avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Santaj pe fata facut de administratorul de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Santaj pe fata facut de administratorul de bloc

Va prezint situatia mizerabila in care m-am trezit astazi cand am fost sa platesc intretinerea spatiului pe care l-am inchiriat pentru firma mea.
Spatiul are 50metri (2 camere, una la strada una in interior), parter, intrare separata, gaze separat, curent separat, contoarul in scara, intr-un fel de camara a scarii, caloriferele le-am scos iar in tevi am pus dopuri. Am pus eu apometre pentru a stii consumul de apa.

Consumul meu pe luna august a fost 0, administratorul a considerat ca eu trebuie sa platesc 200mc pentru ca voi face patiserie. Luna septembrie, am consumat sub 6mc, administratorul a pus tot 200mc pentru ca firma mea are profil de covrigarie si normal, ma supun unor reglementari pe care le are el si ma incadrez la un consum de 250mc si ca imi face un mare serviciu cu doar 200mc apa rece si 40mc apa calda (apometrul a inregistrat sub 1 mc, nu am dusuri doar o chiuveta de spalat pe maini, cu teava de apa calda)
Am contract separat de gunoi, femeia de serviciu nu mi-a maturat mie niciodata in fata patiseriei, lift, acces in bloc nu am.
I-am spus toate aceste lucruri si a spus ca daca nu platesc suma de aproximativ 1000 lei pentru septembrie, imi taie apa. Am spus bine, este mai ieftin daca ma spal pe maini cu apa plata de la magazin. El a continuat, atunci tai si curentul, eu am contoar separat dar se afla in bloc.
Ce pargii legale am sa ma apar de aceasta taxa de protectie a firului meu electric? Nu il opreste nimic sa ceara 2000 lei in octombrie, a spus ca imi va calcula si cota de caldura pentru 2 camere desi eu nu am calorifere. Intretinerea celor cu 2 persoane si 2 camere este undeva la 200 lei in acest bloc. Daca plec pierd foarte multi bani, daca raman sar la castana.
Daca cer acte imi taie curentul, are 80 ani si e stapanul blocului de peste 40 de ani.
Sunt complet separat de bloc exceptand apa, canalizarea si faptul ca sunt sub umbrela asociatiei. Ma simt santajat.
Ce pot face legal?
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
terteliu, utilizator
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 17:03, 20 Ianuarie 2014
terteliu a scris:

... am fost sa platesc intretinerea spatiului pe care l-am inchiriat pentru firma mea.
Spatiul are 50metri (2 camere, una la strada una in interior), parter, intrare separata, gaze separat, curent separat, contoarul in scara, intr-un fel de camara a scarii, caloriferele le-am scos iar in tevi am pus dopuri. Am pus eu apometre pentru a stii consumul de apa.

Toate necazurile pe care le aveti acum se datoreaza faptului ca ati inchiriat fara sa cunosteti in ce situatie este acel bloc; normal ar fi fost sa va interesati, proprietarul sa va informeze, sa mearga cu dv la sociatie, sa aveti acceptul asociatiei pentru desfasurarea activitatii si cu aceasta ocazie incheiati o conventie cu asociatia cu privire la obligatiile fata de asociatie.
Apoi nici un proprietar nu are voie sa-si scoata caloriferele, sa se debranseze fara aprobari de la asociatie, de la furnizor...
Apometrele se cumpara din magazine si sunt insotite de certificat metrologic cu valabilitate de 4 ani pentru apa calda si 5 ani pentru apa rece.
La instalarea apometrelor se instiinteaza asociatia pentru oprirea apei, sigilarea acestora, inregistrarea indexului initial... Dar acest lucru este acceptat de asociatie in conditiile in care si ceilalti proprietari sunt contorizati individual, ori in conditiile in care prin acea conventie stabiliti ca suportati, pe langa consumul indicat de apometrele dv si o parte din diferentele de apa rezultate lunar pe blocul respectiv.

Revedeti contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul spatiului. Un contract intocmit corect, legal, trebuie sa cuprinda clauze, drepturi si obligatii atat ale proprietarului spatiului cat si ale chiriasului, modalitati de rezolvare a litigiilor cu asociatia de proprietari... Legal, proprietarul trebuia sa va garanteze folosire spatiului pentru a va desfasura activitatea, daca ati stabilit prin contract ca desfasurati acolo o activitate comerciala...
Solicitati ajutorul proprietarului spatiului, care, indiferent ca ati prevazut sau nu in contract, este obligat sa se implice, sa va asigure folosinta in bune conditii a spatiului inchiriat.


