piticut86 a scris:
vre-o,nu?da se scrie legat ca si nicio ,niciunul ...scuze pt greseala
"VREO / VREUN" (adverb) s-a scris intotdeauna impreunat. Acum cativa ani in urma, domnii profesori/cercetatori de la Academia Romana, au hotarat "unificarea" unor cuvinte, devenind compuse, argumentand ei ca fiind pentru simplificare, astfel
nici o a devenit
nicio[/i] ,
nici un a devenit
niciun, acelasi exemplu fiind valabil si pentru
nici unul si
nici una s.a.m.d. . Atentie ca sunt situatii cand se scriu si despartit.
Redau mai jos un pasaj din DOOM cu cateva exemple:
" Tot atât de normal ca în aceste ultime exemple este să distingem, de pildă, între:
- niciun adjectiv pronominal (N-are niciun chef să facă ce i se cere) şi nici un adverb + articol (Nu e naiv şi nici un om neştiutor) sau nici un conjuncţie + numeral (Mă confundaţi, eu nu am nici un frate, nici mai mulţi);
- niciunul pronume (N-a venit niciunul „nimeni” ) şi nici unul conjuncţie + pronume nehotărât (Nu-mi place nici unul, nici celălalt
- combinaţii în care nici este accentuat în frază şi în care se poate intercala, de exemplu, adverbul măcar (N-are nici măcar un prieten).
Aceste combinaţii se folosesc mult mai rar decât pronumele şi mai ales în astfel de structuri binare, destul de clare din punctul de vedere al înţelesului şi al logicii, nu numai al analizei gramaticale."
Sa concluzionez in mod sigur si pentru greseli gramaticale depuncteaza, deci atentie..