avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare apartament cu achitare partiala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare apartament cu achitare partiala

Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in care sa se specifice faptul ca o parte din suma (70%) se achita pe loc, iar cealalta parte (30%) peste 3 luni, de exemplu?
Ce se intampla in cazul in care cumparatorul nu achita diferenta, peste 3 luni? Se anuleaza contractul? Cum ma protejez ca vanzator? Cumparatorul in poate vinde mai departe intre timp?

Cu alte cuvinte, cum ar trebui incheiat acest contract?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:29, 9 Ianuarie 2009
Codul civil:

Art. 1020
Conditia rezolutorie este subanteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau.

Art. 1021
Intr-acest caz, contractul nu este desfiintat de drept. Partea in privinta careia angajamentul nu s-a executat are alegerea sau sa sileasca pe cealalta a executa conventia, cand este posibil, sau sa-i ceara desfiintarea, cu daune interese. Desfiintarea trebuie sa se ceara inaintea justitiei, care, dupa circumstante, poate acorda un termen partii actionate.

Art.1021 reprezintă cadrul general (dreptul comun) în materia rezoluţiunii.

Art. 1367
Cand la o vanzare de imobile s-a stipulat ca, in lipsa de plata pretului in termenul defipt vanzarea va fi de drept rezolvata, cumparatorul poate plati dupa expirarea termenului, pe cat timp nu este pus de vanzator in intarziere printr-o interpelare in forma*); dar dupa asemenea interpelare, judecatorul**) nu-i poate da termen.

Art. 1368
Actiunea vanzatorului pentru rezolutiunea vanzarii este reala. Cu toate acestea, vanzatorul nu se va putea prevalida*) de dreptul sau, in contra autoritatii publice, nici in contra adjudecatorilor in vanzari silite, decat conformandu-se, pentru acest din urma caz, regulilor prescrise in procedura.

Eu analizam tocmai posibilitatea ca, invocînd pactul comisoriu expres de gr.IV, vînzătorul să opteze nu pentru obligarea la plata restului de preţ (adică îndeplinirea obligaţiei) ci pentru desfiinţarea de plin drept. Iar daunele interese menţionate de cod urmează a fi cerute în conformitate cu clauza penală.

Nu văd unde este problema. Sincer.

Liviu S.Bordaş
Argumentele dvs. sunt solide, dar Teoria Generala a obligatiilor, pag. 310 - evaluarea legala- (Barsan+Statescu) ne spune ca nu pot fi cerute daune interese compensatorii pentru neexecutarea obligatiilor banesti, ci numai daune interese moratorii de intarziere. Poate aceasta carte este cazuta in desuetudine avand in vedere noile realitati economice si sociale ori nu inteleg eu.
Poate trebuie facuta o distinctie intre domeniul civil si domeniul comercial.
Va rog enuntati clauza penala pe care o considerati aplicabila.
Va multumesc.
Nu este vorba despre o cerere pentru obligarea cumpărătorului la plata restului de preţ. Vînzătorul nu cere obligarea la plată, ci constatarea desfiinţării de plin drept a contractului, restituirea în proprietate a imobilului şi plata tuturor daunelor suferite de el ca urmare a desfiinţării contractului din culpa cumpărătorului. Iar aceste daune nu trebuie dovedite dacă sunt eveluate convenţional prin clauza penală.

Dacă sunt în eroare, aştept să fiu corectat.

Liviu S.Bordaş
Deci dvs. spuneti ca daca nu plateste restul de pret el poate solicita constatarea rezolutiunii contractului (daca este inserat un pact comisoriu de gradul 2-4, repunerea in situatia anterioara prin restituirea imobilului si plata clauzei penale care poate fi egala cu avansul.
Opinia dvs. este valabila atat in comercial cat si in civil?
Veniti va rog cu un exemplu al acestei clauze penale compensatorii.
Este interesanta discutia dvs., dar eu va intreb daca dupa rezolutiunea contractului, cumparatorul refuza sa paraseasca imobilul, ce mijloace are la dispozitie vanzatorul pt. a-l obliga sa plece din imobilul redevenit proprietatea sa.

Alte discuții în legătură

Contract pentru imobil in faza de proiect acremene acremene Buna am nevoie de un sfat... In Decembrie 2007 am platit un avans de 40000 Euro pentru un apartament care trebuia predat pe data de 1 August 2008, urmand sa ... (vezi toată discuția)
Intrebare pact comisoriu de grad iv bbogdan bbogdan buna. am si eu o intrebare. intr'un contract de vanzare cumparare am o prevedere de genul: 9. RASPUNDEREA CONTRACTUALA 9.1. Daca vanzatorul nuu ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gradul iv inscris in cartea funciara anaburghelea anaburghelea Intrebarea mea este urmatoarea , daca se poate vinde un imobil si in ce conditii, daca in sarcina sa exista un privilegiu al vanzatorului ( este inscris in ... (vezi toată discuția)