 12 metri pe retur cu diametrul de 4 centrimetri pe coridor,ce ziceti ar consuma in plus gaz centrala dv daca ar da putina caldura pe casa scari?
Daca ai 6 becuri de 100w si pe 3 le schimbi cu putere de 40w asta este exempulul corect. Caldura din apartamente este data de calorifere si tevi pe langa pereti. Daca va opriti centrala si afara este - 20 grade la dumneavoastra in apartament va fi 8-14 grade de unde crede-ti ca aveti caldura? Un prieten de al meu care sta la casa ia ingetat toate tevile asta iarna fiinca nu a facut caldura si cand s-a dus la casa de la tara a gasit covoarele plutind. Crede-ti ca Dumnezeu da caldura numai la uni si la alti le ingheata tevile si le creaza inundateie? Crede-ti ca gratia divina selecteaza numai pe cei care stau la casa sa le sparga tevile si sa ii oblige sa isi goleasca instalatia sau sa isi puna centrala pe gaz sa functioneze de poamana?
Coltermul ar trebui sa vina si sa puna ceasuri care sa masoare caldura furnizata prin tevi la cei debransati. La noi in bloc din 44 apartamente sunt 7 debransate asta inseamna cel putin 70 metri de teava fierbinte pe tut si 70 metri pe retur de teava calda. La noi in bloc in baia este incalzita foarte bine de tevi care sunt la fel de groase ca si cele din camera si bucatarie. Acum imi spune-ti dumneavoastra ca ceasul nu inregistreaza caldura data de aceste tevi?
Pai persoana respectiva nu ar mai trebui sa lucreze in Colterm pentru ca nu isi merita salarul.