avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
si eu am o problema asemanatoare legat de cota tva
am fost si am discutat cu constructorul, si nu vrea sa imi factureze cu 5% tva pe motivul ca el isi deduce TVA-ul prin achizitia de materiale de costructii si ca oricum tva-ul pt factura de avans a fost virat la stat si nu il mai poate recupera, si ca daca vreau sa dau acea declaratie ca sa ii ajut pe ei. Mentionez ca m-au trimis la un notar numit de ei sa dau acea declaratie fara sa imi spuna despre ce este vorba.concluzia care am traso eu este ca ei ei vor sa imi factureze un pret mai mare cu TVA 5% mai mic pretul final sa fie tot aceelasi, declaratie pe care eu nu am semnat-o. In acest caz eu ce pot sa fac cum pot sa recuperez acel rest de TVA? pot sa il recuperez de la stat. Contractul de vanzare cumparare autentic urmeasa sa se semneze candva in luna martie. Momentan am o factura de avans si un antecontract.
Buna ziua,

Si eu am fost azi la constructor pentru a discuta posibilitatea aplicarii acestei legi, si eu am achitat deja un avans, mai am de achitat doar un sfert din suma si pentru jumatate din bani mi-au dat deja factura si mi-au explicat ca ei deja au platit cei 19% si ca lor statul cu siguranta nu le va da banii inapoi asa ca e clar ca nici mie nu imi vor da cu TVA de 5% pentru ca pe ei oricumlegea nu ii obliga, se pare ca acel "poate" din lege nu ne ajuta foarte mult pe cei care vrem sa platim mai putin. Pe langa asta, in lege nu se specifica normele de aplicare in cazul in care deja s-a achitat un avans si acesta a fost facturat cu TVA de 19%., deci se pare ca pe firme nu le poate obliga n9meni sa aplice cei 5% si noi va trebui vrand nevrand sa achitam diferenta pana cand apare norma metodologica care sa defineasca exact situatia aceasta cu avansul.
Este cineva care sa ne zica cum se poate proceda? Sau daca noi ca si cumparatori persoane fizice nu ne putem recupera diferenta de TVA de la Finante?
Si inca ceva, de unde stiu eu ca practic aceasta lege ii obliga pe vanzatori sa aplice aceasta cota sau e doar optional? Este doar interpretabil sau e si scris undeva in alta lege?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
edithdumitru, utilizator
Buna ziua,

Foarte util forum-ul, multumesc!
As aprecia daca mi-ati putea confirma aplicabilitatea pt situatia mea:
Sunt beneficiarul unui ap de 2 cam prin ANL la care tocmai a inceput constructia.
Mentionez ca am semnat urmatoarele contracte:
contract de mandat; contract de construire intabulat; contractul de credit ipotecar/contract de ipoteca.

Din cate am inteles TVA-ul redus se aplica si in cazul meu in momentul in care fac receptia apartamentului?

Va multumesc anticipat!
ldragos a scris:
In cazul in care notarul nu face acea incheiere, pot solicita direct de la stat diferenta de 14%?

Notarul va face acea incheiere, deoarece este competenta lui sa certifice fapte (cum e refuzul semnarii sau neprezentarea unei parti). Daca si notarul refuza, cereti o incheiere de respingere, ceva tot trebuie sa va dea :) In orice caz, puteti discuta cu notarul acest aspect in prealabil.

Nu puteti solicita nimic "de la stat", deoarece nu dvs aveti dreptul la deducerea TVA ci vanzatorul.

norna a scris:
Intrebarea mea este daca pot solicita stornarea tva-ului din avans, si in caz ca da, trebuie sa achit si diferenta de pret cauzata de cursul valutar??

Puteti solicita stornarea si da, veti suporta riscul valutar.

xpcatalin a scris:
nu vrea sa imi factureze cu 5% tva pe motivul ca el isi deduce TVA-ul prin achizitia de materiale de costructii si ca oricum tva-ul pt factura de avans a fost virat la stat si nu il mai poate recupera, si ca daca vreau sa dau acea declaratie ca sa ii ajut pe ei

Dumnezeule mare... Am mai spus mai sus ca deducerea functioneaza numai pentru vanzator, lunar, intre TVA incasat si TVA de plata (colectat de la cumparatori) aferente lunii respective. Chiar daca vanzatorul nu mai cumpara nimic si nu mai are de recuperat TVA, el poate cere TVA-ul pe care l-a platit in plus catre stat. Binainteles ca asta e o problema deoarece implica control fiscal, dar asta e problema lui, nu a dvs. La fel vanzatorului nu ii convine ca cei 19% dati ca TVA pe materialele incorporate in casa dvs au fist decontati demult iar acum el deconteaza 5% primit versus 19% platit pe alte bunuri, deci nu ii iese balanta cum ar vrea. Asta insa nu inseamna ca vazantorul are dreptate sau ca diferenta de TVA trebuie sa il imbogateasca. TVA-ul este un venit al statului, iar nu "un ajutor" dat vanzatorului! Am mai spus deja de convocarea la notar si eventual actionarea in judecata - daca nu trebuie musai sa va mutati, parerea mea e ca merita!

edithdumitru a scris:
mi-au explicat ca ei deja au platit cei 19% si ca lor statul cu siguranta nu le va da banii inapoi asa ca e clar ca nici mie nu imi vor da cu TVA de 5% pentru ca pe ei oricumlegea nu ii obliga, se pare ca acel "poate" din lege nu ne ajuta foarte mult pe cei care vrem sa platim mai putin

Legea este obligatorie, chiar daca obligarea asta se poate face numai prin organele abilitate. Nu ezitati sa apelati la protectia consumatorului, daca ati achizitionat ca persoana fizica sunteti consumator si beneficiati de protectia aferenta. Normal ca deja au platit cei 19%, am mai spus ca decontul de TVA se face lunar, asta nu e o scuza!

norna a scris:
Intrebarea mea este daca pot solicita stornarea tva-ului din avans, si in caz ca da, trebuie sa achit si diferenta de pret cauzata de cursul valutar??

Puteti solicita stornarea si da, veti suporta riscul valutar.

Va multumesc pentru raspuns.
Imi puteti explica insa in baza a ce lege trebuie sa suport riscul valutar daca solicit stornarea?
Mentionez ca in precontract e precizat clar ca 40% din valoarea apartamentului se achita la cursul de 3.3 eur, ceea ce s-a si intamplat acum 2 ani.

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)