avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari, ,,concediu administrator''???
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari, ,,concediu administrator''???

Buna ziua. Domnul administrator de asociatie, are un salariu, care a fost votat........ aprobat..... si toate cele. Bun, AM INTELES, ......munceste, trebuie platit!!!! O.K.!!!! Dar beneficiaza si de concediu de odihna???? Al ,,nostru administrator'', in fiecare an, anunta ca in perioada,,,.............. nu se fac incasari. Asta insemnand aproximativ 10-12 zile in fiecare an. In aceasta perioada dansul tebuie sa fie platit??? adica salariul dansului ,,merge'' in continuare sau pentru acele zile cat a lipsit i se va opri din salariu o cota parte aferenta zilelor ,,nelucrate''???? Cu mult respect, va multumes anticipat!!!
Referitor la incasari, daca sunt asa o problema, de ce in perioada in care administratorul este in concediu nu folostiti contul bancar al asociatiei? Proprietarul care vrea sa achite merge frumusel la banca cu bani si contul bancar notat si depune intretinerea in contul bancar. Dupa cate imi dau eu sema nici o asociatie de proprietari nu indeplineste normele de siguranta minima pentru organizarea activitatilor de incasare, presedintele este raspunzator de luarea deciziei de amenajare a caseriei cu toate dotarile respective. In ...... deja organele abilitate au inceput sa acorde amenzi presedintilor care nu au lua asemenea hotarari. Asa proprietari pot oricand sa achite intretinerea, cum are banca program, pote sa faca transfer bancar fara a astepta dupa programul de incasari al administratorului. Daca aveti un administrator PFA este un lucru bun deoarece chieltuielile dvs scad. Ia ganditiva cat platiti pentru o persoan angajata cu contract de munca, salatiu net + Taxe legale (aproximativ 70%) cu contract de administrare costrurile asociatie scad cu 40% pentru administrator.
Iar daca aveti un fond de rulment bine dimensionat concediul nu va fi o problema deoarece sunt bani pentru furnizori. In ceace priveste partea tehnica sunt firme cu care asociatia lucreaza si sunt sigur ca in urma unui telefon vine si remediaza lucrarea si va da si un termen de plata. Eu asa am. Partea contabila nu aveti ce sa reprosati deoarece ea nu poate fi facuta pe jumatate aceasta nu se poate cuantifica. Deci sunt soluti pentru concediu ca treaba sa mearga fara a fi afectat bunul mers al asociatiei. Iar comitetul si presedintele trebuie sa isi faca treaba si astfel nu se va observa lipsa administratorului.
Si PFA-ul isi plateste impozit si contributii la fondurile sociale, asa ca aceste cheltuieli le va adauga la ceea ce doreste sa-i ramana in mana pentru ca altfel s-ar alege cu praful de pe toba de pe urma muncii lui.
Nu pierdeti din vedere acest lucru!
Ma pregateam sa scriu si eu acelasi lucru.
Costurile suportate de asociatie cu administrarea sunt aceleasi indiferent ca angajam un administrator pe baza de CIM ori incheiem un contract de administrare cu SRL-ul acestuia. Fiecare-si face calculele si, de regula, administratorul socoteste cu aproximatie cam cu ce suma ramane "in mana" in ambele variante. Asociatia face acelasi lucru si socoteste care sunt costurile totale ce le va suporta in ambele variante.
Am avut asemenea situatii. Am discutat, am calculat, am negociat... si-n final am optat (intr-un caz) pentru conract de administrare cu un SRL ce are acest obiect de activitate, asociatul unic are atestat de administrator imobile.... Puteam sa inchei CIM cu aceeasi persoana, cu acelasi om dar, repet cu omul si nu cu firma lui. Costurile suportate de asociatie erau aproximativ aceleasi dar pentru asociatie era ceva mai mult de munca, documente, evidenta, declaratii... Acum asociatia achita lunar o factura ca pentru orice alta firma ce presteaza un serviciu, fara birocratie, cas, cass, itm, somaj....
Si va mai spun un secret, dar sa ramana intre noi. Pentru a inceta activitatea, colaborarea..., este mult mai dificil daca aceasta s-a desfasurat pe baza unui CIM si foarte simplu daca exista un contract de prestari servicii de administrare cu un SRL. Se reziliaza contractul simplu.
Corect dar costurile sunt mai mici cu un PFA. Sa luam exemplu un angajat cu CIM pentru ca acesta sa aiba un salariu de 400 ron asociatia trebuie sa aiba un fond de salariu de aproximativ 700 ron (am luat cifrele rotunde) pe cand cu un PFA sau SRL puteti negocia pe unde va la 550 ron sau 600 ron sau mai putin. Este o economie Nu? In ceace priveste incetarea contractului acesta poate inceta la fel de usor si la un angajat cu CIM daca nu isi face treaba. Corect?
Da si nu.. problema s-a pus altfel. Noi platim 1000 ron in mana. vrei mai mult? facem contract de prestari servicii prin PFA si atunci iti dam 2000 lei dar te descurci singur mai departe. Asadar, este o decizie a administratorului si nu trebuie sa platim noi ca beneficiari pentru deciziile grabite ale altora.

Mergand pe exeplul tau, daca asociatia negociaza si plateste mai putin cu 100 lei mergand pe exemplul de 600 prin PFA, e un castig de ambele parti. Cum? pai administratorul in loc sa primeasca doar 400 lei in mana, dupa plata taxelor la stat de 28% prin PFA ramane in mana cu 432 lei fara sa punem la socoteala faptul ca acele taxe le plateste doar la ce ramane dupa achitarea unor cheltuieli cum ar fi chiria de unde scoate banutii cu 16% impozit.

Asadar, e un win-win. Problema e cine coboara mai tare stacheta. La noi problema s-a pus cum am explicat mai sus. asta e fondul de salarii, astea sunt optiunile. Prin CIM te platim 1000 lei in mana prin PFA iti dam 2000 lei si te descurci mai departe. Noi am castigat ca nu trebuie sa mai avem grija concediilor si omul a castigat mai multi bani luna de luna cu care ramane fiind taxe mai mici prin PFA. Eu zic ca este echitabil.

Ma rog, mai este un avantaj referitor la modalitatea de incetare a raporturilor contractuale dar, aici iar tine de negociere si cat de mult cobori sau ridici stacheta. si un CIM poate fi semnat pe perioada determinata si atunci scapi macar dupa 12 luni de acea persoana fara sa mai punem in calcul faptul ca mai pui 90 zile perioada de proba si tot asa timp in care chiar inchei contractul imediat si fara explicatii. Dar sunt prea departe aceste discutii.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2012
bpapiiro, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajarea unui admin in timpul c.o al titularului sanda65 sanda65 Ca orice salariat administratorul are dreptul la un concediu de odihna. In acest timp poate fi angajat (activitatea unui admin este una continua ) un economist ... (vezi toată discuția)
Concediu administrator, casier, contabil laurab82 laurab82 buna seara, va rog frumos sa-mi spuneti cum este corect si legal sa am concediu de odiha daca eu sunt in asociatia de proprietari administrator,casier si ... (vezi toată discuția)
Salariu si concediu de odihna pentru administrator asociatie de proprietari adinamanuelacozma adinamanuelacozma Buna ziua! Am si eu o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta: un angajat =administrator asociatie proprietari= cu c.i.m. pe timp partial (2h/zi, ... (vezi toată discuția)