avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis mansarda bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis mansarda bloc

Buna ziua,
acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii '90, iar mansardele fac parte din planul acestuia, fiind cumparate de unii locatari ulterior si compartimentate dupa bunul plac.
Intre apartament si acoperis exista un pod cu o inaltime maxima de 1.80 m, cu acces din interiorul apartamentului si nu din casa scarii.
Acoperisul este acelasi de la ridicarea cladirii (a mai fost carpit pe alocuri) fiind alcatuit din placi bituminoase si prezinta semne vizibile de degradare precum si risc de desprindere la vijelii.
Aseara, la cateva ore de la inceperea ploii am observat in doua dintre camere si in bucatarie pete de apa.
In aceasta situatie au mai fost si alti locatari care si-au carpit sau chiar schimbat acoperisul in regie proprie din cauza ca vecinii de pe tronson nu au fost de acord sa contribuie. Una dintre scuzele vecinilor a fost ca intrarea in pod este din interiorul apartamentului si din aceasta cauza nu mai este bun comun.
Cum ar trebui sa procedez pentru repararea sau schimbarea acoperisului?
Cel mai recent răspuns: , utilizator 17:55, 12 Februarie 2021
Eu cred ca este o intelegere facuta intre proprietari in sensul ca cei de la ultimul etaj s-au angajat sa repare in permanenta acoperisul in schimbul folosintei podului respectiv. Seamana cu ceea ce propuneam in mesajul anterior. Daca acestia plateau chirie asociatiei, asociatia trebuia sa asigure reparatia acoperisului pentru ca de sumele incasate din chirii beneficiau toti proprietarii. Dar cum cei ce detin podul, nu au platit nimic sau poate ceva modic initial, sigur ca ei trebuie sa-si respecte angajamentul de a intetine acoperisul mai ales ca sunt direct afectati.

@cristian82,
Aveti si dumneavoastra o bucata de pod pe care o folositi? Daca da, ati platit ceva pentru aceasta?


din cate am inteles proprietarii de la ultimul etaj au cumparat podurile aferente de la asociatie, desigur cu acordul vecinilor. Prin acea tranzactie ei au renuntat la bucata lor de pod dar nu inteleg ce legatura are si cu acoperisul cladirii, dar dupa mine sunt doua lucruri diferite.

D-le Adriantot, exista un pod asa cum am descris mai sus, pe care nu-l foloseste nimeni, nici macar eu, cu intrare de la noi din apartament, dar nu am platit pentru asa ceva. Eu am platit pentru un apartament si nu pentru o casa in varful blocului.

Voi incerca sa aflu mai multe detalii legate de acele tranzactii si de intelegerile dintre proprietari. Aceste intelegeri daca apar in contractele de vanzare-cumparare sunt valabile si pentru mine? pentru ca eu in contractul cu vanzatorul nu am nici o clauza legata de acoperis.
Revin cu trei intrebari:
1. mai exista vreo lege in afara de legea nr. 230/2007 care reglementeaza activitatea asociatiei de proprietari?
2. acordul de asociere se poate obtine si din alta parte decat asociatia de proprietari?
3. norma metodologica de aplicare a legii nr. 230/2007 la art.32-(3) Nici un proprietar de apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte stuatii. Acest articol ma ajuta cu ceva?

Astept un sfat.
Multumiri celor care au scris pana acum.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2012
elga50, moderator
1. Nu mai exista. Singura lege care reglementeaza activitatea asociatiilor de proprietari este Legea 230/2007 si normele de aplicare a ei cuprinse in HG 1588/2007. E suficient!

2. Acordul de asociere este redactat la momentul infiintarii asociatiei de proprietari si defineste in textul lui proprietatea comuna si cota-parte a fiecarui apartament din condominiu, nu numai a proprietarilor care au semnat acordul de asociere, ci al tuturor proprietatilor private din condominiu. Acest acord de asociere este un document care insoteste statutul asociatiei, actul de constituire a asociatiei, precum si PV al adunarii generale de constituire a asociatiei de proprietari.
Sunt patru documente care formeaza dosarul de infiintare a unei asociatii de proprietari.
Acest dosar se gaseste la sediul asociatiei si la primarie.

3. Din articolul citat de dv. (art.32 -3) se desprinde obligatia oricarui proprietar de a plati cheltuielile pe cota-parte indiviza chiar daca a renuntat la folosirea vreunei parti din proprietatea comuna.
Folosire inseamna ca a cedat altcuiva benevol sau contra-cost folosirea unui spatiu sau ca a renuntat sa mai foloseasca o parte din instalatiile comune, montandu-si o instalatie proprie. Este cazul inchirierilor, cesiunilor, concesiunilor, caz in care se pastreaza dreptul de proprietate, deci si obligatia de proprietar, cu exceptia cazului in care in contractul de inchiriere, concesiune nu se prevede preluarea acestor obligatii de catre locatar (cel ce a luat cu chirie).

In cazul vanzarii si-a cedat dreptul de proprietate si atunci, o data cu acest drept a cedat si obligatiile legate de acel spatiu, parte de instalatie etc.


elga50 a scris:

In cazul vanzarii si-a cedat dreptul de proprietate si atunci, o data cu acest drept a cedat si obligatiile legate de acel spatiu, parte de instalatie etc.


Sa inteleg ca toti vecinii care au renuntat la acel pod acum nu mai au nici o obligatie fata de reparatia acoperisului blocului?

Alte discuții în legătură

Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Folosirea uscatorului fara participarea locatarilor la acoperirea blocului deea_0402 deea_0402 Buna ziua, am o problema cu locatarii de pe scara privind folosirea uscatorului. Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc cu patru etaje, iar in urma cu 16 ani am ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli comune 1 casa 2 proprietari sicapavlescu sicapavlescu Sunt proprietarul mansardei unei care care are alt proprietar la parter. Acesta nu are acces la pod. El detine doar parterul. Nu exista o asociatie de ... (vezi toată discuția)