avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Lamuriri privind concedierea unei persoane ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Lamuriri privind concedierea unei persoane insarcinate

am si eu o problema cu care ma confrunt si nu gasesc raspunsurile care sa ma linisteasac.daca ati putea sa ma ajutati in legatura cu locul de munca mai precis lucrez la o sectie de incaltaminte de 11 luni cu contract pe perioada determinata urmand sa mi se expire in august 2012.intrebarea mea este daca angajatorul are dreptul de concediere eu fiind insarcinata in 1 luna si ce as putea face ca sa beneficiez de concediul pt cresterea copilului.va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:59, 29 Noiembrie 2012
Daca durata c.i.m. expira luna viitoare, atunci c.i.m. va inceta de drept, conform art.56 alin.1 lit.i C.mun.
In acest sens, va puteti inscrie in somaj si din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC ... pe perioada celor doua concedii , somajul este suspendat urmand a se relua la terminarea CCC.
da dar pt somaj imi tr acele adev de la servici si nu vrea sa mi le elibereze.ce pot face pana cand intru in prenatal??
Sunt obligati sa va elibereze acea adeverinta ... Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

De asemenea, potrivit Legii nr.76/2002:
art.113 Constituie contravenţie următoarele fapte:
.....
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 116
(1)Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
...

In cazul refuzului angajtorului de a va elibera documentele necesare pentru inscrierea la somaj , puteti sesiza ITM-ul, Inspectia Muncii si/sau ANOFM-ul.

si daca angajatorul dispare si nu-l mai gasesc?na mai chemat oamenii la servici de ieri si zice ca nu poate plati somaj si sa stea salariatii in concediu fara plata pana in sept si atunci daca are de lucru ii cheama.se poate asa ceva tinand cont ca majoritatea salariatilor au contract pana in august 2012?
Angajatorul nu-i poate obliga pe salariati sa intre in CFP ...in cazul in care angajatorul dispare, adeverinta de vechime se poate solicita de la ITM.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alexandra_draghici24 alexandra_draghici24 Buna ziua m-ar interesa sa stiu daca o femeie care are 10 luni lucrate poate intra in concediu medical sau risc maternal daca este insarcinata in 4 luni ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal chirita-alina chirita-alina Buna ziua, De la data de 01.06.2010 voi intra in concediu de risc maternal, pe o perioada de 120 de zile, la recomandarea medicului specialiast si cu aprobare ... (vezi toată discuția)
Cim pe perioada determinata, concediu medical, ccc ccalx ccalx Buna ziua, Am cautat pe forum un subiect similar cu al meu, dar nu am gasit si sper ca ma puteti ajuta. In prezent am un contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)