avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionarii angajati!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionarii angajati!

As dori sa stiu ma multe despre decizia Guvernului privind oblgarea pensionarilor in a alege pensia sau contractul de munca, neputand sa le cumuleze, vorbind de cei care sunt angajati intr-o instiutie publica. De exemplu mama mea este pensionara cu limita de varsta, si este si salariata intr/o unitate de invatamant ca si personal auxiiar de 2 luni. Ce se va intampla acum cu situatia ei?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 6 Ianuarie 2009
· Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor de stat şi de serviciu - Actul normativ interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. “Nimeni nu mai poate beneficia şi de pensie şi de salariu de la stat. Se poate cumula pensia cu un salariu în domeniul privat”, a precizat primul-ministru, Emil Boc. De asemenea, Ordonanţa de Urgenţă stabileşte că persoanele care au primit plăţi compensatorii, cu ocazia pensionării, vor fi obligate să le returneze în cazul în care se reangajează în sistemul public. “Este vorba în special de persoanele care au lucrat în domeniul apărării, internelor, justiţiei – persoane care, cu ocazia pensionării, au primit sume foarte consistente, uneori de ordinul miliardelor de lei vechi”, a afirmat şeful Executivului.


Pensionari " de stat" nu sunt exclusiv bugetarii ci toti pensionarii care au platit CAS primesc " pensie de stat" Faptul ca ministrul a subliniat ca vizeza in special pensionarii care au lucrat în domeniul apărării, internelor, justiţie nu rezulta ca doar lor li se va aplica ordonanta.
Si dor cei care se reangajeaza vor returna acele salarii compensatorii.
Este vorba despre OUG 230/2008, publicata in M.Of.nr4 din 5 ianuarie . Persoana in cauza ori renunta la pensie si ramane incadrata in institutie, ori ii inceteaza contractul de munca . Poate cumula pensia cu salariul numai in sectorul privat .
Ordonanta 230/2008 privind modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public,pensiilor de stat si a celor de serviciu , publicata in M.Of. nr.4/5.01.2009 intra in vigoare la trei zile de la publicare .
zzenovia a scris:

Ordonanta 230/2008 privind modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public,pensiilor de stat si a celor de serviciu , publicata in M.Of. nr.4/5.01.2009 intra in vigoare la trei zile de la publicare .


Este Ordonanta de Urgenta si nu Ordonanta ;)
Ordonanta de Urgenta intra în vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere în procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, daca nu se afla în sesiune, se convoaca în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedura de urgenta.
Pentru Elis
Am spus in mesajul anterior ca este Ordonanta de Urgenta . Dar nu inteleg ce ai vrut sa spui . Aceasta OUG a fost deja publicata in M.Of.nr.4/2009 , de ce trebuie sa se intoarca la Camera , ea nu intra in vigoare dup apublicare ?!

Alte discuții în legătură

Noua lege a pensionarilor care inca mai lucreaza (bugetari) giagi giagi Am o intrebare.Daca ma puteti ajuta cu un raspuns........ Mama mea este pensionara (pensie limita de varsta,60 ani).In urma cererii depuse si aprobate inca ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de urgenta selmer selmer Buna ziua,stiti cumva ordonantele de urgenta sint valabile pe un anumit termen....un an,doi? Ma interesa in special ordonanta 59/2017 cit timp este valabila ... (vezi toată discuția)
Din agenda guvernului: avnsare promotie mai 2012 Marian_R Marian_R salut. din agenda de astazi 27.06 a Guvernului la cap II nr. 4 vine cu ceva informatii in legatura cu avansarea promotiei 2012. <<<<[b]4. ... (vezi toată discuția)