avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Cei care locuiesc la casa particulara si doresc gaze naturale investesc o suma mult mai mare iar nici unul din acestia nu s-au plans pana acum .De ce ?. Pentru ca toti inteleg sa faca o investitie pentru confortul lor in viitor.
Sunt multi care locuiesc la casa particulara dar putini care isi permit. Cunosc o situatie, un oras mic in care s-au adus recent gaze naturale. De vreo 2,3 ani de cand au fost aduse putini si-au permis sa se racordeze. Undeva sub 1%. Chiar si multe institutii au pastrat sobele pe lemn in detrimentul gazului metan.


Dvs cred ca va referiti la casele, vilele noi construite. Iar cei care isi permit sa-si construiasca o vila cred ca isi permit sa se racordeze si la gaz metan.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator
johnpescar a scris:

Cei care locuiesc la casa particulara si doresc gaze naturale investesc o suma mult mai mare iar nici unul din acestia nu s-au plans pana acum .De ce ?. Pentru ca toti inteleg sa faca o investitie pentru confortul lor in viitor.


Am prietena care sta la casa si se plange de cat ii vine sa plateasca gazul........si ca ea sunt multi. Toti care se plang de facturi astronomice la factura de gaz stau la casa. O sa imi spune-ti ca au o suprafata mai mare, dar va asigur ca nu isi face 22 grade in toata casa ci numai in 2 camere si bucatarie in restul casei este fixata centrala sa nu ii inghete caloriferele si anul asta in febroarie a avut o factura de 800 lei. Ea nu are de unde sa fure caldura chiar si pentru camerele in care are pus caloriferul la minim tot trebuie sa incalzeasca apa care trece prin tevile de tur si retur. Alta persoana care sta la casa si care incalzeste toata casa 150 metri patrati incalzeste cu lemne si carbuni si numai pe lemne si carbuni a dat 4000 lei si ii este frica ca nu ii ajunge. Numai la bloc s-a ajuns caldura ieftina dar nu pentru toti. Pentru cei cu centrala daca calculezi 200 lei pe luna e floare la ureche. pentru ca diferenta este platita de cei care raman in sistem.
[ link extern ]
Emiterea facturilor de regularizare calculate de E.ON Gaz a creat un val de nemultumiri in randul consumatorilor clujeni. Oamenii au intrat in panica in momentul in care au vazut ca au de achitat facturi de 800, 600 sau 450 lei, sume care, spun ei, nu corespund cu valorile reale ale consumului. Spre exemplu, Simona Vlaicu plateste, in medie, 150 de lei lunar in perioada iernii, iar la ultima regularizare i-a venit o factura de 470 de lei. “E o diferenta enorma! Nu stiu de unde o sa scot atatia bani odata!”, spune clujeanca.

Plangerile la adresa companiei furnizoare curg si la Protectia Consumatorului. “In ultima perioada, numarul reclamatiilor fata de E.On Gaz a crescut simtitor, din cauza facturilor foarte mari. Am inregistrat intre 30 si 40 de plangeri, insa mare parte nejustificate”, arata comisarul-sef Mircea Radu.
johnpescar a scris:

Cei care locuiesc la casa particulara si doresc gaze naturale investesc o suma mult mai mare iar nici unul din acestia nu s-au plans pana acum .De ce ?. Pentru ca toti inteleg sa faca o investitie pentru confortul lor in viitor.


La casa daca nu vrei sa te incalzesti cu lemne sau cu carbuni si preferi gazul o faci pentru confortul de a scapa de munca si confortul costa. si aia care locuiesc la casa se plang, mai cauta despre subiectul asta pe Google.SINGURI CARE NU SE PLANG DE COSTUL INCALZIRI CU GAZ SUNT CEI DE LA BLOC CU CENTRALE DE APARTAMENT.
Am avut sedinta ieri in 12.12.2012 si bineinteles ca a iesit scandal pentru ca pe langa faptul ca presedinta si presedinta cenzorilor mint ca cei care s-au debransa sunt in regula fara sa dovedeasca ca indeplinesc toate conditiile ( avizul Coltermului, echilibrarea hidraulica si calculul care le revine pentru coloanele care travereaza apartamentele celor debransati) Nu sunt respectate nici legea Legea 325/2006, si nici recomandarile primarie. Cei debransati au caldura dar nu o platesc si cei din comitet nu numai ca nu au pretentia sa respecte legea dar si ii favorzeaza prin calcularea incorecta a cotei ce le revin celor debransati. 10%din factura este penibil si lipsit de bunsimt pentru ca nu isi platesc nici caldura din baie (blocul nostru nu are prevazut pentru baie calorifere si este incalzit de coloane)
Cum nu am bani sa ma judec cu ei vreau sa intreb daca depun plangere penala pentru cei debransati pentru ca fura caldura si o plangere penala pentru presedinta blocului si pentru presedinta cenzorilor, pentru ca nu respecta legea si nici recomandarea primariei rezolv ceva?
(Daca apartamentele debransate in bloc ar fi legale, dar nu sunt, atunci trebuie sa stiti ca;
Coloanele verticale ce tranziteaza apartamentul, aceste intra la consumul individual, si nu la cotele comune.Si izolarea acestor coloane binenteles ca are relevanta. Coloanele izolate au SET-ul mai mic. Cu cat este izolatia mai buna cu atat scade SEt-ul, deci automat si consumul de caldura.
Consumul de caldura ce-i revine unui proprietar se compune din 2 componente:
- consum de caldura individual - caldura consumata de radiatoarele din apartamente( calorifere si tevile verticale de transport)
- consum de caldura la comun(caldura consumata pentru incalzirea spatiilor comune(de calorifere si conductele de transport)
Debransarea unui proprietar din sistemul centralizat presupune eliminarea caloriferelor din aparatamentul propriu. Insa conductele de transport raman. Deci chiar daca este debransat, el este obligat, conform legii, sa plateasca caldura furnizata de aceste tevi verticale. Practic, prin debransare, se reduce doar costul caldurii consumate de caloriferele eliminate, caldura la comun si caldura consumata de tevile de transport se plateste in continuare.
Si atentie mare, in cazul in care au loc debransari trebuie sa se refaca echilibrarea hidraulica. Altfel riscati sa platiti facturi marite nejustificat.)
Deci eu platesc pe langa pierderi si furturi!!!!
Presedinta mi-a spus ca va cere sa nu am voie sa mai particip la sedinta si ca va face tabel cu locatari care sunt deacord, dupa care m-a intrebat de ce nu pot sa fiu draguta si de ce trebuie sa ma cert ?#-o pai nu sunt destul de draguta ca le platesc caldura celor debransati? Ca daca eu platesc 200 lei cel debransat plateste 20 lei ?
La primavara debransati-va si dumneavoastra si scapati de cosmar.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)