avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Predarea permisului dupa pierderea actiunii in instanta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Predarea permisului dupa pierderea actiunii in instanta

Buna ziua,

In urma depasirii vitezei legale, s-a dispus suspendarea permisului de conducere pentru 3 luni. Procesul verbal a fost contestat in instanta, iar procesul s-a pierdut (termenul a fost la sfarsitul lui aprilie). Problema este urmatoarea: stiu ca trebuie predat permisul in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii instantei, insa nici pana acum nu am primit nimic acasa (decizia data in dosar am aflat-o de pe net, pe portalul instantelor de judecata). Ce sa fac? Sa astept in continuare sa vina hotararea acasa sau sa ma duc direct la Udriste si sa predau permisul din proprie initiativa? Se poate considera comunicare publicarea solutiei in dosar pe internet, desi eu nu am primit nimic scris acasa?
Sincer, m-as duce sa predau permisul ca sa scap de grija, sa treaca luna dupa care pot cere reexaminarea si poate rezolv situatia, nu sa stau sa astept o comunicare care poate sa vina dupa jumatate de an...voi ce credeti?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:03, 10 Septembrie 2019
experienta propire (azi):trebuie cerut de la judecatorie copie dupa minuta sedintei , cu timbre fiscale, etc si cu aceasta impreuna cu permisul se depune la poliite, in termen de 15 zile de la pronuntare.Judecatoria nu cominica din oficiu nicio sentinta definitiva, ( cea ce scrie si pe dovada de restituire a permisului), deci este in interesul dvs. sa va interesati si sa depuneti cele de mai sus in termen de 15 zile, altfel va prelungeste cu inca 30 de zile dreptul de a conduce
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
bando, utilizator
offtopic:
Ma mira continuu pretentiile functionarilor de pe te miri unde, de genul: politia nu imi primeste permisul suspendat de ei, chiar daca ma duc frumusel - ghicel cu el la ghiseu,
pentru ca au pretentia (nereglementata pe vreundeva, deci abuziva), ca, pe langa permisul pe care il duc singur, ca boul, de buna voie, sa le mai duc si o copie a hotarararii irevocabile, pronuntata in procesul in care si Politia a fost parte (parat, intimat etc.), ca si mine.
Cum nici eu, nici politia, nu avem hot. irevocabila, Politia decide (fara baza legala), ca eu trebuie sa depun efortul birocratic de a umbla dupa nenorocita aia de hartie, stampilata si supra stampilata, pe la cel putin 3 ghisee (depus cerere, platit taxa, ridicat cerere).
Repet: ca sa le duc o irevocabila idintr-un proces in care Politia a fost parte!
Adicastelea sa am eu grija sa imi aplic singur pedeapsa, si sa mai aduc si ... glontul de-acasa, si bani pentru femeia de serviciu care va spala dupa executia mea? HA!

Nota bene: textele de lege bold-uite si subliniate pe aci, vorbesc numai de obligatia contravenientului sa duca permisul in termenul x... Nu de obligatia sa prezinte hot. jud., copie dupa p-v, chitante, buletinul de analize medicale, cuponul de pensie al soacra-si, lista de locatari etc.
In lipsa de text de lege, solicitarea hot. irevocabile este o ... bazaconie.

In plus, politia mai e si destul de ... riguroasa incat sa imi refuze in scris permisul pe care l-am prezentat in termen, pentru ca vrea irevocabila adusa de mine.
Chiar nimeni in afara de dl. av. Gazdovici nu sesizeaza ca astia isi bat joc de noi pe banii, timpul, nervii si viata noastra?
Chiar nimeni nu vede ca un refuz scris al politiei de a primi permisul in lipsa irevocabilei furnizata de contarvenient, este in favoarea soferului si il scuteste de orice obligatii?
Ca de fapt contravenientul are astfel dovada cea mai clara ca s-a prezentat in termen cu permisul?

Mai rau decat pretentiile functionaresti abuzive, ma surprind profesionistii dreptului care recomanda conformism si atitudine umila fata de pretentii absurde, in contradictoriu cu un coleg care a gasit, cu adevarat, solutia juridic corecta.
Poate daca macar unii dintre noi am repeta scenariul lui u.b.i.k., Politia si-ar da seama de abuzul si absurdul situatiei, si ar lua cel putin masura sa ... isi puna juristii sa isi obtina fiecare irevocabila din propriile cauze. Ar fi de fapt atat de usor ....

Nu zic sa facem toti asta, admit ca in multe situatii conformarea la cerinta abuziva a autoritatii este calea mai usoara pentru toata lumea. Dar macar nu mai aparati dvs., profesionistii dreptului, abuzurile functionaresti ca si cum ar fi legale.

