avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare mostenire

Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa cedeze partea ei de mostenire celeilalte.Nu vor sa faca partaj.... Ce trebuie facut, cum? Nu ma trimiteti la notariat ca am auzit "n" variante.Adica, care ar fi cea mai simpla cale si...mai ieftina???
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 06:43, 27 August 2012
Joha a scris:

sulta o stabilesc partile, partajul fara sulta ...ramane o donatie....nu am spus deghizata........
Si se poate dona si cota parte din dreptul de proprietate asupra unui bun.


buna si eu am o problema asemanatoare mama si matusa sunt mostenitoare nu au facut partajul deoarece vor sa-mi cedeze mie bunul primit cum putem face sa fie bine si fara o nota de plata foarte mare .
n-au facut nici intrarea in posesie ,multumesc
Joha a scris:

sulta o stabilesc partile, partajul fara sulta ...ramane o donatie....nu am spus deghizata........
Si se poate dona si cota parte din dreptul de proprietate asupra unui bun.


Da,este vorba de o donatie daca nu este vorba de un act juridic cu tilu oneros.

Cred totusi ca cea mai ieftina varianta ar fi prin instanta daca gasiti un mediator care sa va ia bani putini.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Fara a avea pretentia de a emite un raspuns documentat, formulez urmatoarea intrebare:
De ce ar fi necesara cedarea mostenirii ? In cazul in care se doreste instrainarea nu exista nici o piedica. de asemenea plata impozitului se poate face exclusiv de una dintre surori. In cazul in care sora care cedeaza nu are copii ( rude de gradul 1 ), ramane sa mosteneasca ulterior sora care va supravietui decesului celeilalte.
calea judecatoreasca.sora careia ii va ramane mostenirea o da pe cealalalta in judecata precum nu e de acord sa-si cedeze partea.te costa avocatul,impozitul pe evaluarea mostenirii(care se stabileste o suma mai mica decat valoarea initiala),taxa pe dosar.dureaza fff putin ,maxim o luna, maxim 1000 lei.stai de vb cu avocatul
De acord cu Joha.Se poate dona si cota parte din dreptul de propietate,la notar cu donatorul care poate sa -si doneze cota parte din dreptul mostenit,cu sau fara pretentii din partea donatorului.Eu am beneficiat ,de o donatie,in care unchiul meu(fratele tatalui meu)mi-a donat cota parte ,sub forma de donatie fara pretentii,in fata notarului.Cota parte donata facea parte dintr-un teren dobandit in urma succesiunii,unchiul meu detinand cota de 1/4,teren asupra caruia nu sa facut iesire din indiviziune.Legal simplu si cheltuieli notariale mici.

Alte discuții în legătură

Mostenire - teren fara cadastru, in indiviziune adimar55 adimar55 Mama este mostenitoarea unei suprafete de teren impreuna cu 3 cumnati (conform titlului de propietate),intre timp a decedat.Ce demersuri trebuie sa fac pentru ... (vezi toată discuția)
Donatie sau act vanzare cumparare adrianc007 adrianc007 Buna ziua, As dori sa cumpar 1/2 din partea fratelui meu dintr-un apartament, mostenit de la parinti. Succesiunea este facuta dupa tata si dupa mama. Cum este ... (vezi toată discuția)