avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Cum ajung in criminalistica , si ce inseamna ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Cum ajung in criminalistica , si ce inseamna ,criminalist si procuror criminallist?

Buna am tot incercat sa gasesc raspunsuri intrebarilor dar in zadar,pe mine mar intereseaza foarte mult sa ajung in criminalistica dar nu prea stiu cum sa ma exprim adica nu stiu cum sa procedez ce e mai bine , adica procuror criminalist nu e tot una cu criminalist ,daca sar putea sa-mi explicati si mie ce inseamna procuror criminalist si criminalist . va multumesc.

Cel mai recent răspuns: , Alte profesii 02:15, 3 Aprilie 2013
in primul rand trebuie sa te hotarasti ce vrei: criminalist sau procuror :) . pentru ca e o diferenta mare. ca sa-ti explic pe intelesul tau, procurorul e seful criminalistului. procuror ajungi mai greu, insa nici examenul la politie nu e tocmai floare la ureche. deci, sa le luam pe rand:
1. criminalist ajungi daca faci fie academia de politie(ofiter), fie scoala de subofiteri si alegi profilul crminalistica atunci cand se face profilarea ( la academie e destul de mare concurenta vreo 10 pe loc cred). nu stiu ce intelegi tu prin criminalist, s-ar putea sa nu-ti prea placa sa faci poze la cadavre si sa cauti pe asfalt urme biologice dupa accidente mortale. daca dupa un an de criminalistica iti dai seama ca nu ai vocatia necesara poti sa incepi sa inveti si sa incerci la dai la INM pt a deveni magistrat. problema e ca, din cate stiu eu, daca optezi pentru criminalistica, nu ai calitatea de politie judiciara si nu poti sa te inscrii la concursul de admitere directa pe post supa 5 ani. alta problema si mai importanta de care trebui sa tii cont este ca de vreo 3 ani academia nu mai e facultate de drept si nu da diploma de licenta in drept ( sau sunt decat vreo 25 de locuri) ci trebuie sa mai faci tu vreo 2 ani pe la vreo "fabrica de diplome".- probabil ca era nevoie de bani la facultatile private, saracii de ei-
2. procuror ajungi daca faci o facultate de drept si dupa aceea esti admis la inm ( examen foarte greu de altfel) sau intri direct dupa 5 ani de vechime la anumite ca avocat, jurist, grefier, ofiter de politie judiciara etc.
parerea mea, daca parintii tai au o stare materiala buna si nici nu ai vocatia necesara, sa nu incerci la politie ci sa mergi pe varianta facultate de drept. daca insa te incanta scolarizarea si cazarea gratuita, un post aproape sigur, si un salariu un pic peste cel mediu pe economie, incearca la politie.
in speranta ca ai inteles ceva din explicatia mea si ca iti va fi de ajutor pe viitor, iti urez bafta.
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
sofia2011, utilizator
chiar mi-ai fost de ajutor deci acum inteleg cei una si ce e alta ,adica criminalist e mai usor sa ajungi .dar in criminalistica ce alte grade sa le zic asa mai sunt in afara de procuror si criminalist ?adica eu as vrea dor sa urmaresc ,cercetez criminali in serie

Ma indoiesc sincer ca tu vrei sa te faci criminalist. Tu vrei de fapt sa te faci fie ofiter/subofiter de politie judiciara, fie procuror. Criminalistul este cel care merge cu trusa si ridica amprente,face poze, preleveaza probe etc.si care nu face niciun soi de cercetare.Mai trebuie sa tii cont de faptul ca faptele savarsite cu violenta gen omor, faptele grave sunt date de regula in competenta procurorului. E adevarat ca acesta isi mai deleaga competentele dar dosarul va fi repartizat de regula unui ofiter, nicidecum unui subofiter. Asa ca, in opinia mmea ai doua variante: dai la Academia de Politie si lucrezi in politie sau faci Dreptul (care se poate face si in cadrul Academiei) si dupa aia dai examen in magistratura. Oricum, criminalistul, in sensul efectiv al acestui termen, nu are dosare de cercetare penala. El preleveaza probe si dupa aia le da ofiterului/procurorului competent sa solutioneze cazul.Poti, de curiozitate, sa dai cautare pe net dupa niste cursuri de criminalistica sa vezi ce inseamna (tratat de criminalistica).
ok asta am inteles .dar este neaparat sa faci academia de politie pentru ofiter in criminalistica
.sau poti face si scoala de politie
dar ca sa ajungi ofiter criminalist sau sub ofiter ce studi se cer ?

Alte discuții în legătură

Cum devin procuror criminalist? bogdanbodea bogdanbodea Buna seara,am 15 ani si as dori sa ma ajutati! Ce pasi si ce trebuie sa fac pe viitor sa devin procuror criminalist?De la cati ani pot sa merg sa vad ... (vezi toată discuția)
Cum pot ajunge procuror criminalist? Ruxandra17 Ruxandra17 Buna seara.Sunt eleva in clasa a 12-a la liceu si as vrea sa ajung procuror criminalist, insa am mai multe intrebari fara raspuns cu privire la ce ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Academia de politie si facultatea de drept Imanent Imanent - Este posibil sa faci Academia de Politie paralel cu Dreptul (la zi, nu la distanta)? - Daca termin Academiei de Politie, specializarea drept, pot ... (vezi toată discuția)