avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Cum ajung in criminalistica , si ce inseamna ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Cum ajung in criminalistica , si ce inseamna ,criminalist si procuror criminallist?

Buna am tot incercat sa gasesc raspunsuri intrebarilor dar in zadar,pe mine mar intereseaza foarte mult sa ajung in criminalistica dar nu prea stiu cum sa ma exprim adica nu stiu cum sa procedez ce e mai bine , adica procuror criminalist nu e tot una cu criminalist ,daca sar putea sa-mi explicati si mie ce inseamna procuror criminalist si criminalist . va multumesc.

Cel mai recent răspuns: , Alte profesii 02:15, 3 Aprilie 2013
Dragule, sa fii criminalist nu inseamna ca alergi dupa criminali in serie. Ai inteles gresit notiunea de criminalist. Criminalistul este acel ofiter din politia judiciara, cu studii superioare (a terminat Academia de politie) care ajunge la locul faptei prima oara si dupa ce asigura locul pt a nu fi contaminat de alte persoane, strange probe impreuna cu o echipa (toti sunt subordonati procurorului). Locul faptei sau locul crimei cum se mai spune, nu este sinonim cu locul unde a avut loc un omor. Criminalistul nu se ocupa cu ridicarea probelor numai atunci cand are loc un omor ci si cand se savarsesc orice alte infractiuni, furturi, talharii, violuri. Nu exista criminalisti care se ocupa numai de criminali in serie, sau numai de omoruri, nu suntem in SUA si nici la televizor, atributiile acestora sunt mult mai variate.

Locul crimei este o traducere nefericita a lui "crime scene" din engleza care de fapt inseamna locul unde s-a savarsit o infractiune, nu doar un omor, si de aici termenii de criminalist, criminalitate, crime s.a.m.d.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
ContSters178374, utilizator
mersi..deci partea aceasta am inteleso..dar se poate sa fac scoala de subofiter pe profilul de criminalistica?:)
Munca in domeniul criminalisticii se poate desfasura prin diverse modalitati, una este calea INEC-ului (Institutul National de Expertize Criminalistice) - vezi OMJ 177/C/2008 si OG 75/2000 - unde este necesar sa se parcurga studii in domeniul criminalisticii de lunga durata in vederea obtinerii calificarii pentru a participa la concursul organizat de MJ in cadrul INEC (expert criminalist, asistent criminalist, etc.) si intr-o alta acceptiune, poti urma academia de politie cu specializare masterat in criminalistica la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza spre exemplu, dar necesita parcurgerea unui stagiu cred ca era 3 (academia propriu-zisa) ani si 2 ani studiile masterale. O a treia varianta e sa parcugi o facultate idonee unei profesii prevazute de acest statut: chimie, biologie, drept, psihologie, etc. si un masterat la o facultate de drept cu specializare in criminalistica si apoi inscrierea pentru sustinerea examenului INEC, ca si exceptie, cei de la facultati vocational diferite fata de cele de stiinte juridice, trebuie sa sustina inainte de a parcurge primul an, un examen din teoria generala a dreptului.
Pentru a ajunge procuror criminalist, este musai sa parcurgi urmatorii pasi sistematic enuntati: facultatea de drept - examen admitere INM - auditori de justitie an 1, examen an 2, - examen capacitate (absolvire) INM care vad ca tot difera ca forma de examinare de la un an la altul dar tot pe acelasi "calapod" ramane (grila + examen psiho, retorica juridica, interviu), apoi in functie de locurile scoase (anul 2012 a avut 200 de locuri procurori si judecatori) prin care te-ai inscris si respectiv ai absolvit, alegi orasul unde doresti sa practici functia obtinuta. Conform unor pregatiri de masterat idonee profilului criminalist, dupa obtinerea statutului de procuror la un parchet, urmezi examene de promovare in functii conform acelor studii obtinute pe parcurs, masterat si respectiv doctorat in domeniul criminalisticii avand si functia de procuror. In baza locurilor libere dintr-un departamentul, in cadrul parchetelor de pe langa tribunale, poti opta urmand acel examen de promovare in functia de procuror criminalist (se ajunge extrem de greu).
mai am o intrebare ,detectiv particular ce studii ar trebui ca sa ajungi ?
Conform Legii 329/2003 poate dobândi calitatea de detectiv particular persoana care îndeplineşte următoarele condiţii :
a) are cetăţenie română sau cetăţenia uneia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale Spaţiului Economic European

b) posedă studii medii şi este absolvent al unei şcoli postliceale de detectivi sau a îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau siguranţei naţionale, ori este absolvent al unei instituţii de învăţământ superior


c) este apt din punct de vedere medical

d) să nu fi fost condamnat pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie

e) nu desfăşoară o activitate care implică exerciţiul autorităţii publice

f) a obţinut avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean sau al Direcţiei de Poliţie a Municipiului Bucureşti, după caz

g) a promovat examenul de atestare a calităţii de detectiv particular, conform prevederilor art.7 din Legea 329/2003, ori deţine un certificat de calificare în această profesie sau un atestat similar eliberat în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European.

Detalii gasiti si aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cum devin procuror criminalist? bogdanbodea bogdanbodea Buna seara,am 15 ani si as dori sa ma ajutati! Ce pasi si ce trebuie sa fac pe viitor sa devin procuror criminalist?De la cati ani pot sa merg sa vad ... (vezi toată discuția)
Cum pot ajunge procuror criminalist? Ruxandra17 Ruxandra17 Buna seara.Sunt eleva in clasa a 12-a la liceu si as vrea sa ajung procuror criminalist, insa am mai multe intrebari fara raspuns cu privire la ce ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Academia de politie si facultatea de drept Imanent Imanent - Este posibil sa faci Academia de Politie paralel cu Dreptul (la zi, nu la distanta)? - Daca termin Academiei de Politie, specializarea drept, pot ... (vezi toată discuția)