avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune?

Buna ziua! Sunt tatal unei fetite nascute in 18 august 2006, care este rezultatul relatiei dintre mine (SC) si LC. (Cum relatia in cauza nu este casatorie, banuiesc ca se numeste concubinaj, niciunul dintre noi nefiind casatorit). La data nasterii fetitei, LC locuia - ca si acum, de altfel - cu un alt barbat (AV) cu care nu era casatorita. Initial, cei doi - LC si AV - au trecut copilul pe numele lui AV, impiedicindu-ma sa recunosc paternitatea. Ulterior, am convins-o pe mama si impreuna cu ea am initiat o actiune in contestarea recunoasterii de paternitate. Actiunea a fost admisa si Judecatoria a dat o hotarire care a devenit definitiva si irevocabila in 5 mai 2007 prin care "dispune inlaturarea, cu efect retroactiv, a filiatiei pe linie paterna a minorei..." si "modificarea mentiunilor inscrise in actul de nastere al minorei...".

Dupa nasterea fetitei, AV s-a prezentat la locul de munca cu certificatul de nastere si a declarat ca are un copil in intretinere, drept pentru care a cerut si a obtinut reducerea impozitelor platite catre stat. Desi, incepind cu 2008, AV nu a mai declarat ca are fetita in intretinere, el nu a anuntat niciodata la locul de munca faptul ca nu este tatal ei, nici macar din momentul in care hotarirea judecatoreasca a devenit definitiva si irevocabila. (Mentionez ca la prima infatisare in instanta, la 25 ianuarie 2007, AV, in calitate de pirit, s-a declarat de acord cu admiterea actiunii si si-a mentinut acordul pe toata durata procesului).

Acum, din moment ce hotarirea instantei a fost de a inlatura, cu efect retroactiv, filiatia fetitei mele fata de AV, banuiesc ca AV avea obligatia de a anunta acest lucru la locul de munca si de a returna toate sumele de bani primite din partea angajatorului ca scutiri de impozit in calitate de tata al fetei. Daca am dreptate, si dat fiind ca AV nu a anuntat la locul de munca situatia reala a fetei mele nici in ziua de azi, nu inseamna asta ca AV se face vinovat de inselaciune? Asta este intrebarea mea.

...Si, cu scuzele de rigoare, mai am o intrebare suplimentara. Fata mea locuieste impreuna cu LC si AV intr-un apartament care este proprietatea mamei lui AV. Avea - sau are - AV (sau LC, sau amindoi) obligatia de a anunta proprietarul apartamentului despre faptul ca AV nu este tatal fetei mele pentru a-i cere acordul ca fata mea sa locuiasca in apartamentul respectiv? (Va pun aceasta intrebare pentru ca nici AV nici LC nu au anuntat pina acum proprietarul apartamentului in care locuiesc cei doi ca AV nu este tatal fetei mele).

Va multumesc pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc.
Cel mai recent răspuns: sorincu , utilizator 02:05, 2 Ianuarie 2009
trope_doi a scris:

Scuzati-ma pt orice vi s-ar fi parut nepolitete! Nu am facut decat sa exprim ce se intelege din mesajele dv – dar imi cer scuze. CORECT: nu trebuie sa-mi dau cu parerea...


Va multumesc frumos pentru scuze! Le accept in intregime - si sper ca nici eu sa nu fi intrecut masura in observatii.
trope_doi a scris:

Si nu are niciun rost sa ceara aprobare expresa de la mama lui ca poate locui acolo si fetita dv.


Eu banuiesc ca, pentru ca o persoana sa-si poata stabili domiciliul sau resedinta intr-o locuinta care nu este proprietatea sa, are nevoie de acordul proprietarului - de o declaratie de luare in spatiu.

Cum nici AV nici LC nu sunt proprietarii apartamentului in care locuiesc, trebuie ca proprietarul sa dea o declaratie de luare in spatiu a fetitei mele. Prin urmare, cred ca si AV si LC au nevoie de aprobarea mamei lui AV (proprietara apartamentului).
Din moment ce locuiesc acolo se presupune ca au aprobarea tacita, daca nu chiar expresa, a mamei lui AV, care este proprietara apartamentului...
E probabil ca AV si LC au "flotant” pe C.I (si locuiesc acolo legal), iar fetita locuieste cu mama...
trope_doi a scris:

E probabil ca AV si LC au "flotant” pe C.I (si locuiesc acolo legal), iar fetita locuieste cu mama...


In cazul lui AV, lucrurile sunt simple. La 14 ani, mama lui i-a facut buletin indicindu-i domiciliul la adresa respectiva. Dupa pensionare, doamna respectiva s-a mutat undeva la tara cu sotul ei si l-a lasat pe AV sa locuiasca in apartament.

In cazul lui LC, desi ea locuieste de vreo 12 ani impreuna cu AV, adresa ei de domiciliu este in alta parte si nu si-a facut niciodata "flotant" pe adresa apartamentului in care locuieste AV (printre altele, pentru ca mama lui AV n-a fost niciodata de acord ca ea sa aiba vreun titlu locativ asupra acelui apartament :D). Chiar si acum, cind cei doi s-au casatorit, LC tot nu are mentionata pe buletin noua resedinta - deh, iubirea soacrelor pentru nurori :D.

In ce o priveste pe fata mea, cum ea e o alta persoana, diferita de AV, de LC sau de mine, banuiesc ca ii trebuia o declaratie de primire in spatiu pentru a putea locui legal in apartamentul respectiv. In orice caz, chiar si acordul tacit (desi nu inteleg foarte bine valoarea lui legala) banuiesc ca trebuie dat tot in cunostinta de cauza.
Sa o spun altfel: AV are domiciliul la adresa respectiva si e casatorit cu LC – deci, LC locuieste alaturi de sot (fie ca vrea mama lui AV, fie ca nu vrea). Fetita dv este si a mamei sale, si locuieste acolo alaturi de mama ei, alaturi de barbatul care a ales sa o creasca si alaturi de sora vitrega... Daca mama lui AV permite nurorii (mai de voie, mai ca asa vrea fiul) ca LC sa locuiasca acolo este de acord, implicit, si ca fetita dv sa locuiasca acolo, fara o declaratie expresa de primire in spatiu (copilul are numai 2 ani).
Sunteti sigur ca, dupa casatorie, LC nu are domiciliul stabilit la adresa sotului? Schimband numele prin casatorie a trebuit sa schimbe si actul de identitate si, pt aceasta, avea nevoie de un act care sa dovedeasca adresa de domiciliu... Faptul ca LC e sotia lui AV cam "elimina” acceptul proprietarului ca aceasta sa locuiasca acolo (cu, sau fara forme legale)... Acum, depinde si cat isi iubeste mama fiul... Ar putea sa ii ceara sa plece impreuna cu familia, dar e putin probabil sa se intample.
Daca LC nu are adresa aceea trecuta in C.I. in urma unei reclamatii ar putea primi (mai intai) avertisment, si sa i se ceara sa schimbe actul de identitate...

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii Elena Lidiana Elena Lidiana sun casatorita cu alt cineva dar de 2 ani sunt impreuna cu actualul meu prieten, acum sunt insarcinata si el vrea ca copilul sa poarte numele lui cum putem ... (vezi toată discuția)
Nume minor DanielNitoi DanielNitoi Buna ziua Va rog o informatie . Am o fetita dintr o relatie extraconjugala , la momentul nasterii fetitei ambii parinti fiind casatoriti cu alti parteneri ( ... (vezi toată discuția)