avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conectare fara acord la conducta de gaz
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conectare fara acord la conducta de gaz

Buna ziua! Vecinul de etaj si-a montat centrala termica de apartament. Nu s-a conectat direct la conducta comuna de gaz de pe casa scarii, a preferat sa se "intepe" in teava mea de gaz care duce la conducta comuna, evident fara sa-mi ceara acordul sau sa-mi plateasca. Vreau sa-l deconectez de la teava mea de gaz deoarece este un nesimtit. Va rog sa-mi precizati cum sa procedez. Multumesc anticipat.
@adriantot,
Daca acest vecin se bransa "cu un metru mai la stanga, adica in coloana verticala," ar fi trebuit sa plateasca o suma celorlati utilizatori ai coloanei verticale de gaz, printre care si mie. Dar el ales varianta hoteasca sa se "intepe" nu in conducta principala ci in teava mea care e deja conectata la conducta verticala. In acest caz ar fi trebuit sa-mi plateasca doar mie suma cu care am contribuit la plata conductei verticale si dreptul ca-l las sa se branseze la teava mea. Ori, el nu a platit nimic nimanui. Planul de instalare este legal. Doar ca nu are acordul meu de a se conecta la teava mea de gaz. Asta e tot.
Teava este proprietatea mea si eu decid ce intrebuintare ii dau pentru a imi servi propriilor interese iar nu ale altora. Tot ce vreau este sa se desprinda de teava mea. Nu vad cine sau ce m-ar impiedica.

PS: Vecinul ar fi avut nevoie doar de semnatura/acordul meu in scris pentru planul de bransare la gaz. Presupun ca s-a semnat in locul meu si totul a fost ok. ... pana acum.
Daca s-ar fi conectat "coloana verticala" ar fi avut nevoie de semnaturile celorlalti deja conectati si evident sa plateasca fiecaruia o suma de bani. Dar hotul de vecin a zis ca el e mai smecher si se inteapa intr-o teava care aprtine doar unui locatar si nu in teava comuna, ca sa nu plateasca celor multi. Evident ca nici mie nu mi-a platit, ca el e destept si ceilalti prosti.

@johnpescar,
Domnule, banuiesti gresit. Probabil ca dvs ati fi/ sau deja ati procedat astfel dupa cum ne relatati mai sus. Aici nu este vorba despre cum am procedat eu, ci despre cum a procedat altul. Sunteti in afara topicului deschis si va astept cu sugestii legale iar nu supozitii si ce va imaginati dvs ca am facut eu. Pentru placerea dvs am sa va relatez situatia mea in cateva cuvinte. Eu sunt conectat la teava pricipala de gaz. Impreuna cu inca 2 vecini in 2002 am contribuit sa montarea acelei conducte de gaz verticale. A ramas ca urmatorii care se vor conecta la gaz sa plateasca partea lor la ceilalti care deja au cotizat la aceasta conducta verticala de gaz. Acum vine un "destept" si se conecteaza la gaz. Are toate actele in regula. Doar ca el e hot si nu se conecteaza in conducta principala pentru a nu plati partea lui de contribuitie celorlati care au cumparat/montat conducta pe cheltuiala lor. El se inteapa in teava altuia care e deja conectat. Ceilalti nu pot sa-i ceara bani deoarece el nu e conectat la conducta verticala. Doar ca lacomia e mare si hotul e multumit doar daca nu plateste deloc, adica ma lasa cu ochii in soare dar imi foloseste teava de gaz.

Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
Adriantot, moderator
arakys a scris:

Are toate actele in regula. Doar ca el e hot si nu se conecteaza in conducta principala pentru a nu plati partea lui de contribuitie celorlati care au cumparat/montat conducta pe cheltuiala lor. El se inteapa in teava altuia care e deja conectat. Ceilalti nu pot sa-i ceara bani deoarece el nu e conectat la conducta verticala.

Este o interpretare putin gresita. Nu poate avea acte in regula daca nu are acceptul proprietarului coloanei. Prin coloana se intelege nu numai o bucata de teava, ci intreaga instalatie ce vine de la intrarea in bloc pana la ultimul etaj, incluzand si distribuitorul pe care dumneavoastra, primii proprietari l-ati platit si instalat. Aceasta instalatie cuprinde in ea nu numai coloana fizica, bucata de metal, ci si avizele, aprobarile, proiectul...
Asa ca indiferent de ce bucatica de teava ar vrea cineva sa se lege, sa se intepe, trebuie sa aiba acordul celor care au realizat instalatia.
Dumnaevoastra si toti ceilalti puteti sa-i cereti bani, aveti tot dreptul pentru ca acea bucatica de teava care spuneti ca ar fi a dumneavoastra personal, nu putea sa existe fara existenta intregii instalatii pe care-ati realizat-o impreuna cu primii vecini.