Am vorbit si astazi cu proprietarul, va participa si el la intretinere, pana gasim solutii. Sunt practic o vaca de muls pentru administrator, nu pot sa plec pentru ca nu imi da nimeni inapoi investita in modernizarea spatiului si este o suma considerabila.
Proprietarul are obligatia de a-mi asigura utilitatile. Blocul are centrala proprie, in regim privat sau ceva de genul, ca la apartament.
Voi citi legea si incerc sa gasesc pe ce anume se bazeaza administratorul.
Sunt pus la reparatii cu aproximativ 10% din suma totala a blocului si am doar 50m patrati, blocul are peste 80 de apartamente.
Ati facut demersurile la Registrul comertului pentru deschiderea punctului de lucru in acel spatiu?
Da, am punct de lucru deschis, functionez, am autorizatiile sanitar veterinare, am acceptul administratiei pentru a functiona, accept pentru gaze, care sunt instalate separat.
Din pacate am contorul de curent in scara blocului, intr-o camara de 1 metru, acolo este si panoul principal de curent al blocului. Ma gandesc ca trebuie sa demonstrez cumva santajul, rea vointa, presedintelui si a administratorului blocului si sa cer debransarea de la caldura, apa calda si chiar si apa rece, este mai ieftin daca folosesc apa la bidon de la supermarket, inclusiv daca trag apa la wc cu apa plata.
A trecut ceva timp si am realizat ca sunt in aceeasi situatie.
Am fost la politia locala in februarie 2013, acestia au facut un control in urma caruia s-a stabilit ca se vor lua in considerare apometrele. Am instalat alte apometre printr-o firma autorizata care mi-a dat si documentatia lor si un certificat de verificare metrologica. M-am dus cu citirea apometrelor si nu mi le-a luat in calcul.
Astazi 9 luni mai tarziu, a fost adunarea generala, am intrebat cum se calculeaza apa care imi este facturata, care este criteriul prin care eu am fost selectat sa platesc 30% din consumul total al blocului. Administratorul a inceput sa tipe, presedinta la fel, ca este normal, pentru ca stie ea ca a fost candva doctorita la Directia Sanitar Veterinara si asta este consumul unei covrigarii si din acest motiv este acel consum declarat.

Nici eu nici proprietarul spatiului nu am semnat vreo hartie prin care ne angajam la un anumit consum. Aceste hartii banuiesc ca se semneaza an de an dar nu am semnat nici anul acesta nici o hartie. Mai mult au stabilit in hotararea adunarii generale ca spatiile comerciale vor plati un numar de 15 persoane la intretinere.

Este legal ca 10 batrani dintr-o asociatie sa stabileasca ei ca eu un chirias cu 5 angajati, separat aproape total de bloc, sa fiu nevoit sa platesc un numar imens de persoane la intretinere pentru ca asa vor ei si mai departe apa intr-un procent asa de mare? Nu cumva sumele pe care eu le platesc sunt foloase necuvenite? Cum pot eu ataca eu hotararile lor? Suntem 2 spatii comerciale la parterul blocului, eu platesc uneori si 35% din apa blocului, mai mult mi-a pus in carca si apa calda desi sunt debransat de la ea, spatiul de langa plateste 3000 lei pe luna caldura desi nici el nu a semnat nimic.

Politia locala mi-a spus sa imi trag apa separat si desi nu avea vreo hartie cu un consum agreat din partea noastra, ne-a spus ca nu se poate vorbi cu el, ca tipa si atat.

Cum ii pot face o cerere de verificare a abilitatii sale de a fi administrator? Nevasta lui face parte din comitetul blocului, copilul lui este fochistul blocului si tot asa...

Alte discuții în legătură

Plata intretinere in bloc social Iris1 Iris1 Am în folosință un apartament din 1 februarie 2017 într-un bloc de locuințe sociale aparținând primăriei Iași. Fiind necesare lucrări de repatații ... (vezi toată discuția)
Are dreptul asociatia de locatari sa ma taxeze pt un consum foarte mare de apa si sa nu regularizeze din urma atunci cand aduc citirea?! Andralore Andralore Buna ziua. Are dreptul asociatia de locatari (inca nu e asociatie de proprietari cf noii legi) sa refuze sa regularizeze consumul foarte mare taxat pe lunile ... (vezi toată discuția)
Numar de persoane trecute la intretinere - punct de lucru bats bats Am un pct de lucru la parterul unui imobil Care este nr de persoane pe care trebuie sa-l inregistrez la asociatie avand in vedere ca toti angajatii mei sunt ... (vezi toată discuția)