p.s. off - off - topic Speta mea : in 2 randuri, autoritatea a trecut la executarea silita a unor p.v. aflate in litigiu, si ulterior anulate in instanta. Structura de executare silita a motivat ca structura juridica din aceeasi autoritate publica nu i-a informat ca exista pe rol o contestatie, si mi-a cerut mie certificat de grefa. Ba unii dintre ei nu au anulat actele de executare silita, si nu mi-au sters creanta in litigiu din certificatele fiscale. Nici dupa ce am castigat litigiul. Desigur, ca sa procedeze la stergerea creantei (abuziv notata din capul locului), vor ... ati ghicit: irevocabila adusa de mine (fusera toti parte in proces)
Sunt jurist, nu mi-ar fi greu sa obtin o irevocabila. Dar ... costa. Ori clientul nu vrea sa imi dea bani pentru asta. Eu nu donez timpul meu pentru ca armatei de juristi de la primarie / ANAF, ii e lene sa-si ia irevocabilele. Mie si clientului nu ne este necesara irevocabila.
Deocamdata creanta aia nu incurca pe nimeni. Cand ne-o incurca, om vedea cine e vinovat de abuz in serviciu si care sunt daunele pe care le vom suferi ca s-a executat o creanta in contra dispozitiilor legale. Clientul mi-a spus clar: platim obtinerea irevocabilei numai pentru un litigiu in care sa ne recuperam aceasta cheltuiala (cu obtinerea irevocabilei).
Va marturisesc ca acum regret ca, la inceput, dupa somatie, nu am facut contestatie la executarea silita. Ar fi fost castigata de pe masa, chiar daca debitul era mai mic decat cheltuielile de jduecata. M-ar fi scutit de multe explicatii si timp pierdut in viitor, mai ales ca situatia s-a repetat. Daca mi se mai intampla, am sa o contest - pentru asta sunt dispus sa donez timp.
In ciuda recomandarii functionarilor: "Pai nu-i mai simplu sa ne aduceti certificatul de grefa / decizia irevocabila". Niciodata nu e mai simplu.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
smeagull, utilizator
Dle Smeagull ,personal mi se pare normal sa sfatuiesc utilizatorii cum sa-si rezolve problemele legal respecatand reglementarile in vigoare pentru a evita problemele ulterioare si nu ar trebui sa fiti asa uimit. Avand in vedere cazul de fata,nu as putea sa sfatuiesc pe cineva,sa nu duca hotararea irevocabila in termenul de 15 zile prevazut de lege doar de dragul unei dispute cu politia si de a nu se umili asa cum afirmati dvstra,in schimb el este liber sa procedeze cum crede de cuviinta.Referitor la aprecieri asupra altor persoane ar trebuii sa va abtineti si sa comentati sau sa dati un sfat doar in legatura cu subiectul dezbatut.
Dar ar trebuii totusi sa intelegeti ca pe langa drepturi cum este acela de a formula o contestatie impotriva PV, moment in care se suspenda executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti,care poate avea o baza reala sau poate fi facuta efectiv pentru a amana sanctiunea aplicata,contravenientul trebuie sa aibe si obligatii,una dintre ele fiind sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului.
@smeagull


Nu intentionam sa intervin aici, insa mesajul dvs. m-a uimit din cale afara. Intai va rog sa imi permiteti sa ma exclud din randul "profesionistilor dreptului" si apoi sa ma includ in randul persoanelor care, intr-o societate in care anormalul este considerat normal, refuza sa accepte aceasta stare de lucruri. In opinia mea, legile trebuie respectate si punct.

Sa reiau, pe scurt argumentele prezentate mai sus si pornesc cu ceva ce nu aveti cum contesta, sper: in Romania legea se prezuma a fi cunoscuta. De la intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010, art. 118 din OUG nr. 195/2002 a fost modificat in sensul ca persoana care pierde o plangere contraventionala este obligata ca, in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii, sa predea permisul la politie. Prin urmare, discutam despre o obligatie legala.

Cum afla persoana ce hotarare a pronuntat instanta? Urmarind desfasurarea si finalizarea procesului, asa cum dispune art. 129 teza I Cod procedura civila. Pentru ca, nu-i asa, in cadrul oricarui proces civil partile trebuie sa isi desfasoare activitatea procesuala in limitele drepturilor procedurare conferite de lege si cu respectarea indatoririlor procesuale impuse de aceasta. Una dintre indatoririle procesuale ale partilor este sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului.

Persoanele care inteleg sa isi indeplineasca obligatiile legale afla in termen de 15 zile care este solutia pronuntata de instanta si depun permisul la politie, insotit de un certificat de grefa care atesta solutia.


smeagull a scris:
Nota bene: textele de lege bold-uite si subliniate pe aci, vorbesc numai de obligatia contravenientului sa duca permisul in termenul x... Nu de obligatia sa prezinte hot. jud.,(...)
In lipsa de text de lege, solicitarea hot. irevocabile este o ... bazaconie.

Nimeni nu doreste hotararea irevocabila de la dvs. intrucat ea nu poate fi redactata intr-un termen de 15 zile. Pe de alta parte, legiuitorul nu putea sa prevada asa ceva in textul actului normativ intrucat ar fi insemnat sa porneasca de la prezumtia ca toate persoanele acestei tari intentioneaza sa incalce dispozitiile legale (adica, in speta, sa nu predea permisul in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti).

Imi pare rau, insa pe scurt dvs. spuneti asa: ca este in regula ca cetatenii acestei tari sa nu respecte dispozitiile legale aratate mai sus si, dupa ce a trecut termenul de 15 zile prevazut la art. 118 din OUG nr. 195/2002, sa spuna "nu mai predau nimic la politie pentru ca nu ma obliga nicio dispozitie legala sa duc si copia hotararii irevocabile". Asta este o atitudine inacceptabila pentru ca este atitudinea nu respect legea pentru ca nu am chef sa o respect.

Va cunosc si va respect activitatea pe forum. Din pacate, mesajul dvs. nu ofera o solutie juridica ba, dimpotriva, nu are nimic in comun cu prevederile legale in vigoare. Daca aveti o solutie pe care o puteti argumenta legal, o voi citi cu cea mai mare placere si atentie. Daca nu, nu. Inteleg ca aveti probleme cu unii functionari ai unei institutii, insa nu este permis sa le spunem utilizatorilor acestui forum ca nu trebuie sa isi respecte obligatiile impuse de lege.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Confirm faptul ca Brigada de Politie Rutiera primeste permisul de conducere insotit de certificatul de grefa.

Alte discuții în legătură

Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)