avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Eu nu inteleg despre ce fel de cantitate contractata vorbiti aici?
Adica asociatia vrea 30 Gcal si furnizorul ii trimite 30 Gcal? Asta vreti sa spuneti?
Va rog lamuriti-ma si pe mine in aceasta chestiune.
@Melabella
La noi in bloc cei care s-au debransat, la sedinta, nu a-u cerut votul si nimeni nu a votat , a fost ceva de genul va informam ca ne debransam. Cei care s-au debransat nu aveau nici macar toate semnaturile vecinilor de apartament, de redimensionarea instalatiei si echilibrarea hidraulica nici nu se pune problema ca doar costa scump si de ce sa o faca? Lasa ca pierderile din subsolul blocului le platesc prosti care sunt in continoare abonati COLTERMULUI. Ce bine e ca poti sa faci economei pe spatele vecinilor. Din doua-trei camere va pute-ti incalzi numai una si bucataria ca in baie si celante camere aveti caldura COLTERMULUI,unde mai pui ca poti sa iti inchizi toata ziua centrala si sa dati drumul numai seara, cand sunte-ti acasa, pereti si tevile calde ale vecinilor va protejeaja centrala si la -20grade. Va intreb asa dupa dumneavoastra cam cat ar trebui sa platiti la caldura COLTERMULUI? pentru ca daca nu stiati COLTERM nu furnizeaza caldura gratis nici pentru cei bransati si nici pentru cei debransati din sistemul lor.

Prosteala asta cu instalatia comuna care consuma dintr-o data aberant a fost inventata de ANRSC. Ea nu cedeaza mai multa caldura decat poate ceda conf. SET-ului ei.

Exact asa e. Am fost neoficial la colterm si am discutat cu o persoana intr-o functie de autoritate (nu dau detalii). Printre intrebarile mele, a fost si aceasta referitor la cresterea consumului pentru persoanele nedebransate in urma debransarii catorva locatari.
Raspunsul a fost clar : nicidecum.

Caldura se plateste la gigacalorie, nu la suprafata radianta, cum minte mister president la noi in scara.
Adica: fiecare scara are un ceas afara undeva prin care trece incalzirea. Ca si la gaz. Mi-a zis omul clar.
Coltermul vine, ia ceasul si face factura. Deci factura nu se face pe cati mp sunt pe toata scara. Daca se facea asa, atunci da, Coltermul nu scotea de la plata persoanele debransate.

Daca in casa stingi 3 becuri din 6, platesti mai mult curentul?

Este o minciuna cresterea consumului de gcal, lucru afirmat neoficial de persoana cu functie din cadrul Colterm.
johnpescar a scris:

Daca deschideti proces impotriva asociatiei pentru ca a scazut de la cheltuieli pe cei care s-au debransat si eronat au fost incarcati la plata ca si cand ar consuma caldura prin calorifere, trebuie sa luati in considerare ca acestia nu au consumat dar au fost obligati sa plateasca ceva ce nu au consumat. Discutabile sunt cheltuielile comune ale cladirii la care trebuiau toti proprietarii trebuie sa participe.

Prin tevi si pereti au caldura de la COLTERM si cei debransati si asta intra la cheltuielile comune. A ca ei considera ca si-au luat la revedere de la factura COLTERMULUI asta este altceva. Asa cum a mai spus cei care se debranseaza au in continuare caldura care se inregistreaza la ceasul comun al blocului. Daca stateau la casa si isi opreau centrala cand temperatura afara este -25 grade le ingheta toata instalatia de apa si de caldura. Stiti cate grade sunt intr-un apartament gol iarna? intre 8-14 grade Acum daca incalzea la casa unde avea pereti reci si singura sursa de caldura ar fi centrala pe gaz o suprafata de 50 metri partati, crede-ti ca ar plati intre 15lei si 36 lei factura la gaz?
Daca debransarile nu mi-ar creste factura de caldura si furturile acestea de caldura ar fi suportate de COLTERM sau Primarie nici nu m-ar interesa ce face cel de langa mine. Din pacate la ora actuala furturile de caldura le platesc cei ramasi in sistem si asta nu mi-se pare corect. Cei care raman nu numai ca platesc pretul actualizat al gigacaloriei dar ajung sa plateasca si gigacaloriile vecinilor debransati.
Costul facturii este determinat de numarul de Gcal care sunt citite la contorul de bransament.

In condominiu, intre proprietari, acest cost se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, daca nu exista informatii asupra SET-ului din fiecare apartament....sau in functie de consumul aratat de repartitoare. Pe instalatia comuna consumul este repartizat tot in functie de SET-ul acesteia, daca exista informatii in urma vreunui inventar.

Nu va minte nimeni, important este sa intelegeti ce va spune cel pe care il intrebati daca considerati ca este o persoana care stie.

Nu amestecati Gcal cu SET-ul, partile comune cu consumul individual, ca iese o mare varza.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)