Acum pentru a va lamuri si a vedea cine, care din vecini ia dat acordul (este posibil ca dv sa nu stiti ca un alt vecin ia dat acordul scris), faceti o sesizare la furnizorul de gaz. Noi am trecut printr-o situatie asemanatoare cand la sesizarea unui vecin, furnizorul a trimis un raspuns acestuia si acelasi raspuns catre asociatie. Cei din conducerea asociatiei nu stiau ca un proprietar reclamase bransarea "ilegala" a altuia dar primind raspunsul de la furnizor asa s-a aflat si s-a lamurit totul.
Furnizorul a explicat cu punct si virgula ca acel proprietar a primit acceptul de bransare de la proprietarul instalatiei (asociatia de proprietari), ca bransarea vecinului s-a facut conform legislatiei, pe baza aprobarilor, a proiectului nr..., vizat, aprobat...
Asa va lamuriti ce-i cu instalatia vecinului dumneavoastra si actionati apoi in consecinta avand si-un document de la furnizor.
Va multumesc tuturor pentru timpul si rabdarea acordata.
Vreau sa subliniez ca toti care s-au conectat dupa mine, si-au platit partea lor atat mie, cat si celor cu care am cumparat lucrarea pentru teava verticala de gaz. Acum acest vecin nu a platit nici unui locatar. Revin la ce am mai spus, pe teava mea prin care sunt conectat la gaz, nimeni inafara de mine nu poate dispune in a o utiliza decat cu acordul meu in scris. Acest drept de proprietate imi este sustinut de lege.
Acest subiect il voi discuta si cu administratorul de asociatie si am va va comunic cum sta treaba "in teren"
PS: Proprietarii ai coloanei sunt toti locatarii care s-au conectat in timp, fiecare achitand celorlalti partea sa baneasca. In cazul in care acest vecin are acordul celorlalti si nu al meu (e evident ca nu-l are si nici nu-l va avea) nu cred ca ar mai fi bransat legal, altfel care ar mai fi rostul semnaturilor. Pe bucata mea de teava care vine de la teava verticala si intra in centrala mea termica, eu sunt stapan. Cine vrea sa se intepe o poate face legal, lipindu-se cum au facut toti (mai putin unul) la teava verticala. Asociatia de locatari nu mi-a platit nimic in legatura cu instalatia de gaz asa ca nu are ce hotari. Fiecare e stapan in ograda lui nu a altuia.

O zi buna tuturor!

Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
arakys, utilizator
Eu cand am cautat vecinii pentru a plati cota parte proprietate la teava comuna , unii dintre ei, dupa ce au vazut cati bani trebuie sa primeasca, i-a umflat rasul si nu au mai primit nici un leu. Mi-au urat : succes vecine ! .

Acuma stau si ma gandesc , oare cat poate sa coste 1 m de teava de esti asa vehement ?.:O

Nu inteleg de ce impingeti topicul in alta directie. Daca dvs acceptati ca vecinii sa va foloseasca bunul fara sa contribuie financiar, asta nu inseamna ca trebuie incurajat si tolerat furtul, minciuna, ignoranta. Si pentru un leu al meu, daca mi s-a furat, datoria mea este sa incerc a il recupera deoarece e munca mea, e bunul meu. Pentru hoti exista legi, de ce sa nu cerem aplicarea lor? In cazul meu nu mai tine de bani, e de principiu. La hotie si ilegalitate se raspunde cu corectitudine si lege.

Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Bransarea la teava de gaze tyna72 tyna72 Sunt o locatara a unui bloc din bucuresti unde se va face vestita mansardare.Apartamentul este pe numele socrului si l-a cumparat avea si centrala de ... (vezi toată discuția)
Aprobare intepare teava gaz Dolila Dolila Din punct de vedere legal cine are voie sa dea aprobare pentru inteparea in teava de gaz de pe casa scarii?Primul care a pus gaz sau poate oricine care-i ... (vezi toată discuția)
Alimentare cu apa rece lemia50 lemia50 Buna seara.As vrea sa intreb urmatoarele: 1 . Teava de alimentare cu apa rece a unui apartament(ma refer la segmentul cuprins intre conducta verticala si ... (vezi toată discuția)