avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Santaj pe fata facut de administratorul de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Santaj pe fata facut de administratorul de bloc

Va prezint situatia mizerabila in care m-am trezit astazi cand am fost sa platesc intretinerea spatiului pe care l-am inchiriat pentru firma mea.
Spatiul are 50metri (2 camere, una la strada una in interior), parter, intrare separata, gaze separat, curent separat, contoarul in scara, intr-un fel de camara a scarii, caloriferele le-am scos iar in tevi am pus dopuri. Am pus eu apometre pentru a stii consumul de apa.

Consumul meu pe luna august a fost 0, administratorul a considerat ca eu trebuie sa platesc 200mc pentru ca voi face patiserie. Luna septembrie, am consumat sub 6mc, administratorul a pus tot 200mc pentru ca firma mea are profil de covrigarie si normal, ma supun unor reglementari pe care le are el si ma incadrez la un consum de 250mc si ca imi face un mare serviciu cu doar 200mc apa rece si 40mc apa calda (apometrul a inregistrat sub 1 mc, nu am dusuri doar o chiuveta de spalat pe maini, cu teava de apa calda)
Am contract separat de gunoi, femeia de serviciu nu mi-a maturat mie niciodata in fata patiseriei, lift, acces in bloc nu am.
I-am spus toate aceste lucruri si a spus ca daca nu platesc suma de aproximativ 1000 lei pentru septembrie, imi taie apa. Am spus bine, este mai ieftin daca ma spal pe maini cu apa plata de la magazin. El a continuat, atunci tai si curentul, eu am contoar separat dar se afla in bloc.
Ce pargii legale am sa ma apar de aceasta taxa de protectie a firului meu electric? Nu il opreste nimic sa ceara 2000 lei in octombrie, a spus ca imi va calcula si cota de caldura pentru 2 camere desi eu nu am calorifere. Intretinerea celor cu 2 persoane si 2 camere este undeva la 200 lei in acest bloc. Daca plec pierd foarte multi bani, daca raman sar la castana.
Daca cer acte imi taie curentul, are 80 ani si e stapanul blocului de peste 40 de ani.
Sunt complet separat de bloc exceptand apa, canalizarea si faptul ca sunt sub umbrela asociatiei. Ma simt santajat.
Ce pot face legal?
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
terteliu, utilizator
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 17:03, 20 Ianuarie 2014
Ramane cum am stabilit anul trecut.
Incepeti cu solicitare scrisa catre presedinta asociatiei in care aratati cu ce anume nu sunteti de acord in calcularea cotei de intretinere si, de asemenea, solicitati in mod expres intocmirea unei conventii intre asociatie si dv. ca persoana juridica referitor la consumurile de utilitati.
Solicitati sa va fie dat numar de inregistrare pe cerere si pastrati al doilea exemplar.

Daca nu primiti niciun raspuns sau primiti unul care nu va multumeste, un raspuns in care nu exista justificari legale pentru sumele cerute in cotele de intretinere, faceti o copie acestui al doilea exemplar, dar si raspunsului primit in scris si trimiteti o solicitare scrisa si catre primarie la serviciul de relatii cu asociatiile de proprietari, aratand ca ati facut acea cerere pe a carei copie sa o atasati la sesizarea catre primarie, aratand ca in conducerea asociatiei nu exista intelegere pentru stabilirea unor raporturi corecte intre asociatie si dv.

Ultimul pas ar fi sa dati in judecata in proces civil asociatia de proprietari pentru sumele nejustificate printr-o conventie separata pe care vi le cere in cota de intretinere.

Pentru santaj trebuie sa aveti probe indubitabile cu ajutorul carora sa puteti face dovada intr-o plangere penala.
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2014
elga50, moderator
Problema este mai complicata,intrucit teoretic asociatia nu are voie sa vanda utilitati,apa curent,etc.Deci parerea mea este sa cautati sa incheiati contract cu societatile furnizoare de utilitati,sa incheiati un contract de colaborare cu asociatia prin care sa fie consimtite in scris toate clauzile,
Nu exista nici un text de lege prin care asociatia sa fie obligata sa vina in strijinul dvs si sa va ofere accesul la utilitatile publice.Daca vecinul vine la dvs sa traga o teava de gaza de la dvs ii permiteti sau mai negociati.Treburile acestea trebuiau sa le discutati cu proprietarul spatiului si sa vedeti ce va ofera
@macoveiv,
Chiar sunteti sigur de cele aratate mai sus? Puteti sa-mi raspundeti, asa din cele prezentate de autorul topicului, ce au in comun proprietarii de spatii de locuit si cei care au spatii cu alta destinatie decat locuinta dintr-un condominiu? Poate mai cititi un pic legislatia cu aceasta ocazie...

@terteliu,
Ca sa stiti sa va aparati de aberatiile pe care le debiteaza onor conducerea as. proprietari, v-as sfatui sa va uniti eforturile cu proprietarul spatiului, sa lecturati si dvs. legislatia specifica as. prop., adica L 230/2007 si mai ales prev. HG nr. 1588/2007 - art. 37. dupa ce o sa stiti cum sa abordati problema, incercati sa procedati cum v-a sfatuit @elga50 si costurile dvs. au sa se reduca de mai bine de 100 de ori. Merita sa va luptati?
Cred ca ar trebui sa incercati sa convingeti pe Popey sa va ia in evidenta apometrele pentru consumurile de apa si acm . Acestea se monteaza in instalatie de personal autorizat, dupa ce se cumpara din magazin avand verificare metrologica initiala.

Cum sa il convingeti ?. Cu vorba buna, sau in instanta daca refuza pentru ca nu stie cu ce se mananca acestea. Cu intreruptul curentului electric cred ca politia are ac de cojocul lui numai sa faceti o plangere la comandant. Caloriferele, daca proprietarul este de acord, le puteti preda acestuia pentru ca sunt ale lui.

Daca doriti sa il tracasati , puteti merge cu un avocat sa vorbiti impreuna despre situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere in bloc social Iris1 Iris1 Am în folosință un apartament din 1 februarie 2017 într-un bloc de locuințe sociale aparținând primăriei Iași. Fiind necesare lucrări de repatații ... (vezi toată discuția)
Are dreptul asociatia de locatari sa ma taxeze pt un consum foarte mare de apa si sa nu regularizeze din urma atunci cand aduc citirea?! Andralore Andralore Buna ziua. Are dreptul asociatia de locatari (inca nu e asociatie de proprietari cf noii legi) sa refuze sa regularizeze consumul foarte mare taxat pe lunile ... (vezi toată discuția)
Numar de persoane trecute la intretinere - punct de lucru bats bats Am un pct de lucru la parterul unui imobil Care este nr de persoane pe care trebuie sa-l inregistrez la asociatie avand in vedere ca toti angajatii mei sunt ... (vezi toată discuția)