avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Pot scapa de un credit ipotecar neperformant dand ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Pot scapa de un credit ipotecar neperformant dand bancii imobilul?

Buna ziua, am o situatie extrem de complicata. As aprecia un raspuns competent. Pe scurt: am un credit ipotecar in franci, suma totala de rambursat ar fi cam de 60000 franci. Am divortat de curand, si nu imi mai pot permite aceasta rata imensa, nici eu, nici fosta sotie, care a reusit sa isi ia un nou apartament. Apartamentul ipotecat cu ipoteca de gradul 2 in favoarea bancii, nu valoreaza la ora actuala mai mult de 50000 de franci. Intrebarea este daca nu mai platesc, si urmeaza executarea silita si scoaterea la licitatie cu o suma mult mai mica decat 50000 franci, voi fi obligat sa platesc in rate acea diferenta pana la credit?
In cat timp se va opri aceasta urmarire?
Dureaza toata viata?
Sau este o perioada de prescriere ca la amenzi?
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 13:07, 1 Iunie 2012

: In cat timp se prescrie aceasta urmarire din partea bancii in scopul recuperarii diferentei de datorie?
mai exact, daca nu mai platesc, cat timp voi fi hartuit de banca?

Ajuns la executare silita , se va ocupa executorul judecatoresc mai departe si va urmari venituri / alte bunuri ale datornicilor pana la recuperarea sumei ce o datorati.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
gi-jane2, moderator
Mediator_Bacau a scris:

Exista o singura solutie eficienta. Prin intermediul unui Birou de Mediere,

:D:O oauuu! Pe bune! De cand e obligata banca sa accepte invitatia la mediere? Vor zambi si vor aseza invitatia pe acelasi raft cu hartia igienica.
Sa fim seriosi. Domnul cere solutii, nu metode ca altii sa castige onorarii pe nedrept.

Domnule, daca de sotie ati putut divorta, fara sa va indeppliniti obligatiile conjugale pana la capat sau poate tocmai din cauza asta ( Glumesc!!!) , de Banca nu aveti cum.
Dvs. ati ales apartamentul, ati negociat pretul, etc. Banca va dat o suma de bani. Obligatia dvs fata de banca e sa restituiti imprumutul si dobanda contractuala.

O solutie ar fi sa incercati sa va intelegeti cu banca. Sunt banci care au redus la jumatate ratele la creditele in franci, si banci care sunt obligate in Instanta sa restituie tot comisionul de risc incasat ilegal.

Daca veti gasi un sfatuitor bun, puteti incerca o actiune impotriva bancii pt anularea comisionului de risc si restituirea celui incasat ilegal. Asa poate obtineti o rata pe care sa vi-o permiteti.

Ps. apartamentul fostei sotii, poate fi executat silit de catre banca ptr recuperarea creditului.

Poate o convingeti sa va ajute cu un onorariu pt un avocat destept. :) Sau sa platiti un consilier care sa va faca o actiune imbatabila cu care sa reusiti in instanta.
Va previn ca astfel de procese dureaza un an doi, depinde din ce oras sunteti dvs.
O solutie ar fi sa incercati sa va intelegeti cu banca. Sunt banci care au redus la jumatate ratele la creditele in franci, si banci care sunt obligate in Instanta sa restituie tot comisionul de risc incasat ilegal.

e interesant ce spuneti. problema e ca banca ne-a acordat acea reducere la aproape jumatate a ratei timp de 2 ani. Anul trecut a oprit aceasta reducere. Deocamdata banca nu stie oficial de divortul meu. Eu platesc constiincios ratele (cu eforturi mari) si nu am avut intarzieri mai mari de 10-15 zile.
Iar cei de la banca au fost foarte obtuzi legat de problema mea.
As vrea o solutie care sa ma poate amana macar pana o sa ajunga apartamentul la o valoare apropiata de creditul de rambursat

Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
raduandrei_75, utilizator
Jocandi Causa a scris:

Domnul cere solutii, nu metode ca altii sa castige onorarii pe nedrept.

O solutie ar fi sa incercati sa va intelegeti cu banca.

Sa inteleg ca dumneavoastra considerati onorariul mediatorului ca fiind nedrept? In ce sens nedrept?

Solutia propusa de dumneavoastra de a se intelege cu banca, fara ajutorul unei persoane specializate, va fi incununata de succes iar cu ajutorul unei persoane specializate va fi sortita esecului? Care ar fi logica?

Onorariul mediatorului se plateste numai in cazul in care banca accepta participarea la procedura medierii, caz in care este sigura disponibilitatea bancii de a-i veni in sprijin clientului.
In cazul cand banca va refuza procedura medierii se va incheia un proces verbal in care se va specifica faptul ca desi clientul si-a demonstrat buna credinta prin incercarea solutionarii amiabile a acestei situatii, banca s refuzat solutionarea pe cale amiabila. Juristii stiu cum sa foloseasca acest proces verbal ca proba in instanta.
Codul de procedura civila stipuleaza la Art. 720indice 1 alin. (1) În procesele şi cererile dintre profesionişti evaluabile în bani şi derivate din raporturi contractuale, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directă cu cealaltă parte.
Dle. Raduandrei ei nu v-au dat nicio reducere a ratei, ati platit doar dobanda, ceea ce a fost in avantajul exclusiv al bancii care incaseaza si mai multi bani reprezentand dobanda, deoarece se prelungeste durata creditului. practic vi s-a acordat o perioada de gratie, a inghetat principalul creditului si ati platit dobanda.

Eu vorbesc efectiv de injumatatirea ratei de credit.

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar in franci elvetieni alissab alissab Buna ziua ! In iunie 2007 am luat un credit ipotecar in franci elvetieni pe 35 ani,ipotecand apartamentul pe care l-am cumparat.Am luat 65450 CHF, avand ... (vezi toată discuția)
Mediere cu banca liveomars liveomars Buna ziua, Am un credit ipotecar,sotia este coplatitor,a intrat in somaj,am informat banca ca suntem in imposibilitate de plata, sotia a terminat somajul,nu ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar viorelh viorelh Buna ziua, Am contractat un credit ipotecar in 2007 cu termen final, 24 ani in CHF ( super oferta la banci in acea perioada), care in timp s-a dovedit a fi ... (vezi toată discuția)