Buna ziua. Domnul administrator de asociatie, are un salariu, care a fost votat........ aprobat..... si toate cele. Bun, AM INTELES, ......munceste, trebuie platit!!!! O.K.!!!! Dar beneficiaza si de concediu de odihna???? Al ,,nostru administrator'', in fiecare an, anunta ca in perioada,,,.............. nu se fac incasari. Asta insemnand aproximativ 10-12 zile in fiecare an. In aceasta perioada dansul tebuie sa fie platit??? adica salariul dansului ,,merge'' in continuare sau pentru acele zile cat a lipsit i se va opri din salariu o cota parte aferenta zilelor ,,nelucrate''???? Cu mult respect, va multumes anticipat!!!
Alin, daca face contabilitatea si o face atunci e normal sa fie platit pentru ea. Daca nu face incasari decat jumatate de luna e normal sa nu fie platit pentru asta in conditiile in care NU are CIM ci un contract de prestari servicii intre 2 personalitati juridice. Daca altcineva ar tine locul ar trebui platit ca nimeni nu face munca benevola fie el si din comitetul executiv iar sa platesc 2 firme sa faca treaba intr-o luna e exclus. Mai trebuie tinut minte faptul ca asociatiile nu sunt primarie sau orice alta institutie de stat unde se mai trec cu vederea astfel de aspecte. Asociatia functioneaza ca un fel de SRL cu mai multi asociati doar ca e non profit si face orice este necesar si legal ca sa diminueze costurile si sa ofere servicii de calitate clientilor sai (adica proprietarilor). Asta trebuie sa inteleaga lumea ca nimeni nu plateste fara sa se faca treaba asa cum face primaria de exemplu cu asfaltangii sau cu ceilalti "baieti destepti". Cel putin eu nu inchid ochii.
Deci sa intelg ca nu sunteti de acord cu plata activitati de incasare in perioada in care este in concediu, restul activitatilor vor fi renumerate corect? cum delimitati aceste activitati intre ele?
la cursul de administrator am pus aceeasi problema pt femeia de serviciu. intra in concediu . ce facem 21 de zile fara ea ?
raspuns de la inspectorul itm: angajati pt o luna cu cim cu perioada determinata de o luna pe altcineva sa va faca curatenie sau o firma de prestari servicii pt o luna de zile pana vine femeia din concediu .
deci si la administrator e valabil acelasi lucru. nu face nimeni munca voluntara ....
asociatia de proprietari este angajator si prin urmare trebuie sa procedeze ca atare,
daca va incumetati puteti sa platiti la negru femeia de serviciu si ea sa vina la serviciu din concediu, - cazul asociatiei noastre ca ea are nevoie de bani, asa se procedeaza- si in luna cat e in concediu mai avem in liste o rubrica cu netul femeii de serviciu (banii care se dau fara stat de plata)
teo, comparatia nu este relevanta. femeia de serviciu este angajat cu carte de munca sau ai un contract cu o firma de curatenie?
Nu uita ca la administrator sunt 2 situatii... noi nu ne referim la aceea in care asociatia este angajator si administratorul angajat cu carte de munca unde clar trebuie sa platim salar si concediu.
Noi ne-am referit la situatia cand administratorul ca persoana juridica, adica firma, are contract de prestari servicii cu asociatia de proprietari caz in care contractul spune ca firma lui trebuie sa imi asigure serviciul in zilele, etc, adica 365 zile / an.
Alin, presteaza munca de incasare sau nu? NU sunt de acord sa platesc ceea ce nu face pentru perioada in care nu face. Nu inteleg insa de ce nu isi angajeaza o alta persoana pentru 2 sapt care sa ii faca treburile si il plateste din banii pe care ii ia de la noi. Doar poate sa faca acest lucru la el in firma.
Daca administratorul este o firma, atunci firma se ingrijeste pe spezele ei sa asigure serviciul de administratie asociatiei cu pricina daca asa s-a stabilit prin contract. Si trebuie sa se stipuleze aceasta situatie deoarece concediul de odihna este un drept pe care il are orice angajat.
Daca nu s-a prevazut aceasta situatie in contract, atunci asociatia si firma de administratie se vor intelege pe situatia specifica aparuta.
Daca nu se inteleg, atunci rup contractul.
O firma de administratie care se respecta nu poate avea un singur angajat, iar daca aceasta este situatia, atunci o asociatie de proprietari responsabila nu va accepta o asemenea situatie neserioasa.
Activitatea de administratie si curatenie in bloc este o activitate la "foc continuu", iar firma de prestatii servicii trebuie sa asigure un serviciu permanent.
Asemenea si cu femeia de serviciu.
Daca asociatia are un administrator angajat cu CIM, dar si cu conventie civila, desi este nelegal, atunci asociatia in comitetul executiv va organiza activitatea astfel incat sa fie acoperita toata perioada, iar daca nu se poate si nu se poate, atunci sa diminueze cat mai mult efectele acestei probleme.
In general asociatiile care au fond de rulment nu-si bate capul cu asemenea situatii.
*** Credeam ca stiti ca nu mai exista "carte de munca"!