ldragos a scris:
In cazul in care notarul nu face acea incheiere, pot solicita direct de la stat diferenta de 14%?
Notarul va face acea incheiere, deoarece este competenta lui sa certifice fapte (cum e refuzul semnarii sau neprezentarea unei parti). Daca si notarul refuza, cereti o incheiere de respingere, ceva tot trebuie sa va dea :) In orice caz, puteti discuta cu notarul acest aspect in prealabil.
Nu puteti solicita nimic "de la stat", deoarece nu dvs aveti dreptul la deducerea TVA ci vanzatorul.
norna a scris:
Intrebarea mea este daca pot solicita stornarea tva-ului din avans, si in caz ca da, trebuie sa achit si diferenta de pret cauzata de cursul valutar??
Puteti solicita stornarea si da, veti suporta riscul valutar.
xpcatalin a scris:
nu vrea sa imi factureze cu 5% tva pe motivul ca el isi deduce TVA-ul prin achizitia de materiale de costructii si ca oricum tva-ul pt factura de avans a fost virat la stat si nu il mai poate recupera, si ca daca vreau sa dau acea declaratie ca sa ii ajut pe ei
Dumnezeule mare... Am mai spus mai sus ca deducerea functioneaza numai pentru vanzator, lunar, intre TVA incasat si TVA de plata (colectat de la cumparatori) aferente lunii respective. Chiar daca vanzatorul nu mai cumpara nimic si nu mai are de recuperat TVA, el poate cere TVA-ul pe care l-a platit in plus catre stat. Binainteles ca asta e o problema deoarece implica control fiscal, dar asta e problema lui, nu a dvs. La fel vanzatorului nu ii convine ca cei 19% dati ca TVA pe materialele incorporate in casa dvs au fist decontati demult iar acum el deconteaza 5% primit versus 19% platit pe alte bunuri, deci nu ii iese balanta cum ar vrea. Asta insa nu inseamna ca vazantorul are dreptate sau ca diferenta de TVA trebuie sa il imbogateasca. TVA-ul este un venit al statului, iar nu "un ajutor" dat vanzatorului! Am mai spus deja de convocarea la notar si eventual actionarea in judecata - daca nu trebuie musai sa va mutati, parerea mea e ca merita!
edithdumitru a scris:
mi-au explicat ca ei deja au platit cei 19% si ca lor statul cu siguranta nu le va da banii inapoi asa ca e clar ca nici mie nu imi vor da cu TVA de 5% pentru ca pe ei oricumlegea nu ii obliga, se pare ca acel "poate" din lege nu ne ajuta foarte mult pe cei care vrem sa platim mai putin
Legea este obligatorie, chiar daca obligarea asta se poate face numai prin organele abilitate. Nu ezitati sa apelati la protectia consumatorului, daca ati achizitionat ca persoana fizica sunteti consumator si beneficiati de protectia aferenta. Normal ca deja au platit cei 19%, am mai spus ca decontul de TVA se face lunar, asta nu e o scuza!